Η καθυστέρηση της περιόδου για πολλές γυναίκες είναι μια πρακτική λύση, για να αποφύγουν την ταλαιπωρία και να μπορέσουν να απολαύσουν απρόσκοπτα σημαντικά γεγονότα και εκδηλώσεις ή στιγμές χαλάρωσης, όπως είναι οι διακοπές.

Σε μια εποχή όπου οι ρυθμοί της ζωής είναι απαιτητικοί, η δυνατότητα ελέγχου του εμμηνορροϊκού κύκλου μπορεί να προσφέρει ευελιξία και άνεση. Η καθυστέρηση της περιόδου δεν είναι μόνο εφικτή, αλλά και ασφαλής όταν εφαρμόζεται σωστά και με την καθοδήγηση ενός επαγγελματία υγείας.

Και υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να επιτευχθεί, με τους πιο διαδεδομένους να περιλαμβάνουν φαρμακευτικές μεθόδους, όπως η νορεθιστερόνη και τα συνδυαστικά αντισυλληπτικά χάπια.

Νορεθιστερόνη

Η νορεθιστερόνη είναι ένα συνθετικό προγεσταγόνο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καθυστερήσει την περίοδο. Για την προετοιμασία θα χρειαστεί να ξεκινήσετε τρεις δόσεις νορεθιστερόνης την ημέρα, τρεις με τέσσερις ημέρες πριν την αναμενόμενη περίοδό σας.

Μπορείτε να παίρνετε τα χάπια για όσο διάστημα θέλετε να καθυστερήσετε την περίοδό σας, μέχρι και 17 μέρες. Μετά τη διακοπή, η περίοδός σας θα ξεκινήσει μέσα σε δύο με τρεις μέρες.

Αντισυλληπτικά χάπια

Τα συνδυαστικά αντισυλληπτικά χάπια περιέχουν τόσο οιστρογόνα όσο και προγεσταγόνα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καθυστέρηση της περιόδου.

Με τη διακοπή τους, ακολουθεί λίγες μέρες αργότερα η ροή του αίματος, οπότε για να καθυστερήσετε όσες ημέρες επιθυμείτε την περίοδο σας, συνεχίζετε να τα λαμβάνετε.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Μονοφασικά χάπια 21 ημερών: Πάρτε τα χάπια συνεχόμενα χωρίς την επταήμερη διακοπή.
  • Χάπια 28 ημερών: Παραλείψτε τα επτά μη ενεργά χάπια και ξεκινήστε αμέσως το επόμενο πακέτο των ενεργών χαπιών.

Άλλες μέθοδοι

Άλλες μέθοδοι περιλαμβάνουν τη χρήση του αντισυλληπτικού επιθέματος ή του κολπικού δακτυλίου.

Αντισυλληπτικό επίθεμα: Τοποθετήστε ένα νέο επίθεμα κάθε εβδομάδα για τρεις εβδομάδες και παραλείψτε την τέταρτη εβδομάδα χωρίς ορμόνες, για να καθυστερήσετε την περίοδο.

Κολπικός δακτύλιος: Μπορείτε να φοράτε τον δακτύλιο συνεχώς και να τον αλλάζετε κάθε τρεις έως πέντε εβδομάδες, για να καθυστερήσετε την περίοδο.

Υπάρχουν φυσικές μέθοδοι;

Παρότι υπάρχουν πολλές φυσικές μέθοδοι που προτείνονται για την καθυστέρησή της περιόδου, όπως η κατανάλωση μηλόξυδου ή χυμού λεμονιού, οι περισσότερες δεν υποστηρίζονται από επιστημονικά στοιχεία. Αυτές οι μέθοδοι μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικές και να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως ερεθισμό του στομάχου.

Πιθανές παρενέργειες

Η καθυστέρηση της περιόδου είναι γενικά ασφαλής, αλλά είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι οι πιθανές παρενέργειες εξαρτώνται από τη μέθοδο που χρησιμοποιείτε. Για παράδειγμα, η νορεθιστερόνη μπορεί να μην είναι κατάλληλη για άτομα με ιστορικό θρόμβωσης.

Οι μέθοδοι καθυστέρησης της περιόδου πρέπει να συζητηθούν με έναν επαγγελματία υγείας, ο οποίος θα σας βοηθήσει να επιλέξετε την καταλληλότερη και ασφαλέστερη μέθοδο για εσάς.

Η καθυστέρηση της περιόδου μπορεί να έχει παρενέργειες, όπως:

  • Ναυτία
  • Πονοκέφαλοι
  • Ευαισθησία στο στήθος
  • Αλλαγές στη διάθεση
  • Κοιλιακός πόνος

Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε μέθοδο και εάν αντιμετωπίσετε σοβαρές παρενέργειες να ζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Επίσης, οι μέθοδοι καθυστέρησης της περιόδου δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται συχνά. Για παράδειγμα, η χρήση νορεθιστερόνης για καθυστέρηση της περιόδου δεν συνιστάται περισσότερο από μία φορά κάθε τρεις μήνες.

Αν επιθυμείτε να μειώσετε ή να εξαλείψετε τις περιόδους σας, υπάρχουν άλλες μορφές ορμονικής αντισύλληψης που μπορούν να βοηθήσουν. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, για να βρείτε την καλύτερη λύση. Η ασφάλεια και η ευεξία σας πρέπει πάντα να είναι η πρώτη προτεραιότητα.