Η μακροζωία και η διατήρηση της υγείας σε προχωρημένη ηλικία αποτελούν κεντρικά θέματα έρευνας εδώ και δεκαετίες.

Ενώ πολλοί παράγοντες, όπως η άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή και η αποφυγή επιβλαβών συνηθειών, θεωρούνται κλειδιά για τη μακροζωία, υπάρχει ένα συστατικό που αρχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον των επιστημόνων.

Ο λόγος για το σελήνιο, ένα μικροθρεπτικό συστατικό με εντυπωσιακές ιδιότητες.

Τι είναι το σελήνιο και γιατί το χρειαζόμαστε;

Το σελήνιο είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο που παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία μας, ειδικά λόγω των αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων. Προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες, βοηθά στην ανάπτυξή τους και υποστηρίζει τη λειτουργία του θυρεοειδή. Επιπλέον, ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, συμβάλλοντας στη συνολική υγεία και ευεξία.

Ο οργανισμός μας δεν μπορεί να παράγει σελήνιο, οπότε πρέπει να το λαμβάνουμε μέσω διατροφής ή μέσω συμπληρωμάτων. Οι τροφές πλούσιες σε σελήνιο περιλαμβάνουν τους ξηρούς καρπούς (ιδιαίτερα τα φιστίκια – ή καρύδια – Βραζιλία), το άπαχο κρέας (χοιρινό, μοσχαρίσιο, γαλοπούλα, κοτόπουλο), τα θαλασσινά (γαρίδες και στρείδια), τον τόνο, τα δημητριακά, αλλά και τα αυγά και τα ζυμαρικά.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, μια ισορροπημένη διατροφή είναι αρκετή για να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες σε σελήνιο, που είναι περίπου 55 μικρογραμμάρια για τους ενήλικες.

Η λήψη συμπληρωμάτων χωρίς την κατάλληλη καθοδήγηση δεν είναι απαραίτητα η λύση, καθώς η υπερβολική πρόσληψη σεληνίου μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα, με σοβαρές συνέπειες όπως προβλήματα στο πεπτικό σύστημα, απώλεια μαλλιών και νεφρική ανεπάρκεια. Οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως το «κλειδί» βρίσκεται στη μέτρια κατανάλωση και συστήνουν να μην υπερβαίνουμε τα 400 μικρογραμμάρια σεληνίου την ημέρα.

Το σελήνιο και η υγεία της καρδιάς

Ερευνητές έχουν συνδέσει την επαρκή πρόσληψη σεληνίου με την καλή καρδιαγγειακή υγεία και τη μακροζωία. Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε μια σχέση της κατανάλωσης επαρκών ποσοτήτων σεληνίου με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, ένας από τους κύριους παράγοντες πρόωρου θανάτου. Ωστόσο η μελέτη, στην οποία εξετάστηκαν δεδομένα από 25.000 ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες και δημοσιευθηκε στο Frontiers in Nutrition, δεν απέδειξε μια αιτιακή σχέση μεταξύ του σεληνίου και της βελτιωμένης μακροζωίας.

Επιπλέον, άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Hypertension έχει δείξει ότι το σελήνιο μπορεί να επηρεάσει τη βιολογική γήρανση. Σημαντικός δείκτης της γήρανσης είναι το μήκος των τελομερών, που προστατεύουν τα άκρα των χρωμοσωμάτων. Τα κοντύτερα τελομερή συνδέονται με την επιτάχυνση της γήρανσης και τις χρόνιες παθήσεις και έχει παρατηρηθεί ότι το σελήνιο βοηθά στη διατήρηση του μήκους τους, επιβραδύνοντας τη διαδικασία.

Το σελήνιο ως μέρος μιας υγιεινής ζωής

Παρότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί η άμεση σχέση του με την μακροζωία, τα υπάρχοντα δεδομένα υποδεικνύουν ότι το σελήνιο μπορεί να κρύβει ένα από τα μυστικά για υγιή και μακροχρόνιο βίο, χάρη στις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες και τη συμβολή του στην καρδιαγγειακή υγεία.

Όμως, όπως και με κάθε θρεπτικό συστατικό, η ισορροπία είναι ζωτικής σημασίας. Το σελήνιο, αν και πολύτιμο, μπορεί να γίνει τοξικό σε μεγάλες ποσότητες, οπότε η διατροφή με ποικιλία τροφίμων είναι ο ασφαλέστερος τρόπος να απολαμβάνουμε τα οφέλη του.