Η φύση και ο καθαρός αέρας κάνουν πιο ευχάριστη την άσκηση. Ωστόσο, το καλοκαίρι, ο καυτός ήλιος και οι υψηλές θερμοκρασίες λειτουργούν ανασταλτικά για την επιλογή της γυμναστικής σε εξωτερικό χώρο, καθιστώντας τη μάλιστα και επικίνδυνη.

Το Very Well Health παρουσιάζει ορισμένες βασικές συμβουλές για το πώς να γυμναστείτε με ασφάλεια σε εξωτερικό χώρο το καλοκαίρι.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την άσκηση σε υψηλές θερμοκρασίες

Η άσκηση σε συνθήκες ζέστης μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, εξάντληση, αφυδάτωση και κράμπες. Για ορισμένες ομάδες πληθυσμού, οι κίνδυνοι μπορεί να υπερβαίνουν τα οφέλη, ιδιαίτερα για τους πιο μεγάλους σε ηλικία και εκείνους με προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις.

Ορισμένα συμπτώματα που εάν εμφανιστούν απαιτείται άμεση ιατρική βοήθεια είναι:

  • υψηλός πυρετός, συνήθως πάνω από 39°C,
  • σύγχυση,
  • τάσεις λιποθυμίας,
  • ζεστή και κόκκινη επιδερμίδα,
  • ταχυκαρδία.

Πότε η ζέστη γίνεται απαγορευτική για άσκηση

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος κανόνας για το πότε η θερμοκρασία γίνεται μη ασφαλής για άσκηση, αλλά πολλοί ειδικοί συνιστούν προσοχή όταν ο δείκτης θερμότητας φτάσει στους 32°C.

Σημειώνεται πως ο δείκτης θερμότητας δεν είναι απλώς η εξωτερική θερμοκρασία, αλλά συνυπολογίζει και την επίδραση της υγρασίας, κάνοντας τον άνθρωπο να αισθάνεται τη θερμοκρασία ακόμα πιο υψηλή.

Συμβουλές για ασφαλή γυμναστική σε ζεστές συνθήκες

1. Προσαρμόστε την ένταση και τη διάρκεια της άσκησης. Στις ζεστές μέρες, είναι καλό να μειώσετε την ένταση και τη διάρκεια της άσκησης. Κάντε συχνά διαλείμματα και φροντίστε να ενυδατώνεστε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση.

2. Επιλέξτε την κατάλληλη ώρα. Προσπαθήστε να ασκείστε νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε την έντονη ζέστη τις ώρες της υψηλής ηλιοφάνειας.

3. Ντυθείτε κατάλληλα. Φορέστε ελαφριά και ανοιχτόχρωμα ρούχα που επιτρέπουν στο σώμα σας να αναπνέει και να δροσίζεται. Επίσης, μην ξεχνάτε να φοράτε πάντα καπέλο (αν είναι δυνατόν με UV προστασία) και αντηλιακό.

4. Επιλέξτε την κατάλληλη άσκηση. Ορισμένες μορφές άσκησης είναι πιο ασφαλείς σε ζεστές συνθήκες από άλλες. Το κολύμπι, για παράδειγμα, είναι μια εξαιρετική επιλογή. Αν προτιμάτε το περπάτημα ή το τρέξιμο, αναζητήστε διαδρομές με σκιά.

5. Παρακολουθείτε το σώμα σας. Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τα σημάδια που σας δίνει το σώμα σας. Αν αισθανθείτε αδυναμία, ζαλάδα, πονοκέφαλο, κράμπες, ναυτία, σταματήστε αμέσως την άσκηση και βρείτε ένα δροσερό μέρος, για να ξεκουραστείτε και να ενυδατωθείτε.

Γυμναστείτε με ασφάλεια

Η άσκηση σε εξωτερικό χώρο το καλοκαίρι μπορεί να είναι απολαυστική και ωφέλιμη, αλλά απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή τις ζεστές ημέρες. Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, μπορείτε να γυμναστείτε με ασφάλεια και να αποφύγετε τους κινδύνους.