Ο Ντέβλιν Ντόναλντσον, διευθύνων σύμβουλος μιας ΜΚΟ, πριν από μερικά χρόνια, υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και ανακάλυψε πως ζούσε με διαβήτη τύπου 2. Οι φαρμακευτικές αγωγές, η μια μετά την άλλη, οδηγούνταν σε αποτυχία και ο ίδιος είχε απογοητευτεί πλήρως.
Στην αναζήτηση μιας λύσης εντάχθηκε σε ένα πρόγραμμα υγείας με το όνομα «Twin Health», το οποίο έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει εξατομικευμένες συστάσεις για τον έλεγχο και αντιμετώπιση μεταβολικών ασθενειών, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης, χωρίς τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής. Από το τι και πόσο θα φάει μέχρι το πόσο πρέπει να κοιμηθεί και πώς να ασκηθεί, οι συμβουλές αυτές του άλλαξαν τη ζωή.
Ακολουθώντας τις οδηγίες, κατάφερε να χάσει περισσότερα από 20 κιλά, να ρυθμίσει το σακχάρο στο αίμα του, να βελτιώσει τα επίπεδα της χοληστερόλης του και να μειώσει την αρτηριακή του πίεση. Ο διαβήτης του μπήκε σε φάση ύφεσης και ο Ντέβλιν Ντόναλντσον, μιλώντας στο Business Insider, παρουσιάζει τους βασικότερους παράγοντες που του έσωσαν τη ζωή…
Συμβουλή 1η: Σηκωθείτε και περπατήστε
Βάσει του προγράμματος, η πρώτη σύσταση ήταν να κάνει 10.000 βήματα την ημέρα. «Όπως κάθε προπόνηση, είναι πάντα πιο επώδυνη τις πρώτες ημέρες. Όταν είδα αυτή τη σύσταση η αντίδρασή μου ήταν: “Είστε τρελοί, δεν πρόκειται να τα καταφέρω”».
Αλλά τα κατάφερε και σήμερα ο Ντόναλντσον τονίζει πως το περπάτημα έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη βελτίωση της υγείας του. Οι ειδικοί, όπως και ο Ντόναλντσον, υπογραμμίζουν ότι τα 10.000 βήματα, ως αριθμός, είναι σε σημαντικό βαθμό δημιούργημα του μάρκετινγκ του χώρου της υγείας. «Αν δεσμευθείτε να περπατάτε καθημερινά, δεν χρειάζονται τα 10.000 βήματα. Αρκεί να φτάσετε στα 8.000 ή στα 6.000 βήματα», τονίζει.
Και τα ερευνητικά στοιχεία τον επιβεβαιώνουν: Τα 8.000 βήματα φαίνεται να είναι ένα είδος οριακού σημείου, όπου καταγράφονται τα περισσότερα οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, ευεργετικό μπορεί να αποδειχθεί και ένα καθημερινό περπάτημα από 2.000 έως 4.000 βήματα, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακά προβλήματα.
Εντέλει, πιο σημαντικό από τον αριθμό των βημάτων είναι εάν το άτομο ασκείται αρκετά τακτικά ώστε να διατηρείται η σωστή λειτουργία της καρδιάς και η ροή του αίματος και του οξυγόνου στο σώμα.
Ο Ντόναλντσον αναφέρει πως ύστερα από περίπου τρεις ή τέσσερις μήνες «η ενέργειά μου ανατράπηκε, εκτοξεύτηκε. Μόλις έφτασα σε αυτό το σημείο, ήταν σαν σημείο καμπής», είπε. Έγινε εξαιρετικά δραστήριος σε σχέση με το παρελθόν. «Πήρα όλη αυτή την ενέργεια και από εκείνο το σημείο δεν την έχω ξαναχάσει. Είναι ένα απίστευτο δώρο να έχω ενέργεια για να ζήσω τη ζωή, να την απολαύσω και να ασχοληθώ ξανά με αυτήν αντί να νιώθω κουρασμένος όλη την ώρα εξαιτίας της βαριάς και καθιστικής καθημερινότητας».
Συμβουλή 2η: Πρώτα μη αμυλούχα λαχανικά, μετά πρωτεΐνες και μετά υδατάνθρακες
Μια άλλη κρίσιμη συμβουλή, όπως σημειώνει ο Ντόναλντσον, ήταν αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες του. Η βασικότερη ήταν η κατανάλωση πριν από τα γεύματά του μη αμυλούχων λαχανικών, όπως σπαράγγια, σέλινο, μπρόκολο, λάχανο ή κουνουπίδι. Ενδεικτικά μια λίστα με 15 μη αμυλούχα λαχανικά:
- Σπανάκι
- Μαρούλι
- Λάχανο
- Μπρόκολο
- Κουνουπίδι
- Σπαράγγια
- Αγγούρι
- Σέλινο
- Πιπεριές (όλων των χρωμάτων)
- Κολοκυθάκια
- Ντομάτες
- Μανιτάρια
- Ρόκα
- Καρότα
- Ραπανάκια
Οι διατροφολόγοι υποθέτουν ότι για πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2, η κατανάλωση λαχανικών πριν από το γεύμα βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου και την επιβράδυνση της πέψης. «Είναι μία πολύ καλή συμβουλή, στον διαβήτη τύπου 2, να τρως πρώτα τα λαχανικά ή/και την πρωτεΐνη, και μετά τους υδατάνθρακες», λέει η διαιτολόγος Nicola Guess που σπουδάζει για την πρόληψη και διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις ότι πρόκειται για μία καλή στρατηγική».
Τι μπορείτε να διαβάσετε
Διαβήτης για πρωτάρηδες
Συγγραφέας: Alan L. Rubin, MD, ενδοκρινολόγος-διαβητολόγος
Εκδότης: Κλειδάριθμος
Διατροφή στο διαβήτη
Συγγραφέας: Χάρης Δημοσθενόπουλος, κλινικός διαιτολόγος-βιολόγος
Εκδότης: MedNutrition