Τα ξαφνικά συμπτώματα μπορεί κάποιες φορές να μας τρομάξουν και να σκεφτούμε κατευθείαν το χειρότερο σενάριο. Το μυαλό μας έχει την τάση να μας κάνει να αισθανόμαστε απειλή όταν εντοπίζουμε κάτι ασυνήθιστο στο σώμα μας, ένα μοτίβο σκέψης που συχνά πηγάζει εν μέρει από τον φόβο μας για το άγνωστο.

Το HealthDigest παρουσιάζει τα συμπτώματα που μπορεί να φαίνονται σε κάποιους τρομακτικά, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο ανησυχητικά. Δείτε τι πρέπει να κάνετε εάν τα παρατηρήσετε και πότε πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Αυξημένος καρδιακός ρυθμός και άλλα συμπτώματα άγχους

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις στο σώμα σας που θυμίζουν προβλήματα υγείας. Αυτό μπορεί να είναι τρομακτικό, ειδικά αν δεν έχετε βιώσει ποτέ ταχυκαρδίες που σας κάνουν να αισθάνεστε την καρδιά σας να βγαίνει έξω από το στήθος σας, να φτερουγίζει ή να χτυπά πολύ δυνατά. Τα συμπτώματα μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία, αυξημένη πίεση, ακόμη και πόνους στο στομάχι – και μερικές φορές θυμίζουν τα συμπτώματα καρδιακής προσβολής. Τα καλά νέα είναι ότι αυτά τα συμπτώματα δεν υποδεικνύουν πάντα κάποιο σοβαρό πρόβλημα.

Πώς διαχειρίζεστε όμως το άγχος και τις σωματικές αντιδράσεις που αυτό προκαλεί; Μία συμβουλή είναι να θυμίζετε στον εαυτό σας ότι δεν υπάρχει πραγματική απειλή όταν βρίσκεστε σε καταστάσεις που προκαλούν άγχος. Εκπαιδεύοντας το μυαλό σας να συνειδητοποιήσει ότι αυτές οι αντιδράσεις είναι δυσάρεστες μεν αβλαβείς δε, θα βοηθηθείτε να ξεπεράσετε τον φόβο σας. Παρ’ όλα αυτά, αν τα συμπτώματα επιδεινώνονται με το πέρασμα του χρόνου ή σας εμποδίζουν από τις καθημερινές δραστηριότητές σας, καλό είναι να επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

Δερματικά θηλώματα

Το μεγαλύτερο όργανο και το πιο εμφανές σημείο του σώματός σας είναι το δέρμα σας και οποιεσδήποτε αλλοιώσεις προκαλούν ανησυχία, καθώς δημιουργείται φόβος για ανάπτυξη καρκίνου. Όμως, δεν είναι όλες οι αλλοιώσεις στο δέρμα καρκινικές. Τα θηλώματα (γνωστά και ως κρεατοελιές) είναι μικρά δερματικά εξογκώματα που ενώ δεν είναι επικίνδυνα, είναι αρκετά ενοχλητικά, καθώς φαίνεται σαν να κρέμονται από το δέρμα και εντοπίζονται σε σημεία που είναι πολύ πιθανό να τραβηχτούν και να αιμορραγήσουν. Επισκεφθείτε τον δερματολόγο σας για να τις αφαιρέσετε με ασφάλεια.

Εμβοές

Το κουδούνισμα, το βουητό ή η αίσθηση του θορύβου όταν δεν υπάρχει εξωτερική πηγή ήχου, μπορεί να σας τρομάξει, να νομίζετε ότι χάνετε την ακοή σας ή, χειρότερα, ότι έχετε όγκο στον εγκέφαλο ή κάποια νευρολογική ασθένεια. Ωστόσο, το κουδούνισμα στα αυτιά, γνωστό και ως εμβοές, επηρεάζει πάνω από το 10% του ενήλικου πληθυσμού. Οι εμβοές είναι συνήθως ένα αβλαβές σύμπτωμα που εξαφανίζεται από μόνο του, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις, ο θόρυβος μπορεί να γίνει εξουθενωτικός και να επηρεάσει την καθημερινότητα.

Ορισμένες αιτίες, όπως το υγρό στα αυτιά ή η συσσώρευση κεριού, είναι αρκετά απλές να εντοπιστούν. Η υπερβολική ένταση και η διαρκής έκθεση σε δυνατούς θορύβους μπορεί επίσης να προκαλέσει έντονο κουδούνισμα στα αυτιά. Αν ο θόρυβος επιμένει και δεν εξαφανίζεται, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να αποκλείσετε άλλα προβλήματα υγείας, όπως ίλιγγο, τραυματισμούς στο κεφάλι και οδοντιατρικά προβλήματα.

Προβλήματα μνήμης

Έχετε χρησιμοποιήσει την χρεωστική σας κάρτα χίλιες φορές, αλλά όταν ήρθε η ώρα να εισαγάγετε το PIN σας, το μυαλό σας άδειασε. Σας ακούγεται οικείο; Σε όλους έχει συμβεί να ξεχάσουμε γιατί βρισκόμαστε σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία ή πού βάλαμε τα γυαλιά ή τα κλειδιά του σπιτιού μας. Τέτοιες εμπειρίες μπορεί να σας ανησυχήσουν και να σκεφτείτε το χειρότερο σενάριο, όπως την πιθανότητα πρώιμης άνοιας ή νόσου του Alzheimer.

Τα προβλήματα μνήμης μπορεί να συμβούν σχεδόν σε όλους κάποια στιγμή, σπάνια όμως προμηνύουν κάτι πιο σοβαρό. Θα πρέπει να ανησυχήσετε μόνο σε περίπτωση που γίνονται όλο και πιο τακτικά. Η απώλεια μνήμης γίνεται πιο συχνή καθώς τα άτομα μεγαλώνουν. Πολλά πράγματα μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωσή της, όπως η διατήρηση της κοινωνικής ζωής και η συμμετοχή σε δραστηριότητες που διεγείρουν το μυαλό σας, όπως παζλ, παιχνίδια ή ανάγνωση.

Τρέμουλο στα χέρια

Το τρέμουλο στα χέρια μπορεί να δυσκολέψει την καθημερινότητα και μερικές φορές μπορεί να θεωρηθεί ως σημάδι της νόσου Parkinson ή άλλων παρόμοιων νευρολογικών διαταραχών. Όμως, πολλά πράγματα μπορεί να προκαλέσουν τρέμουλο στα χέρια, όπως η υπερβολική καφεΐνη, το άγχος ή η έλλειψη ύπνου, η χαμηλή αρτηριακή πίεση, το αλκοόλ ή οι παρενέργειες συγκεκριμένων φαρμάκων. Αν και μπορεί να είναι ένα τρομακτικό σύμπτωμα, οι περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να προληφθούν ή να θεραπευτούν με μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής. Εάν αντιμετωπίζετε συχνά τρέμουλο στα χέρια και αυτό παρεμβαίνει σε καθημερινές συνήθειες όπως το ντύσιμο, το φαγητό και άλλες δραστηριότητες, ίσως είναι καιρός να ζητήσετε ιατρική συμβουλή για να προσδιορίσετε την αιτία και τις επιλογές θεραπείας.

Αιμορραγία από κοψίματα

Ορισμένα σημεία του σώματος, όπως το κεφάλι, αιμορραγούν περισσότερο από άλλες περιοχές όταν τραυματίζονται, έτσι ακόμα και μικρές πληγές μπορεί να σας πανικοβάλλουν λόγω της μεγάλης αιμορραγίας που προκαλούν. Οι περισσότερες επιφανειακές πληγές μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι. Παρ ‘όλα αυτά, θα πρέπει να ξέρετε τι να κάνετε σε περίπτωση κάποιου κοψίματος και πώς να αναγνωρίσετε πότε χρειάζεστε ιατρική φροντίδα.

Ακούσιες συσπάσεις ματιών

Οι πιο συχνές αιτίες των συσπάσεων των ματιών είναι το άγχος και η εξάντληση, κάτι που δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη. Ζούμε σε μια ψηφιακή εποχή όπου είναι συνηθισμένο να περνάμε περισσότερο χρόνο απ’ ό, τι χρειάζεται κοιτάζοντας τις οθόνες των τηλεφώνων, των υπολογιστών και των τηλεοράσεων. Η υπερβολική χρήση αυτών των συσκευών μπορεί να καταπονήσει τα μάτια προκαλώντας συσπάσεις. Ωστόσο, εάν οι συσπάσεις επιμένουν για περισσότερο από μερικές εβδομάδες και συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα, ίσως χρειαστεί να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, οι συσπάσεις των ματιών μπορεί να προκληθούν από διαταραχές του νευρικού συστήματος.

Ανεξήγητοι μώλωπες

Οι μώλωπες προκαλούνται στο σώμα όταν συγκρουστούμε με κάτι, πέσουμε ή χτυπήσουμε. Δημιουργούνται από τον τραυματισμό των τριχοειδών αγγείων κάτω από το δέρμα και σε ορισμένες περιπτώσεις και από κάποια φάρμακα, όπως η ασπιρίνη, τα αντιφλεγμονώδη και τα αντιπηκτικά. Επίσης, καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα μας λεπταίνει και γίνεται πιο εύθραυστο, καθιστώντας τους ηλικιωμένους πιο επιρρεπείς σε μώλωπες.

Εάν παρατηρήσετε μώλωπες που μεγαλώνουν σε μέγεθος, προκαλώντας έντονη ενόχληση ή εμφανίζονται πάνω από μια άρθρωση ή εάν, μαζί με τους μώλωπες, εμφανίσετε πυρετό ή εξωτερική αιμορραγία στο στόμα ή η μύτη σας, θα πρέπει να δείτε έναν γιατρό.

Πονοκέφαλοι

Οι πονοκέφαλοι μπορεί να γίνουν εξαιρετικά επώδυνοι, ιδιαίτερα όταν συνδυάζονται με ναυτία και αντανακλαστικούς πόνους σε άλλα μέρη του σώματος. Πιθανόν να σκεφτείτε ότι κάτι δεν πάει καλά και να συνδέσετε τον πονοκέφαλο με σοβαρότερες καταστάσεις όπως το ανεύρυσμα εγκεφάλου. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη πονοκεφάλων, η πλειοψηφία των οποίων είναι συνηθισμένα και άμεσα θεραπεύσιμα. Εάν επηρεάζουν την καθημερινότητά σας, δημιουργούν πρόσθετα συμπτώματα ή δεν υποχωρούν μετά από μερικές ημέρες, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Κρακ στα δάχτυλα και στις αρθρώσεις

Πολλά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν το «κρακ» στις αρθρώσεις. Μπορεί να σας θορυβήσει το να ακούτε τέτοιους ήχους όταν σηκώνεστε από μια καρέκλα ή με κινήσεις που κάνετε καθημερινά. Συνήθως δεν αποτελούν ένδειξη προβλήματος των οστών. Και παρόλο που αυτοί οι ξαφνικοί θόρυβοι μπορεί να γίνουν πιο συχνοί καθώς μεγαλώνουμε, δεν πρέπει να ανησυχείτε εάν δεν υπάρχει εμφανές πρήξιμο ή πόνος. Ο χόνδρος φθείρεται με το χρόνο με αποτέλεσμα να ακούγεται το χαρακτηριστικό κρακ στις αρθρώσεις κατά την κίνηση. Ωστόσο, εάν ακολουθείται από πόνο ή φλεγμονή, μπορεί να πρόκειται για κάποιο σημαντικότερο πρόβλημα.

Πόνος στο στήθος

Πολλοί συνδέουν τον πόνο στο στήθος με καρδιακή προσβολή, ωστόσο άλλα θέματα υγείας μπορεί να προκαλέσουν πόνο ή δυσφορία στο συγκεκριμένο σημείο, όπως για παράδειγμα, οι πνεύμονες, τα πεπτικά όργανα, οι μύες, ο θώρακας, τα οστά και η καρδιά, τα οποία βρίσκονται όλα μέσα ή κοντά στη θωρακική κοιλότητα. Στην πλειονότητά τους, οι σοβαροί θωρακικοί πόνοι χτυπούν γρήγορα και δεν εξαφανίζονται από μόνοι τους. Καθώς ο πόνος στο στήθος είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να σχετίζεται με απειλητικές για τη ζωή ασθένειες, οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι δεν είναι κακή ιδέα να ζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν ανησυχείτε.

Πρησμένοι λεμφαδένες

Έχετε αγγίξει ποτέ το λαιμό σας ενώ είχατε πονόλαιμο ή κρυολόγημα και αισθανθήκατε ένα μικρό κομμάτι σε σχήμα φασολιού που σας τρόμαξε; Δεν χρειάζεται πανικός, καθώς κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για πρησμένο λεμφαδένα. Όταν ένας λεμφαδένας είναι πρησμένος, συνήθως το σώμα σας καταπολεμά μια λοίμωξη. Αυτό το πρήξιμο είναι συνηθισμένο, ειδικά στα παιδιά που αντιμετωπίζουν ιογενείς λοιμώξεις. Πολύ σπάνια, οι πρησμένοι λεμφαδένες σχετίζονται με καρκίνο. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν εντοπίσετε πρησμένους λεμφαδένες που συνοδεύονται από υπερβολική κόπωση που διαρκεί περισσότερο από μερικές εβδομάδες.