Η καλισθενική προπόνηση είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ενδυναμώσετε τον κορμό σας και να χτίσετε δύναμη σε ολόκληρο το σώμα χωρίς εξοπλισμό, χρησιμοποιώντας απλά το βάρος σας.

Αν έχετε λίγο χρόνο στη διάθεσή σας, αυτή η σύντομη προπόνηση των 10 λεπτών, την οποία παρουσιάζει στο παρακάτω βίντεο ο γυμναστής, Tom Peto, μπορεί να κάνει θαύματα.

Πρόκειται για μια προπόνηση που αποτελείται από πέντε ασκήσεις που εκτελούνται με τη μορφή 40 δευτερολέπτων άσκησης και 20 δευτερολέπτων ανάπαυσης για δύο γύρους.

Δείτε πώς μπορείτε να επιτύχετε εντυπωσιακά αποτελέσματα με 5 απλές κινήσεις:

Οι ασκήσεις

1. Hollow Hold

Ξαπλώστε ανάσκελα και σηκώστε τα πόδια και χέρια σας, διατηρώντας την πλάτη σας σε επαφή με το έδαφος. Αυτή η άσκηση ενδυναμώνει τον κορμό και βελτιώνει τη σταθερότητα.

2. Superman

Ξαπλώστε μπρούμυτα και σηκώστε τα χέρια και τα πόδια σας από το έδαφος ταυτόχρονα. Αυτή η κίνηση βοηθά στην ενδυνάμωση της πλάτης και των γλουτών.

3. Compressions

Καθίστε με τα πόδια σας μπροστά και σηκώστε τα από το έδαφος, προσπαθώντας να αγγίξετε τα δάχτυλα των ποδιών σας. Αυτή η άσκηση στοχεύει στους βαθύτερους κοιλιακούς μυς και τους καμπτήρες του ισχίου.

4. Deadbug

Ξαπλώστε ανάσκελα με τα χέρια και τα πόδια στον αέρα. Κατεβάστε εναλλάξ το ένα χέρι και το αντίθετο πόδι προς το έδαφος, διατηρώντας την πλάτη σας σε επαφή με το στρώμα. Αυτή η κίνηση ενδυναμώνει τον κορμό και βελτιώνει τον συντονισμό.

5. Straight-leg Wipers (ή 90-degree Wipers)

Ξαπλώστε ανάσκελα με τα πόδια σας στον αέρα σε γωνία 90 μοιρών. Κρατήστε τα χέρια σας στο έδαφος για σταθερότητα και κατεβάστε τα πόδια σας προς τη μία πλευρά και μετά προς την άλλη, διατηρώντας τον κορμό σας σταθερό. Αυτή η άσκηση ενεργοποιεί τους πλάγιους κοιλιακούς μυς.

Γιατί να επιλέξετε αυτή την προπόνηση

Αυτή η προπόνηση καλισθενικής είναι ιδανική για την ενδυνάμωση του κορμού και τη βελτίωση της σταθερότητας χωρίς τη χρήση βαρών.

Οι ασκήσεις όπως το hollow hold και το superman ενισχύουν την πλάτη, ενώ οι compressions και deadbug στοχεύουν στους βαθύτερους κοιλιακούς μυς και τους καμπτήρες του ισχίου. Τέλος, οι ασκήσεις wipers ενεργοποιούν τους πλάγιους κοιλιακούς, παρέχοντας πλήρη ενδυνάμωση του κορμού.

Επιπλέον, καθεμία από τις κινήσεις που περιλαμβάνονται στις πέντε ασκήσεις διδάσκει το σώμα να σταθεροποιείται και να κινείται σωστά, βελτιώνοντας τον μυϊκό έλεγχο, τη σωστή στάση και την ενεργοποίηση του κορμού.

Επίσης, η ενσωμάτωση καλισθενικής προπόνησης στο πρόγραμμά σας μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις σας σε άλλες μορφές άσκησης, όπως το Pilates και στην προπόνηση με βάρη.

Μην ξεχνάτε ότι η σωστή διατροφή και η κατανάλωση των κατάλληλων θρεπτικών ουσιών είναι απαραίτητες για την απώλεια λίπους και την ενίσχυση των μυών. Συνεπώς, συνδυάστε αυτή την προπόνηση με υγιεινή διατροφή και συνεπή άσκηση για καλύτερα αποτελέσματα.

Ανακαλύψτε τη δύναμη της καλισθενικής προπόνησης και απολαύστε τα οφέλη που προσφέρει στην καθημερινότητά σας.