Νέες ελπίδες στη μάχη κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας προσφέρει μια νέα θεραπεία που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 40% για γυναίκες που διαγιγνώσκονται με τοπικά προχωρημένη μορφή της νόσου.

Η νέα θεραπεία αναπτύχθηκε από ερευνητική ομάδα του University College London (UCL) και περιλαμβάνει έναν συνδυασμό χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας, προσφέροντας σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα συγκριτικά με την έως τώρα καθιερωμένη θεραπεία.

Καρκίνος τραχήλου της μήτρας: Στατιστικά και αναγκαιότητα νέων θεραπειών

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι από τους συχνότερους καρκίνους στις γυναίκες, ενώ έχει καταγραφεί ως η 2η αιτία θανάτου στο γυναικείο πληθυσμό από καρκίνο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κάθε χρόνο υπολογίζεται πως σχεδόν 500.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο διαγιγνώσκονται με τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου ενώ περίπου οι μισές χάνουν τελικά τη ζωή τους.

Στη χώρα μας ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι αντίστοιχα συχνός όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης όπου κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 60.000 νέα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Περίπου 600 εξ αυτών καταγράφονται στην Ελλάδα και σύμφωνα με τις τελευταίες καταγραφές εκτιμάται ότι περίπου 250 Ελληνίδες χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας.

Η συχνότητα αυτών των περιστατικών αναδεικνύει την ανάγκη για αποτελεσματικότερες θεραπευτικές προσεγγίσεις που μπορούν να επιμηκύνουν την επιβίωση και να μειώσουν τα ποσοστά θνησιμότητας.

Η νέα θεραπεία

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό The Lancet, συμμετείχαν 500 γυναίκες με τοπικά προχωρημένο καρκίνο του τραχήλου της μήτρας από το 2012 έως το 2022. Οι συμμετέχουσες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: η μία ομάδα υποβλήθηκε μόνο σε χημειοακτινοθεραπεία, ενώ η δεύτερη ομάδα υποβλήθηκε σε έναν συνδυασμό εισαγωγικής χημειοθεραπείας (θεραπεία πρώτης γραμμής με ένα χημειοθεραπευτικό φάρμακο), ακολουθούμενης από χημειοακτινοθεραπεία, με μόλις επταήμερη καθυστέρηση μεταξύ των δύο σταδίων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο συνδυασμός αυτός οδήγησε σε μια βελτίωση 11% στο ποσοστό επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου και σε μια αύξηση 10% στο συνολικό ποσοστό επιβίωσης σε διάστημα πέντε ετών.

Όπως αναφέρει το The Healthy, οι γυναίκες που ακολούθησαν αυτή την προσέγγιση παρουσίασαν επίσης 35% μικρότερο κίνδυνο υποτροπής εντός των επόμενων πέντε ετών. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα αυτά είναι κλινικά και στατιστικά σημαντικά, καθώς αντιπροσωπεύουν τη σημαντικότερη πρόοδο στη θεραπεία αυτού του τύπου καρκίνου τα τελευταία 20 χρόνια.

Νέο πρότυπο

Η ερευνητική ομάδα του UCL πιστεύει ότι η προσέγγιση της συνδυαστικής θεραπείας θα πρέπει να καθιερωθεί ως το νέο πρότυπο φροντίδας για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και να χρησιμοποιείται ως βάση για μελλοντικές μελέτες και κλινικές δοκιμές.

Μέχρι σήμερα, υπήρχε ανησυχία ότι η εισαγωγική χημειοθεραπεία θα μπορούσε να καθυστερήσει την εφαρμογή της αποφασιστικής χημειοακτινοθεραπείας, κάτι που θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, η μελέτη κατέδειξε ότι οι ασθενείς που πρώτα υποβλήθηκαν σε εισαγωγική χημειοθεραπεία είχαν σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα, διαψεύδοντας τις εν λόγω ανησυχίες.

Η σημασία του ελέγχου της μετάστασης

Ένα ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας ήταν η μείωση της εμφάνισης μεταστατικών υποτροπών στην ομάδα που ακολούθησε τη συνδυαστική θεραπεία, κάτι που δείχνει ότι η εισαγωγική χημειοθεραπεία ενδέχεται να βοηθά στον έλεγχο της εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων σε άλλα σημεία του σώματος. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την πρόληψη των μελλοντικών επιπλοκών και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Πρόληψη μέσω του εμβολιασμού HPV

Παρά τις προόδους στη θεραπεία, ο εμβολιασμός κατά του HPV, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα του The Healthy, παραμένει η πιο αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Με ποσοστό αποτελεσματικότητας άνω του 90%, ο εμβολιασμός είναι το πιο ισχυρό όπλο για την αποφυγή της ανάπτυξης αυτής της μορφής καρκίνου, καθιστώντας τον έναν κρίσιμο παράγοντα προστασίας.