Όλοι έχουμε ακούσει πόσο σημαντικό είναι να φροντίζουμε τα δόντια μας καθημερινά. Κάποιοι είναι πιο σχολαστικοί και άλλοι φτάνουν σε σημείο υπερβολής. Όπως υπογραμμίζουν ειδικοί, η υπερβολή μπορεί να έχει τα αντίθετα από τα προσδοκόμενα αποτελέσματα.

Το υπερβολικό βούρτσισμα μπορεί να φθείρει το σμάλτο των δοντιών και να προκαλέσει υποχώρηση των ούλων, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα. Αυτό επισημαίνουν οδοντίατροι που μίλησαν στο VeryWellHealth, δίνοντας συμβουλές για τη σωστή φροντίδα των δοντιών και την αποφυγή της παγίδας της υπερβολικής περιποίησης.

Όπως σημειώνουν, αν και δεν υπάρχει μέγιστος αριθμός φορών που πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας, γενικά θεωρείται πως πάνω από τρεις φορές την ημέρα είναι υπερβολή και μπορεί να προκληθούν προβλήματα.

Το πολύ δυνατό ή πολύ συχνό βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να κάνει τα δόντια πιο ευαίσθητα και να βλάψει τα ούλα, κάνοντάς τα να υποχωρήσουν, εκθέτοντας τη περιοχή της ρίζας.

Πόσο συχνά πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας;

Σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, το πρωί και το βράδυ. Ένα ιδανικό νούμερο είναι οι τρεις, ένα βούρτσισμα ύστερα από κάθε γεύμα.

Ωστόσο, οι οδοντίατροι κατανοούν πως με τον σύγχρονο τρόπο ζωής αυτός ο στόχος μπορεί να μην είναι ρεαλιστικός για πολλούς ανθρώπους που λόγω της εργασίας τους αναγκάζονται να τρώνε το μεσημεριανό τους εκτός σπιτιού. Επομένως, οι δύο φορές την ημέρα είναι το ελάχιστο και επαρκώς ικανοποιητικό. Το βούρτσισμα λιγότερο από δύο φορές την ημέρα μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση βακτηρίων, τερηδόνα και ουλίτιδα.

Σύμφωνα με έρευνες, το μη επαρκές βούρτσισμα μπορεί να έχει επιπτώσεις πέρα από τη στοματική μας υγεία. Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η παράλειψη του βουρτσίσματος των δοντιών τη νύχτα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ενώ άλλες μελέτες έχουν υποδείξει ότι μπορεί να οδηγήσει σε άνοια, αρθρίτιδα και καρκίνο του παγκρέατος.

Επίσης, οι ειδικοί συνιστούν να περιμένουμε τουλάχιστον 30 λεπτά μετά το γεύμα για να βουρτσίσουμε τα δόντια μας. Το βούρτσισμα αμέσως μετά από ένα όξινο γεύμα ή ποτό μπορεί να είναι επιβλαβές για τα δόντια.

Ο καλύτερος τρόπος βουρτσίσματος των δοντιών

Ο καλύτερος τρόπος βουρτσίσματος των δοντιών είναι με κυκλικές κινήσεις και συνιστάται η χρήση οδοντόβουρτσας με μαλακές τρίχες. Οι οδοντίατροι επισημαίνουν πως πρέπει να βουρτσίζουμε μέχρι τη γραμμή των ούλων, απαλά για να τα προστατεύουμε, και να καθαρίζουμε ολόκληρη την επιφάνεια των δοντιών.

Για να απομακρύνετε τα κομμάτια φαγητού που μπορεί να έχουν κολλήσει ανάμεσα στα δόντια, το οδοντικό νήμα είναι επίσης σημαντικό μετά τον καθαρισμό, όπως και το να αλλάζουμε την οδοντόβουρτσα τουλάχιστον κάθε τρεις μήνες ή και νωρίτερα εάν διαπιστώσουμε πως έχει φθαρεί αρκετά ή εάν περάσαμε κάποια ίωση ή κάποια άλλη ασθένεια.

Τέλος, η αφιέρωση χρόνου για το βούρτσισμα των δοντιών, με σχολαστικότητα, είναι η καλύτερη πρόληψη κατά της τερηδόνας και της φθοράς των δοντιών.