Οι περισσότεροι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να μετράμε την αρτηριακή μας πίεση, όπως και τη σημασία της τακτικής εξέτασης των επιπέδων χοληστερίνης και άλλων βασικών δεικτών υγείας.

Όσον αφορά την υγεία της καρδιάς μας, σύμφωνα με το Harvard Medical School, υπάρχει ένα απλό τεστ 30 δευτερολέπτων που μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι. Ο ρυθμός των χτύπων της καρδιάς μας, ενώ βρισκόμαστε σε κατάσταση ηρεμίας, προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την καρδιαγγειακή μας υγεία.

Πώς λειτουργεί το τεστ των 30 δευτερολέπτων

Η μέτρηση του ρυθμού καρδιάς σε κατάσταση ηρεμίας είναι μια απλή διαδικασία. Το μόνο που χρειάζεστε είναι δύο δάχτυλα και ένα χρονόμετρο. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να κάνετε το τεστ:

  1. Βάλτε τον δείκτη και το μεσαίο δάχτυλό σας είτε στον καρπό σας είτε στον λαιμό σας, σε ένα σημείο όπου μπορείτε να αισθανθείτε τον παλμό σας.
  2. Αποφύγετε τη χρήση του αντίχειρα, καθώς έχει δικό του παλμό που μπορεί να μπερδέψει τη μέτρηση.
  3. Μην κάνετε το τεστ μέσα σε μία ώρα από την άσκηση ή την κατανάλωση καφεΐνης, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα.
  4. Μετρήστε τον αριθμό των χτύπων της καρδιάς σας για 30 δευτερόλεπτα και έπειτα διπλασιάστε τον αριθμό για να βρείτε τους χτύπους ανά λεπτό (BPM).
  5. Επαναλάβετε το τεστ μερικές φορές για να βεβαιωθείτε ότι η μέτρηση είναι ακριβής.

Για πιο αξιόπιστα αποτελέσματα, μπορείτε να μετρήσετε τον ρυθμό της καρδιάς σας πολλές φορές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, σε διαφορετικές στιγμές της ημέρας, καθώς διάφοροι παράγοντες, όπως το στρες και οι ορμόνες, μπορεί να επηρεάσουν τους παλμούς.

Τι είναι φυσιολογικό και πότε να ανησυχήσετε

Για τους περισσότερους ενήλικες, ένας φυσιολογικός ρυθμός καρδιάς σε κατάσταση ηρεμίας κυμαίνεται μεταξύ 60 και 100 χτύπων ανά λεπτό (BPM). Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ρυθμό κάτω από 90 BPM.

Ένας πιο χαμηλός ρυθμός μπορεί να υποδεικνύει υψηλότερο επίπεδο φυσικής κατάστασης, κάτι που σχετίζεται με μειωμένα ποσοστά καρδιακών συμβάντων, όπως εμφράγματα. Ωστόσο, αν παρατηρήσετε ότι ο ρυθμός της καρδιάς σας είναι πολύ χαμηλός και συνοδεύεται από συμπτώματα, όπως υπερβολική κόπωση, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Αντίθετα, ένας υψηλός ρυθμός καρδιάς μπορεί να υποδηλώνει αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Όσο περισσότερους χτύπους πρέπει να κάνει η καρδιά σας, τόσο μεγαλύτερη επιβάρυνση υφίσταται μακροπρόθεσμα.

Τι σημαίνει ο ρυθμός καρδιάς για την υγεία σας

Ο ρυθμός καρδιάς σε κατάσταση ηρεμίας είναι ένας από τους βασικούς δείκτες της καρδιαγγειακής υγείας, αλλά δεν είναι ο μόνος. Είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, όπως τα επίπεδα χοληστερίνης και η αρτηριακή πίεση.

Οπότε το ιδανικότερο είναι να εξετάσετε συνολικά τους δείκτες. Αν παρατηρήσετε κάτι ανησυχητικό, όπως πολύ υψηλούς ή χαμηλούς παλμούς, η συμβουλή ενός ειδικού είναι απαραίτητη.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ένας υψηλός ρυθμός καρδιάς σε κατάσταση ηρεμίας μπορεί να αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για αυξημένη θνησιμότητα, ακόμα και αν κάποιος έχει καλή φυσική κατάσταση και υγιή πίεση. Αντίθετα, η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των παλμών της καρδιάς σε ηρεμία, ενισχύοντας την καρδιαγγειακή υγεία.