Η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Βιέννης, υπό την καθοδήγηση του φαρμακευτικού χημικού Markus Muttenthaler, ανέπτυξε μια νέα κατηγορία θεραπευτικών πεπτιδίων, τα οποία λαμβάνονται από το στόμα, προσφέροντας μια καινοτόμο λύση για τη θεραπεία του χρόνιου κοιλιακού πόνου.

Αυτή η πρωτοποριακή προσέγγιση, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Angewandte Chemie, ανοίγει τον δρόμο για ασφαλή και μη οπιοειδή θεραπεία σε παθήσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) και οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (IBD).

Οι υπάρχουσες φαρμακευτικές θεραπείες για τον χρόνιο κοιλιακό πόνο βασίζονται συχνά σε οπιοειδή. Ωστόσο, αυτά συνοδεύονται από σοβαρές παρενέργειες, όπως εθισμό, ναυτία και δυσκοιλιότητα, ενώ επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, προκαλώντας κόπωση και υπνηλία. Η υψηλή πιθανότητα εθισμού έχει προκαλέσει μια παγκόσμια κρίση οπιοειδών, καθώς μέχρι σήμερα δεν είχε δοθεί η απαραίτητη προσοχή στη χορήγησή τους, γεγονός που καθιστά επείγουσα την ανάγκη για ασφαλέστερες εναλλακτικές θεραπείες.

Η νέα θεραπευτική μέθοδος στοχεύει τους υποδοχείς ωκυτοκίνης στο έντερο. Η ωκυτοκίνη, γνωστή και ως «ορμόνη της αγάπης», έχει επίσης τη δυνατότητα να επηρεάζει την αντίληψη του πόνου. Όταν η ορμόνη συνδέεται με τους υποδοχείς αυτούς, ενεργοποιεί ένα σήμα που μειώνει τα σήματα πόνου στο έντερο. Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα της συγκεκριμένης προσέγγισης είναι η στοχευμένη δράση στο έντερο, η οποία μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο παρενεργειών λόγω της μη συστημικής επίδρασης.

Η καινοτομία που αλλάζει τα δεδομένα

Ένα σημαντικό πρόβλημα για τη θεραπευτική χρήση της ωκυτοκίνης είναι η ταχεία αποδόμησή της στο γαστρεντερικό σύστημα, γεγονός που καθιστά αδύνατη τη χορήγησή της από το στόμα. Ωστόσο, η ομάδα του Muttenthaler ανέπτυξε σταθερά πεπτίδια ωκυτοκίνης, τα οποία μπορούν να λαμβάνονται από το στόμα και παραμένουν δραστικά στον οργανισμό.

Αυτή η καινοτομία αλλάζει τα δεδομένα, καθώς τα περισσότερα φάρμακα πεπτιδίων (π.χ. ινσουλίνη, GLP1 ανάλογα κ.α.) είναι ενέσιμα λόγω της γαστρεντερικής αποδόμησης. «Η έρευνά μας αναδεικνύει το θεραπευτικό δυναμικό των εντερικά στοχευμένων πεπτιδίων και προσφέρει μια ασφαλή εναλλακτική στις υπάρχουσες θεραπείες πόνου, ειδικά για άτομα με χρόνιες εντερικές διαταραχές», δηλώνει ο Muttenthaler, σύμφωνα με το Science Daily.

Επόμενα βήματα και προοπτικές

Η ερευνητική ομάδα, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, εργάζεται για να μετατρέψει τα ευρήματά της σε εμπορικά διαθέσιμες θεραπείες. Στόχος είναι να διατεθούν τα νέα πεπτίδια στην αγορά, προσφέροντας αποτελεσματική και ασφαλή θεραπεία για τον χρόνιο κοιλιακό πόνο.

Παράλληλα, η γενικότερη προσέγγιση των στοματικά χορηγούμενων, σταθερών και εντερικά στοχευμένων θεραπευτικών πεπτιδίων θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη θεραπεία γαστρεντερικών παθήσεων, καθώς το δυναμικό των πεπτιδίων σε αυτόν τον τομέα παραμένει ανεξερεύνητο.

Η νέα αυτή θεραπευτική προσέγγιση προσφέρει ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους που πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και άλλες χρόνιες εντερικές διαταραχές, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής τους και μειώνοντας την εξάρτησή τους από επικίνδυνα φάρμακα.