Το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο προκύπτει από την ξαφνική διακοπή της αιματικής ροής σε μια περιοχή του εγκεφάλου, συνήθως λόγω απόφραξης μιας αρτηρίας από θρόμβο αίματος. Αυτή η διαταραχή στην κυκλοφορία του αίματος οδηγεί σε σοβαρές νευρολογικές επιπτώσεις, καθώς ο εγκέφαλος στερείται το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργεί σωστά. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι προσωρινή ή μόνιμη εγκεφαλική βλάβη.

Καθώς η άμεση ιατρική παρέμβαση μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια και είναι κρίσιμη για τον περιορισμό της βλάβης στον εγκέφαλο και την καλύτερη ανάρρωση, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα συμπτώματα του ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Συμπτώματα ισχαιμικού εγκεφαλικού

Τα συμπτώματα που προκαλούνται από ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό εξαρτώνται από την περιοχή του εγκεφάλου που επηρεάζεται, καθώς διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου είναι επιφορτισμένες με διαφορετικές λειτουργίες. Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται ξαφνικά και γρήγορα. Μερικά από τα ακόλουθα συμπτώματα μπορούν να παρατηρηθούν είτε μόνα τους είτε σε συνδυασμό με άλλα:

  • Μούδιασμα προσώπου
  • Αδυναμία βραχίονα, συνήθως στη μία πλευρά
  • Αδυναμία στα πόδια, συνήθως στη μία πλευρά
  • Μούδιασμα του μισού σώματος
  • Ξαφνική απώλεια όρασης στο ένα μάτι
  • Δυσκολία στην ομιλία
  • Σύγχυση στη χρήση λέξεων
  • Απώλεια ισορροπίας κατά το περπάτημα ή προβλήματα συντονισμού
  • Δυσκολία στην κατάποση

Διαφορά ισχαιμικού και αιμορραγικού εγκεφαλικού

Σε αντίθεση με ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, ένα αιμορραγικό εγκεφαλικό εμφανίζεται όταν ένα αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο σπάσει. Η αιμορραγία στον εγκεφαλικό ιστό ή γύρω από αυτόν προκαλεί την εγκεφαλική βλάβη.

Αιτίες ισχαιμικού εγκεφαλικού

Μερικές από τις πιθανότερες αιτίες για ισχαιμικό εγκεφαλικό είναι:

  • Μακροχρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Συσσώρευση πλάκας ή χοληστερόλης στις αρτηρίες, που μπορεί να οδηγήσει σε στένωση και τελικά απόφραξη των αρτηριών
  • Μη φυσιολογικοί καρδιακοί ρυθμοί , όπως η κολπική μαρμαρυγή
  • Θρόμβοι αίματος που προκαλούνται από καρκίνους
  • Τραυματισμός αρτηριών που οδηγούν στον εγκέφαλο
  • Χρήση ναρκωτικών
  • Λοίμωξη των καρδιακών βαλβίδων
  • Γενετικές διαταραχές

Θεραπείες ισχαιμικού εγκεφαλικού

Η βλάβη κατά τη διάρκεια ενός ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου προκύπτει μέσα σε λίγα λεπτά έως ώρες μετά την απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων. Ο στόχος της θεραπείας του οξέος εγκεφαλικού είναι να επιλύσει το μπλοκάρισμα της αρτηρίας όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες θεραπείες γι’ αυτό, αλλά είναι διαθέσιμες μόνο σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο και προφανώς στο νοσοκομείο. Επομένως είναι σημαντικό να καλέσετε άμεσα ιατρική βοήθεια και να μεταφερθείτε στο πλησιέστερο νοσοκομείο, μόλις παρατηρήσετε συμπτώματα που παραπέμπουν σε εγκεφαλικό.

Θρομβόλυση – Φαρμακευτική αγωγή. Η χορήγηση κατάλληλου φαρμάκου που καταπολεμά τους θρόμβους και βελτιώνει τη ροή του αίματος πρέπει να γίνει έως και εντός 4,5 ωρών. Οι ασθενείς που λαμβάνουν ενδοφλέβια θρομβόλυση πρέπει να παρακολουθούνται στενά στο νοσοκομείο.

Μηχανική θρομβεκτομή. Ένας μικρός καθετήρας (σωλήνας) εισάγεται σε ένα μεγάλο αιμοφόρο αγγείο στον καρπό ή τη βουβωνική χώρα και περνά μέσα από τις αρτηρίες μέχρι τον εγκέφαλο στην περιοχή της απόφραξης. Στη συνέχεια, χρησιμοποιείται αναρρόφηση για να αφαιρεθεί ο θρόμβος. Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει έως και 24 ώρες μετά το εγκεφαλικό.

Ανάρρωση από ισχαιμικό εγκεφαλικό

Μετά από ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, ο εγκέφαλος μπορεί να προσαρμοστεί και να σχηματίσει νέα δίκτυα για να βοηθήσει στην αποκατάσταση της λειτουργίας. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία απαιτεί χρόνο και μπορεί να είναι δύσκολο να προβλεφθεί σε τι ποσοστό και σε ποια χρονική περίοδο θα επανέλθει η λειτουργία του εγκεφάλου.

Η περίοδος ανάρρωσης μετά από ένα εγκεφαλικό μετριέται συνήθως σε μήνες, μερικές φορές από 6 ή και 12 μήνες μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο, αν και ορισμένοι ασθενείς θα ενδεχομένως να δουν κάποια ανάκαμψη και σε μικρότερες χρονικές περιόδους.

Η αποκατάσταση, ανάλογα με τη βλάβη που προκαλείται, απαιτεί τη συνεργασία με συγκεκριμένους επαγγελματίες υγείας. Για παράδειγμα οι φυσιοθεραπευτές βοηθούν στη βελτίωση και αποκατάσταση της κίνησης, της δύναμης, της ισορροπίας και του συντονισμού, ενώ οι λογοθεραπευτές παρέχουν βοήθεια σε άτομα με δυσκολίες στην επικοινωνία ή και την κατάποση.

Η ομάδα θεραπευτών και γιατρών καλείται να αξιολογήσει την κατάσταση του ασθενούς και να διαμορφώσει το κατάλληλο πρόγραμμα θεραπείας για τη μεγιστοποίησή της ανάρρωσής του.