Το δάγκωμα των νυχιών είναι μια κοινή συνήθεια που επηρεάζει περίπου το ήμισυ των παιδιών και των εφήβων, ενώ πολλοί συνεχίζουν να το κάνουν και στην ενήλικη ζωή τους.

Η αιτία του δαγκώματος των νυχιών δεν είναι απολύτως κατανοητή. Κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μπορεί να υπάρχει γενετική προδιάθεση, καθώς τα παιδιά των οποίων οι γονείς δαγκώνουν τα νύχια τους είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν την ίδια συνήθεια. Αυτό ισχύει ακόμη κι αν οι γονείς έχουν σταματήσει να το κάνουν πριν από τη γέννηση των παιδιών τους. Επιπλέον, το δάγκωμα των νυχιών συχνά σχετίζεται με το στρες. Είναι συνηθισμένο σε άτομα που είναι νευρικά, αγχωμένα ή αισθάνονται καταβεβλημένα ψυχικά, και αποτελεί έναν τρόπο αντιμετώπισης αυτών των συναισθημάτων.

Πέρα από την προσωρινή ανακούφιση που μπορεί να προσφέρει, το δάγκωμα των νυχιών έχει αρκετές αρνητικές συνέπειες. Μπορεί να προκαλέσει παραμορφώσεις στα νύχια, ζημιά στα δόντια, ακόμα και προβλήματα στη γνάθο. Επιπλέον, τα χέρια και τα νύχια είναι γεμάτα μικρόβια και το συνεχές δάγκωμα αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων.

Ωστόσο, η συνήθεια του δαγκώματος των νυχιών μπορεί να ξεπεραστεί με κατάλληλες τεχνικές και υποστήριξη. Η κατανόηση των αιτιών και των επιπτώσεων, καθώς και η υιοθέτηση συγκεκριμένων στρατηγικών, μπορούν να βοηθήσουν άτομα κάθε ηλικίας να απαλλαγούν από αυτή την «κακή συνήθεια».

Δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές για να σταματήσετε να τρώτε τα νύχια σας

Διατηρήστε τα νύχια σας κοντά. Κόβετε τα νύχια σας τακτικά. Όταν δεν έχετε μακριά νύχια, δεν θα τα δαγκώνετε.

Χρησιμοποιήστε βερνίκι με πικρή γεύση. Υπάρχουν ειδικά βερνίκια νυχιών που έχουν πικρή γεύση. Εφαρμόζοντας το βερνίκι στα νύχια σας, η άσχημη γεύση θα σας αποθαρρύνει από τη συνήθεια να τα δαγκώνετε.

Επενδύστε στην περιποίησή τους. Επενδύοντας σε επαγγελματικό μανικιούρ, μπορείτε να έχετε όμορφα και καλοδιατηρημένα νύχια. Το γεγονός ότι ξοδέψατε χρήματα και χρόνο για να τα φροντίσετε, θα σας ενθαρρύνει και να τα διατηρήσετε όμορφα.

Φόρεστε γάντια. Φορώντας γάντια, ειδικά σε περιόδους που είστε πιο επιρρεπείς στο να τρώτε τα νύχια σας, μπορείτε να αποφύγετε εκ των πραγμάτων τη συνήθεια να τα δαγκώνετε. Εναλλακτικά, υπάρχουν και αυτοκόλλητα νυχιών για να τα καλύψετε.

Ανακαλύψτε τι πυροδοτεί τη συνήθεια. Παρατηρήστε πότε και πού τείνετε να τρώτε τα νύχια σας. Είστε αγχωμένοι, βαριέστε ή αισθάνεστε ανασφάλεια; Αναγνωρίζοντας τα ερεθίσματα, μπορείτε να βρείτε εναλλακτικούς τρόπους για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.

Κρατήστε τα χέρια ή το στόμα σας «απασχολημένα». Βρείτε κάτι να απασχολείτε τα χέρια σας, όπως ένα αντιστρές μπαλάκι ή ένα στιλό. Μπορείτε επίσης να μασάτε τσίχλα για να κρατήσετε ο στόμα -αντί για τα χέρια- απασχολημένο.

Θέστε μικρούς στόχους. Είναι δύσκολο να σταματήσετε απότομα. Ξεκινήστε θέτοντας μικρούς και υλοποιήσιμους στόχους. Για παράδειγμα, προσπαθήστε να μην τρώτε τα νύχια του ενός χεριού για μια εβδομάδα. Μετά προσθέστε και το άλλο χέρι.

Χρησιμοποιήστε θεραπείες χαλάρωσης. Αν το δάγκωμα των νυχιών οφείλεται σε άγχος ή στρες, δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός ή οι ασκήσεις αναπνοής για να μειώσετε τα επίπεδα άγχους.

Ζητήστε βοήθεια από επαγγελματία. Αν όλες οι προσπάθειες αποτυγχάνουν, συμβουλευτείτε έναν ειδικό. Ένας ψυχολόγος ή θεραπευτής μπορεί να βοηθήσει να κατανοήσετε τις βαθύτερες αιτίες και να αναπτύξετε αποτελεσματικές στρατηγικές για να σταματήσετε τη συνήθεια.

Με αυτές τις συμβουλές και με μια δόση αποφασιστικότητας, μπορείτε να ξεπεράσετε το δάγκωμα των νυχιών και να αποκτήσετε υγιή και καλοδιατηρημένα νύχια.