Πολλά χαρακτηριστικά της εμμηνόρροιας, όπως η συχνότητα, η διάρκεια ή η έντασή της, διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα. Μάλιστα, κάποια από αυτά θα μπορούσαν να αποτελούν ενδείξεις για μια σειρά από προβλήματα στο οργανισμό.

Με τη βοήθεια της κορυφαίας ιατρικής ιστοσελίδας Webmd, παρουσιάζουμε τι είναι φυσιολογικό και υγιές και τι όχι, ώστε να εντοπίσετε τυχόν πρώιμα σημάδια κάποιου προβλήματος.

Βαριά έμμηνος ρήση

Με τον όρο «βαριά» ορίζεται η κατάσταση κατά την οποία χρειάζεστε αλλαγή κάθε περίπου μια ώρα ή κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν η περίοδός σας διαρκεί περισσότερο από μια εβδομάδα ή οι θρόμβοι αίματος ξεπερνούν σε διάμετρο τα 2,5 εκ. Αν συμβαίνουν αυτά, τότε πιθανόν να είναι μια ένδειξη για κάποια λοίμωξη, όπως η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου, ή για κάποια ορμονική διαταραχή. Επίσης μπορεί να υπάρχει κάποια αιματολογική διαταραχή ή να κάνετε χρήση φαρμάκων που αραιώνουν το αίμα (συμπεριλαμβανομένης της ασπιρίνης).

Βαριά έμμηνος ρήση και κούραση

Όταν χάνετε αίμα σε βαριές περιόδους, χάνετε ερυθρά αιμοσφαίρια και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σιδηροπενική αναιμία. Μελέτη έδειξε ότι το 5% των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία επηρεάζονται από αυτήν την κατάσταση. Εάν έχετε δύσπνοια, αισθάνεστε αδύναμες και κουρασμένες, φαίνεστε χλωμές και έχετε επίσης γρήγορο καρδιακό παλμό, ενημερώστε το γιατρό σας. Μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να σας πει εάν χρειάζεστε θεραπεία.

Καθυστέρηση περιόδου

Η πιο κοινή αιτία, ασφαλώς, είναι η εγκυμοσύνη. Όμως και το στρες, κάποια ορμονική διαταραχή, η ξαφνική και μεγάλη απώλεια βάρους, ο σχηματισμός ουλώδη ιστού (σύμφυση) και ορισμένα φάρμακα μπορούν επίσης να ευθύνονται για τη διακοπή της περιόδου. Οπότε είναι σημαντικό να επισκεφτείτε τον γιατρό σας για να διαπιστώσετε εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Τυχόν συνύπαρξη και άλλων συμπτωμάτων, μπορεί να τον βοηθήσουν να καταλάβει την αιτία. Για παράδειγμα, η υπερβολική τριχοφυΐα, η ακμή και πρόβλημα στη διαχείριση βάρους υποδηλώνουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Επίσης, αν βρίσκεστε κοντά στην εμμηνόπαυση, δεν είναι ασυνήθιστο να έχετε ακανόνιστη συχνότητα περιόδου.

Πρώιμες περίοδοι

Ένας κύκλος περιόδου έως και τριών εβδομάδων θεωρείται φυσιολογικός. Μπορεί να χρειαστούν μερικά χρόνια από την πρώτη περίοδο για να επέλθει η κανονικότητα της έμμηνου ρύσης, με τον κύκλο συνήθως να διαμορφώνεται από 24 έως 38 ημέρες. Η περισσότερη άσκηση, η απώλεια βάρους και το άγχος μπορούν να απορρυθμίσουν τον κύκλο σας. Εάν οι περίοδοι σας ξεκινούν με διαφορά μικρότερη από 24 ημέρες, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Αιμορραγία μεταξύ των περιόδων

Ιστοί, όγκοι και κύστες μέσα και γύρω από τη μήτρα σας (όπως η ενδομητρίωση, τα ινομυώματα, η αδενομύωση και οι πολύποδες), προβλήματα με τις ορμόνες ή τον τύπο αντισυλληπτικού χαπιού που χρησιμοποιείτε, καθώς και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μπορεί να ευθύνονται για την εμφάνιση αίματος ανάμεσα στις περιόδους. Επειδή οι πιθανές αιτίες είναι πολλές, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γυναικολόγο σας, ώστε να διαπιστωθεί εάν και ποιο πρόβλημα μπορεί να υπάρχει.

