Η διατήρηση της στοματικής υγείας είναι ζωτικής σημασίας για τη γενική μας υγεία και ευεξία. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί η σωστή φροντίδα των δοντιών περιλαμβάνει το βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα για δύο λεπτά κάθε φορά.

Αν και η επιλογή του τύπου οδοντόβουρτσας αποτελεί προσωπική προτίμηση, είναι γεγονός πως η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα. Αρκεί να χρησιμοποιείται με τον σωστό τρόπο.

Στο CNET, παρουσιάζονται οι σωστές τεχνικές χρήσης, αλλά και τα συνήθη λάθη που πρέπει να αποφεύγουμε.

Οφέλη της Ηλεκτρικής Οδοντόβουρτσας

Αποτελεσματικότητα στην αφαίρεση της πλάκας: Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες μπορούν να είναι πιο αποτελεσματικές στην πρόληψη της τερηδόνας σε σύγκριση με τις χειροκίνητες. Συγκεκριμένα, μια μελέτη του 2014 από την Cochrane Collaboration βρήκε ότι η χρήση ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας μείωσε την πλάκα κατά 11% σε διάστημα ενός έως τριών μηνών, ενώ μετά από τρεις μήνες η μείωση έφτασε το 21%.

Ιδανικές για παιδιά: Τα παιδιά συχνά δυσκολεύονται να βουρτσίζουν τα δόντια τους σωστά με την παραδοσιακή οδοντόβουρτσα. Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες με τις περιστρεφόμενες κεφαλές τους παρέχουν μεγαλύτερη ισχύ βουρτσίσματος, βοηθώντας στην απομάκρυνση της πλάκας πιο αποτελεσματικά και σε λιγότερο χρόνο. Μάλιστα, μερικές ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες έχουν ενσωματωμένους χρονομετρητές, διευκολύνοντας τα παιδιά να βουρτσίζουν τα δόντια τους τον συνιστώμενο χρόνο.

Κατάλληλες για άτομα με ορθοδοντικά σιδεράκια: Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες είναι πιο αποτελεσματικές στην αφαίρεση της πλάκας για άτομα με ορθοδοντικά σιδεράκια, μειώνοντας τον κίνδυνο ουλίτιδας και τη συσσώρευση πλάκας σε σύγκριση με τις παραδοσιακές.

Ευκολία χρήσης για άτομα με χρόνιους πόνους ή αναπηρίες: Η χρήση ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας μπορεί επίσης να είναι πιο εύκολη για άτομα με κινητικά προβλήματα, καθώς οι περιστρεφόμενες κεφαλές κάνουν το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς.

Σωστή χρήση της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας

Φορτίστε την οδοντόβουρτσα: Βεβαιωθείτε ότι η οδοντόβουρτσα σας είναι πλήρως φορτισμένη πριν τη χρήση. Οι περισσότερες έχουν ένδειξη φόρτισης.

Κρατήστε την οδοντόβουρτσα σε γωνία 45 μοιρών: Ξεκινήστε βουρτσίζοντας τις εξωτερικές επιφάνειες των δοντιών και κρατήστε την κεφαλή της βούρτσας σε κάθε δόντι για 2 έως 5 δευτερόλεπτα.

Βουρτσίστε τις εσωτερικές επιφάνειες: Μετακινήστε την κεφαλή της οδοντόβουρτσας στις εσωτερικές επιφάνειες, κρατώντας την επίσης για 2 έως 5 δευτερόλεπτα σε κάθε δόντι.

Βουρτσίστε τις μασητικές επιφάνειες: Κρατήστε την κεφαλή στις μασητικές επιφάνειες για μερικά δευτερόλεπτα πριν προχωρήσετε στο επόμενο δόντι.

Βουρτσίστε την γραμμή των ούλων και τα ούλα: Μετακινήστε την περιστρεφόμενη κεφαλή κατά μήκος της γραμμής των ούλων και στα ούλα για να αφαιρέσετε την πλάκα.

Καθαρίστε τον ουρανίσκο και τη γλώσσα: Ολοκληρώστε τον καθαρισμό βουρτσίζοντας απαλά τον ουρανίσκο και τη γλώσσα για φρέσκια και καθαρή αναπνοή.

Κοινά λάθη στη χρήση της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας

Μη επαρκής χρόνος βουρτσίσματος: Μην βιάζεστε. Οι ειδικοί συνιστούν βούρτσισμα για 2 λεπτά δύο φορές την ημέρα.

Μη αντικατάσταση φθαρμένων κεφαλών: Αντικαταστήστε τις κεφαλές της οδοντόβουρτσας κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες ή όταν διαπιστώσετε πως οι τρίχες είναι φθαρμένες.

Υπερβολική πίεση κατά το βούρτσισμα: Μην πιέζετε υπερβολικά την οδοντόβουρτσα. Αυτό μπορεί να φθείρει τα ούλα και την αδαμαντίνη των δοντιών, προκαλώντας ευαισθησία και υποχώρηση των ούλων.

Χρήση ακατάλληλης οδοντόβουρτσας: Επιλέξτε μια οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες και μακρύ χερούλι. Αναζητήστε το σήμα έγκρισης για να βεβαιωθείτε για την ποιότητα της οδοντόβουρτσας.

Με την κατάλληλη χρήση και φροντίδα, η οδοντόβουρτσα μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη διατήρηση της υγείας των δοντιών και των ούλων σας. Είτε επιλέξετε μια χειροκίνητη είτε μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, η σωστή τεχνική και η τακτική αντικατάσταση θα εξασφαλίσουν ότι τα δόντια σας θα παραμείνουν καθαρά και υγιή.