Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να εντάξουν την άσκηση στην καθημερινότητά τους κατά τη διάρκεια της εβδομάδας λόγω φορτωμένου επαγγελματικού προγράμματος ή άλλων υποχρεώσεων.

Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι ακόμα και η συμπύκνωση της συνιστώμενης σωματικής δραστηριότητας μέσα στο Σαββατοκύριακο, μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Οι γνωστοί και ως «μαχητές του Σαββατοκύριακου» καταφέρνουν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών ασθενειών, αρκεί να συμπληρώνουν τον απαιτούμενο όγκο άσκησης.

Τα ευρήματα της έρευνας

Στο πλαίσιο της μελέτης, που περιλάμβανε σχεδόν 90.000 άτομα, οι επιστήμονες παρακολούθησαν τις συνήθειες άσκησης των συμμετεχόντων και κατέγραψαν τα αποτελέσματα στην υγεία τους σε βάθος χρόνου.

Οι «μαχητές του Σαββατοκύριακου» είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης περισσότερων από 200 ασθενειών, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν ασκούνταν καθόλου. Αυτές οι ασθένειες περιλάμβαναν από καρδιαγγειακές παθήσεις όπως η υπέρταση και ο διαβήτης, μέχρι ψυχικές διαταραχές και προβλήματα στα νεφρά.

Για παράδειγμα:

  • Ο κίνδυνος υπέρτασης ήταν πάνω από 20% χαμηλότερος στους «μαχητές του Σαββατοκύριακου» σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν γυμνάζονταν
  • Ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη ήταν μειωμένος κατά περισσότερο από 40%.

Η μελέτη αυτή επιβεβαίωσε ότι ο συνολικός όγκος άσκησης μέσα σε μια εβδομάδα είναι πιο σημαντικός από τη συχνότητα με την οποία γίνεται η άσκηση. Δηλαδή, η άσκηση συμπυκνωμένη σε ένα ή δύο ημερήσια προγράμματα μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με την τακτική άσκηση κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Όπως εξηγεί στον Guardian ο καρδιολόγος Dr. Shaan Khurshid από το Massachusetts General Hospital, αυτό το εύρημα είναι ενθαρρυντικό για όσους δεν μπορούν να αθλούνται καθημερινά. Το σημαντικό είναι ο όγκος της σωματικής δραστηριότητας που καταφέρνουν να επιτύχουν, όχι πόσο συχνά τη διανέμουν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Ο ίδιος επισημαίνει: «Ο καθένας πρέπει να βρει τον τρόπο που λειτουργεί καλύτερα για τον ίδιο, αρκεί να επιτύχει τον στόχο της φυσικής δραστηριότητας».

Πόσος πρέπει να είναι ο χρόνος άσκησης

Οι ειδικοί συνιστούν 150 λεπτά μέτριας άσκησης ή 75 λεπτά έντονης άσκησης την εβδομάδα για τη διατήρηση της καλής υγείας. Ακόμα λοιπόν και αν η άσκηση περιορίζεται σε μία ή δύο φορές την εβδομάδα, η επιστημονική έρευνα έδειξε πως μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει παρόμοια ευρήματα. Σε έρευνα του 2017, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι «μαχητές του Σαββατοκύριακου» που ακολουθούσαν τις συστάσεις για φυσική δραστηριότητα κινδύνευαν λιγότερο από καρκίνο ή καρδιαγγειακές παθήσεις σε σύγκριση με τα άτομα που δεν αθλούνταν. Μια ακόμη μελέτη, το 2022, κατέληξε στα ίδια συμπεράσματα.

Η άσκηση λοιπόν, ακόμη και αν περιορίζεται στα Σαββατοκύριακα, μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών. Επομένως, είτε είστε «μαχητήςτου Σαββατοκύριακου» είτε προτιμάτε τη συχνή άσκηση κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, το σημαντικό είναι να παραμένετε δραστήριοι και να βρίσκετε τον τρόπο που λειτουργεί καλύτερα για εσάς.