Η πατρότητα είναι ένα σημαντικό ορόσημο στη ζωή ενός άνδρα, που συχνά μετατοπίζει τη σκέψη του από το «εγώ» στο «εμείς». Ωστόσο, αυτή η αλλαγή δεν περιορίζεται μόνο στη συναισθηματική και οικογενειακή σφαίρα, αλλά επηρεάζει και την αντίληψη των ανδρών για την υγεία τους.

Έρευνες έχουν δείξει ότι πολλοί άνδρες εστιάζουν στο να είναι καλοί πατεράδες, παραβλέποντας την προσωπική τους υγεία και βάζοντας τις ανάγκες της οικογένειάς τους πάνω από τις δικές τους.

Παράλειψη της προσωπικής υγείας

Έρευνα που διεξήχθη από το Κέντρο Ερευνών για την Υγεία των Ανδρών στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt αποκάλυψε, σύμφωνα με το «The Conversation», ότι πολλοί άνδρες βλέπουν την υγεία τους όχι ως αποτέλεσμα των επισκέψεων σε γιατρούς, των αναγκαίων εξετάσεων και της υγιεινής διατροφής και ζωής, αλλά μέσα από το πρίσμα του να μπορούν να εργάζονται, να παρέχουν για την οικογένειά τους τα απαραίτητα και να είναι μέλη μιας κοινότητας.

Οι άνδρες τείνουν να θεωρούν τα σώματά τους ως εργαλεία, για να κάνουν μια δουλειά και η υγεία δεν είναι κάτι που τους απασχολεί, εκτός κι αν επηρεάζει την ικανότητά τους να εργάζονται, να έχουν σεξουαλική ζωή ή να επιτελούν άλλες σημαντικές δραστηριότητες.

Οι ευθύνες των πατεράδων και η υγεία

Πολλοί άνδρες εξακολουθούν να καθορίζονται από την επαγγελματική τους απασχόληση και την ικανότητά τους να φροντίζουν τα παιδιά και την οικογένειά τους. Αυτό συχνά σημαίνει λιγότερο ύπνο, περισσότερες ώρες εργασίας και λιγότερο ελεύθερο χρόνο για χόμπι και άσκηση.

Η επιθυμία να είναι καλοί πατεράδες μπορεί να τους ωθεί να εργάζονται περισσότερο και σκληρότερα, αλλά αυτές οι επιλογές έχουν κόστος, ειδικά αν δεν αφιερώνουν χρόνο για την αναγκαία προσωπική τους φροντίδα.

Κίνδυνοι για την υγεία

Τα σημάδια της απόγνωσης, όπως συμπτώματα κατάθλιψης, αυτοκτονικές σκέψεις, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και χρήση ουσιών, εμφανίζονται συχνότερα στους άνδρες στις ηλικίες που γίνονται για πρώτη φορά πατεράδες. Ατυχήματα και αυτοκτονίες είναι οι κύριες αιτίες θανάτου για τους άνδρες στα 20 και στα 30 τους χρόνια.

Μετά την ηλικία των 45, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος είναι οι κύριες αιτίες θανάτου για όλους τους άνδρες, ανεξαρτήτως φυλής και εθνικότητας. Αυτές οι χρόνιες ασθένειες μπορούν να προληφθούν σε κάποιο βαθμό με την αποφυγή του ανθυγιεινού τρόπου ζωής και του καπνίσματος, με την εστίαση στη σωστή διατροφή και με τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ.

Για αυτό είναι κρίσιμο να βοηθήσουμε τους άνδρες να διατηρήσουν υγιεινές συνήθειες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, αντί να προσπαθούν να τις επανεκκινήσουν έπειτα από μια διακοπή ετών.

Οι πολιτικές πρέπει να χαράσσονται με βάση το πώς να κάνουν τις υγιεινές επιλογές πιο εύκολες για τους άνδρες στην καθημερινή τους ζωή και να ενσωματώνουν την υγεία στον χρόνο που περνούν οι πατεράδες με τα παιδιά και την οικογένειά τους ή στη δουλειά.

Η σημασία των αγαπημένων προσώπων

Τα αγαπημένα πρόσωπα και ιδιαίτερα, σύμφωνα με τις έρευνες, οι γυναίκες στη ζωή των πατεράδων, όπως οι σύζυγοι και οι κόρες, παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενθάρρυνσή τους να τρώνε υγιεινά και να φροντίζουν την υγεία τους. Οι σύζυγοι μπορούν συχνά να προσφέρουν συναισθηματική υποστήριξη, να δίνουν συμβουλές, να διευκολύνουν την επίσκεψη στον γιατρό και να προάγουν εν γένει υγιεινές συμπεριφορές.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε πως πατεράδες μπορεί να μη θέτουν την υγεία στην κορυφή των προτεραιοτήτων τους και τη θυσιάζουν ευχαρίστως για να δουν τα παιδιά τους χαρούμενα, ασφαλή και επιτυχημένα. Το πρόβλημα είναι ότι αν σκέφτονται μόνο αυτούς τους στόχους υπάρχει κόστος στην υγεία τους και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα.