Οι κιρσοί είναι οι διευρυμένες, διογκωμένες φλέβες που είναι ορατές κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Συχνά προκαλούν πόνους και πρήξιμο στα πόδια -όπου και εντοπίζονται συνήθως- και άλλες δυσάρεστες ενοχλήσεις. Τα καλά νέα για όσους υποφέρουν από το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι πως υπάρχουν ορισμένες θεραπείες για την ανακούφιση, αλλά και εξάλειψη των κιρσών.

Ως μέρος του κυκλοφορικού συστήματος, οι φλέβες μεταφέρουν αίμα στην καρδιά. Αλλά όταν παύουν να λειτουργούν σωστά (δυσλειτουργία βαλβίδων), είτε γιατί γίνονται αδύναμες είτε επειδή καταστρέφονται από την καθημερινή καταπόνηση, τότε το αίμα αρχίζει να λιμνάζει τοπικά, οι φλεβικές πιέσεις στο σημείο αυξάνονται και οι φλέβες διαστέλλονται σε τέτοιο βαθμό που γίνονται ορατές.

Πέρα από τη διαστολή, η αυξημένη πίεση προκαλεί ενοχλήσεις και πόνους στα πόδια, κράμπες, πρήξιμο και βάρος, αίσθηση καψίματος ή κνησμό, αλλαγή του χρώματος του δέρματος, τοπική ξηρότητα ή ερεθισμό, δερματικές πληγές και σκλήρυνση του δέρματος.

Η επώδυνη φλεβίτιδα είναι πιο πιθανή όταν η αρτηριακή πίεση είναι αυξημένη. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες όπως η ηλικία, μια εγκυμοσύνη, η αύξηση βάρους, η ορθοστασία, η πολύωρη καθιστή στάση, η ακινησία ή κάποιο παθολογικό ζήτημα.

Επιπλέον, άτομα με οικογενειακό ιστορικό κιρσών, σύμφωνα με τα στοιχεία, φαίνεται να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν το πρόβλημα. Τέλος, οι κιρσοί εμφανίζονται πιο συχνά στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.

Με ποια προβλήματα συνδέονται οι κιρσοί

Η εμφάνιση κιρσών μπορεί να συνδέεται και με μια σειρά άλλων παθήσεων του κυλοφορικού ή του δέρματος. Ακολουθούν ορισμένες από αυτές:

Λεμφοίδημα: Πρόκειται για ένα οίδημα που συνήθως επηρεάζει τα χέρια ή τα πόδια. Καθώς οι κιρσοί προκαλούν οίδημα και μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το λεμφικό σύστημα, τα αιμοφόρα αγγεία που βοηθούν στην απομάκρυνση των τοξινών, μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσουν και πρήξιμο στα πόδια. Το λεμφοίδημα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις και άλλες επιπλοκές.

Δερματίτιδα: Η αυξημένη πίεση που προκαλούν οι κιρσοί ενδέχεται να προκαλέσει και μια φλεγμονώδη δερματική πάθηση, γνωστή ως δερματίτιδα. Ενώ τα δυσάρεστα συμπτώματα τόσο των κιρσών όσο και της δερματίτιδας συνήθως μπορούν να ελεγχθούν με κατ’ οίκον και ιατρικές θεραπείες, η δερματίτιδα έχει επίσης την πιθανότητα να οδηγήσει σε αιμορραγία, έλκη και σοβαρές δερματικές λοιμώξεις.

Επιφανειακή θρομβοφλεβίτιδα: Οι σοβαροί κιρσοί μπορεί να προκαλέσουν θρόμβους αίματος. Εάν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα, η θρομβοφλεβίτιδα μπορεί να οδηγήσει και σε βαθύτερη φλεβική θρόμβωση.

Πώς θα βρείτε ανακούφιση από τον πόνο των κιρσών

Ήπιες περιπτώσεις πόνου από κιρσούς μπορούν να αντιμετωπιστούν με αλλαγές στον τρόπο ζωής και θεραπείες στο σπίτι.

Κάλτσες συμπίεσης: Οι κάλτσες συμπίεσης βοηθούν στο να ασκηθεί ήπια πίεση στην περιοχή των ποδιών, ωθώντας τη ροή του αίματος πίσω στην καρδιά. Αυτό βοηθάει στη μείωση του πόνου και του οιδήματος, ενώ μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης θρόμβου.

Ανυψώστε τα πόδια σας: Με αυτόν τον τρόπο μειώνετε την πίεση. Σηκώνοντας τα πόδια σας πάνω από το επίπεδο της καρδιάς για 15 λεπτά, τρεις έως τέσσερις φορές την ημέρα, μπορείτε να βελτιώσετε τη ροή του αίματος προς την καρδιά.

Ασκηθείτε και κάντε διατάσεις ποδιών: Η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε σε ένα υγιές σωματικό βάρος και να διατηρήσετε τη ροή αίματος στα κάτω άκρα. Εξίσου βοηθητικές είναι και οι διατάσεις κάθε 30 λεπτά, ιδιαίτερα εάν κάνετε καθιστική εργασία ή μια εργασία που απαιτεί πολύωρη ορθοστασία.

Μπάνιο με κρύο νερό: Τα κρύα ή πιο δροσερά μπάνια βοηθούν στη βελτίωση της κυκλοφορίας, στη μείωση της φλεγμονής και στην ανακούφιση από τον πόνο. Μετά το ντους, φροντίστε να κρατήσετε τα πόδια σας ενυδατωμένα, ιδιαίτερα εάν ο πόνος των κιρσών συνοδεύεται και από ξηρότητα.

Ιατρικές θεραπείες για τους κιρσούς

Σε σοβαρές περιπτώσεις που ο πόνος των κιρσών περιορίζει τις δραστηριότητές σας, ενδεχομένως να πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό για ιατρική θεραπεία. Η έγκαιρη εφαρμογή θεραπείας θα σας βοηθήσει τόσο στον περιορισμό του πόνο όσο και στην αποφυγή πιθανών επιπλοκών.

Μικροφλεβεκτομή. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που συνίσταται για τη θεραπεία μεγαλύτερων και πιο εκτεταμένων κιρσών. Με τοπική αναισθησία και τη δημιουργία μιας μικρής τομής, εισάγεται στη φλέβα ένας καθετήρας laser που απελευθερώνει θερμική ενέργεια, ώστε να προκαλέσει τη σύμπτυξη των τοιχωμάτων της φλέβας, τη συρρίκνωσή της και τελικά το οριστικό σφράγισμα του αυλού του ανεπαρκούντος φλεβικού στελέχους.

Σκληροθεραπεία. Στο πλαίσιο αυτής της θεραπείας, εγχέονται οι κατάλληλες χημικές ουσίες στις φλέβες ώστε αυτή να σφραγιστεί και τελικά να εξαφανιστεί.

Πώς να αποτρέψετε τους κιρσούς

Οι ειδικοί συνιστούν τη βελτίωση της κυκλοφορίας σας για να αποτρέψετε τη δημιουργία νέων κιρσών. Παραμείνετε σωματικά δραστήριοι με υγιές σωματικό βάρος, κόψτε το κάπνισμα και αποφύγετε να φοράτε παπούτσια που περιορίζουν την κίνηση του αστραγάλου και περιορίζουν τη ροή του αίματος στην περιοχή, όπως ψηλά τακούνια ή άλλα στενά παπούτσια.