Χρώμα αίματος

Το φρέσκο αίμα στην αρχή της περιόδου είναι συνήθως έντονο κόκκινο. Η έντονη ροή μπορεί να είναι πιο σκούρα, ειδικά όταν συνοδεύεται με θρόμβους (μίγμα αίματος και ιστού που μοιάζει με τζελ). Το σκούρο καφέ αίμα είναι παλαιότερο και εμφανίζεται συνήθως προς το τέλος της εβδομάδας. Το πιο ανοιχτό κόκκινο, σχεδόν ροζ, είναι μάλλον μια ελαφριά περίοδος.

Κράμπες – σπασμοί – πόνοι περιόδου

Περισσότερες από τις μισές γυναίκες με έμμηνο ρύση πονάνε στην κοιλιά ή την πλάτη τους για μια ή δύο μέρες κάθε μήνα, λίγο πριν ή κατά την έναρξη της αιμορραγίας. Ορισμένες γυναίκες αισθάνονται επίσης αδιαθεσία και κούραση ή έχουν διάρροια. Οι κράμπες της περιόδου προκαλούνται από τις μυϊκές συσπάσεις της μήτρας καθώς σφίγγει και χαλαρώνει. Τα συμπτώματα αυτά τείνουν να βελτιώνονται καθώς μεγαλώνετε και μπορεί ακόμη και να σταματήσουν εάν αποκτήσετε μωρό.

Άλλοι… πόνοι

Ορισμένοι πόνοι-σπασμοί ξεκινούν αρκετά νωρίτερα και διαρκούν περισσότερο. Αυτοί δεν είναι φυσιολογικοί και μπορεί να προκαλούνται από άλλα προβλήματα στη μήτρα, όπως από την ενδομητρίωση, την αδενομύωση, τα ινομυώματα ή και την πυελική φλεγμονή, μια σοβαρή λοίμωξη που μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιο πόνο, ακόμη και στειρότητα.

Πόνοι στην τουαλέτα

Νιώθετε πόνο όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα, έχετε διάρροια ή δυσκοιλιότητα, κατά τη διάρκεια της περιόδου; Πρόκειται για συμπτώματα που παραπέμπουν στην ενδομητρίωση, ειδικά εάν συνοδεύονται και από βαριές περιόδους και έντονους πόνους.

Συχνοί πρώιμοι πονοκέφαλοι

Ένας πονοκέφαλος κοντά στον χρόνο έναρξης της περιόδου σας κάθε μήνα μπορεί να σχετίζεται με την πτώση του επιπέδου των οιστρογόνων σας ή την απελευθέρωση προσταγλανδίνης. Ονομάζεται εμμηνορροϊκή ημικρανία. Μπορεί να μην το αναγνωρίσετε ως ημικρανία επειδή δεν υπάρχει αύρα και διαρκεί περισσότερο από άλλους τύπους. Τα αντιφλεγμονώδη παυσίπονα, όπως το μεφαιναμικό οξύ και η ναπροξένη, μπορεί να βοηθήσουν ή μπορεί να πρέπει να ακολουθήσετε μια θεραπεία για να διατηρείτε σταθερό το επίπεδο των οιστρογόνων σας.

Αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση

Αυτή μπορεί να προκαλείται από πολύποδες της μήτρας. Οι νεότερες γυναίκες μπορούν επίσης να εμφανίσουν αυτούς τους όγκους, αλλά είναι πολύ συχνότεροι σε γυναίκες που δεν έχουν πια περίοδο. Σχετίζονται με το επίπεδο των οιστρογόνων και παρότι στη συντριπτική πλειονότητά τους είναι καλοήθεις, υπάρχει και ένα σχετικά μικρό ποσοστό (εκτιμάται στο 5%) που μπορεί να εξελιχθούν σε καρκινικούς. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να απευθυνθείτε στον γιατρό σας εάν διαπιστώσετε αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση.