Μια νέα μεγάλη έρευνα έδειξε ότι η ασπιρίνη, ένα κοινό φάρμακο που βρίσκεται σε κάθε σπίτι, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου, ιδιαίτερα σε άτομα που ακολουθούν έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Oncology, ανέλυσε δεδομένα από περισσότερους από 107.000 συμμετέχοντες σε μια χρονική διάρκεια 30 ετών. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, καθώς έδειξαν ότι όσοι ζούσαν ανθυγιεινά και λάμβαναν ασπιρίνη κατέγραψαν αξιοσημείωτη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.

Αναλυτικότερα, η έρευνα χρησιμοποίησε δεδομένα από 63.957 γυναίκες και 43.698 άνδρες, με μέσο όρο ηλικίας τα 49 έτη. Οι συμμετέχοντες βαθμολογήθηκαν βάσει του τρόπου ζωής τους, λαμβάνοντας υπόψη πέντε κύριους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου: τον αυξημένο δείκτη μάζας σώματος (BMI), το κάπνισμα, την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, τη χαμηλή σωματική δραστηριότητα και τη μη υγιεινή διατροφή.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, όσοι λάμβαναν τακτικά ασπιρίνη (τουλάχιστον δύο χάπια την εβδομάδα) είχαν 18% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου σε σύγκριση με αυτούς που δεν έπαιρναν ασπιρίνη. Το όφελος αυτό ήταν μεγαλύτερο για όσους ακολουθούσαν πιο ανθυγιεινό τρόπο ζωής.

Γιατί η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο;

Η ασπιρίνη έχει χρησιμοποιηθεί για χρόνια ως αντιφλεγμονώδες και αναλγητικό. Σύγχρονες έρευνες δείχνουν ότι μειώνει την παραγωγή προφλεγμονωδών πρωτεϊνών, όπως οι προσταγλανδίνες, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Επιπλέον, η ασπιρίνη ενδέχεται να εμποδίζει την ανάπτυξη αγγείων που τροφοδοτούν τους όγκους και να επηρεάζει την ανοσολογική απόκριση κατά των καρκινικών κυττάρων.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η μακροχρόνια χρήση ασπιρίνης μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη πολυπόδων στο έντερο, οι οποίοι συχνά εξελίσσονται σε καρκίνο. Έρευνες από το 2016 και το 2020 έχουν διαπιστώσει, επίσης, ότι η ασπιρίνη μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη όγκων και να αποτρέψει την επανεμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ναι μεν, αλλά…

Παρά τα θετικά αποτελέσματα, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μακροχρόνια χρήση ασπιρίνης μπορεί να συνοδεύεται και από παρενέργειες, όπως η αιμορραγία του πεπτικού συστήματος. Συνεπώς, αν και τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για τη χρήση της ασπιρίνης ως εργαλείου πρόληψης για τον καρκίνο του εντέρου.

Προτού ξεκινήσει κάποιος μια τακτική λήψη ασπιρίνης, είναι απαραίτητο να συζητήσει με τον γιατρό του, καθώς πρέπει να ληφθούν υπόψη οι πιθανές παρενέργειες και ο συνολικός κίνδυνος.

Εξάλλου, και η νέα μελέτη επιβεβαίωσε τη σημασία των υγιεινών επιλογών στον τρόπο ζωής. Η σωστή διατροφή, η άσκηση και η αποφυγή του καπνίσματος και του αλκοόλ αναδεικνύονται ως τα καλύτερα μέσα πρόληψης κατά του καρκίνου.

Προτεινόμενο βιβλίο

Η κρυφή γοητεία του εντέρου – στα άδυτα του παρεξηγημένου οργάνου του ανθρώπινου σώματος
Συγγραφέας: Giulia Enders
Εκδόσεις: Πατάκη