Το κάθε πράγμα έχει τον καιρό του, λέμε, που σημαίνει ότι κάθε πράγμα πρέπει να γίνεται τον κατάλληλο χρόνο, κάτι που ισχύει και στην άσκηση. Και όπως το καλοκαίρι είναι η εποχή των δροσερών φρούτων και των λαχανικών και προσαρμόζουμε τη διατροφή με τρόφιμα και συνταγές που ενυδατώνουν τον οργανισμό, το ίδιο προτείνουμε να κάνετε και στις ασκήσεις σας, αλλάζοντας συνήθειες, ένταση και ρυθμούς, προσαρμόζοντας και αυτές στο κλίμα της εποχής, ώστε να συνεχίσετε να γυμνάζεστε με ασφάλεια.

Στην κινέζικη φιλοσοφία υπάρχουν δύο φαινομενικά αντίθετες δυνάμεις που αλληλοσυμπληρώνονται, αλληλοεξαρτώνται και αλληλοσυνδέονται στον φυσικό κόσμο. Αυτές είναι το γιν-γιανγκ που αναπαριστoύν διάφορες δυαδικότητες, το άσπρο και το μαύρο (όπως συμβολίζονται), την ημέρα και τη νύχτα, το φως και το σκοτάδι, τον ήλιο και τη σελήνη, το νερό και τη φωτιά, τη ζέστη και το κρύο κ.ά.

Αυτή η φιλοσοφία είναι και η βάση της κινέζικης ιατρικής και σύμφωνα με αυτήν, το καλοκαίρι είναι η πιο γιανγκ εποχή του χρόνου. Οι ημέρες είναι μεγαλύτερες και ηλιόλουστες, κάνει πολλή ζέστη, υπάρχει έντονο και λαμπερό φως. Επιπλέον, το καλοκαίρι γινόμαστε πιο δραστήριοι, βγαίνουμε έξω, υπάρχει κίνηση, εξωστρέφεια και εξωτερική ενέργεια. Στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, το καλοκαίρι συνδέεται επίσης με την καρδιά, καθώς η καρδιά αντιπροσωπεύει τη χαρά, τον ενθουσιασμό, το πάθος, την κίνηση, την αγάπη, ίσως και γι’ αυτό μιλάνε για καλοκαιρινούς έρωτες!

Ωστόσο, για να πετύχουμε μία φυσική ισορροπία ανάμεσα στα δύο στοιχεία, χρειάζεται να προσαρμόσουμε τον τρόπο ζωής μας στο νέο περιβάλλον ώστε να αποφευχθούν διάφορα προβλήματα. Το ίδιο θα κάνουμε και στην άσκησή μας, επιλέγοντας πιο ήπιες και χαλαρωτικές πρακτικές, όπως οι παρακάτω επτά ασκήσεις από την γιν γιόγκα, που δεν είναι εξαντλητικές για το σώμα και επιζήμιες για την υγεία μας.

Γιν γιόγκα

Η Γιν γιόγκα είναι η πιο ήπια και χαμηλής έντασης πρακτική γιόγκα. Αντιπροσωπεύει την ηρεμία και την εμβάθυνση. Διαφέρει από τις άλλες πρακτικές γιόγκα, δεν έχει πολεμιστές, Χαιρετισμό στον Ήλιο, περίπλοκες πόζες και δεν έχει όρθιες θέσεις. Όλες οι ασκήσεις γίνονται στο έδαφος και εκτελούνται σε πιο αργό ρυθμό. Οι στάσεις κρατιούνται για μεγαλύτερο χρόνο, η εστίαση δίνεται στη βαθιά αναπνοή και οι ασκήσεις/θέσεις έχουν να κάνουν περισσότερο με τέντωμα και περιστροφές, ώστε να «ξεσφίξουν» σφιγμένα σημεία, όπως τα ισχία και οι ώμοι. Όπως ανέφερα πιο πάνω, το καλοκαίρι συνδέεται με το στοιχείο της φωτιάς και το όργανο της καρδιάς, και τα όργανα -εκτός από τη λειτουργία τους -έχουν και ενεργειακές ιδιότητες οι οποίες περνούν μέσα από τα ενεργειακά κανάλια/ μεσημβρινούς. Ο μεσημβρινός της καρδιάς συνδέεται με το αίσθημα της χαράς, τη συναισθηματική ισορροπία, την εσωτερική ειρήνη και την ικανοποίηση. Στις παρακάτω στάσεις προσπαθήστε να μείνετε 3-5 λεπτά, εστιάζοντας την προσοχή σας στην αναπνοή.

1. Τροποποιημένη Στάση του Παιδιού (Extended Child Pose)

Η διαφορά με την κλασική Στάση του Παιδιού είναι ότι έχετε τα γόνατά σας ανοιχτά στο άνοιγμα του στρώματος με ενωμένα τα μεγάλα δάκτυλα των ποδιών. Τα χέρια σας είναι μπροστά από το κεφάλι και το κεφάλι στραμμένο στη μία πλευρά. Μένετε σε αυτή θέση, βεβαιώνοντας ότι στρέφετε το κεφάλι και από την άλλη πλευρά.

2. Στάση του Παιδιού με Στροφή (Twist Child’s)

Διατηρώντας την παραπάνω θέση, στρέφετε τον κορμό σας και περνάτε το ένα χέρι «σαν βελόνα» κάτω από το άλλο. Το πάνω χέρι το φέρνετε πίσω στην λεκάνη αλλά, αν σας προκαλεί δυσφορία με τον ώμο, το τοποθετείτε όπου σας είναι άνετα.

3. ¼ Στάση του Κάτω Σκύλου (Quarter Dog Pose)

Από τη Στάση του Παιδιού, φέρνετε τον κορμό σας μπροστά, ώστε τα ισχία να είναι σε ευθεία γραμμή με τα γόνατά σας. Χαμηλώστε το πάνω μέρος του σώματός σας προς το έδαφος έως ότου οι αγκώνες να ακουμπήσουν στο έδαφος. Εάν νιώθετε άνετα σε αυτή τη θέση, φέρτε το δεξί σας χέρι μπροστά από το κεφάλι και λυγίστε το αριστερό, ακουμπώντας το μέτωπο πάνω στην παλάμη. Μένετε για λίγο σε αυτή τη θέση και αλλάζετε χέρι.

4. Κύκνος που Κοιμάται (Sleeping Swan)

Από αυτή τη θέση, έρχεστε στα τέσσερα και φέρνετε το δεξί γόνατο μπροστά ανάμεσα στις παλάμες σας. Εάν δεν υπάρχει ενόχληση, ανοίγετε τη γωνία του γονάτου. Βεβαιωθείτε ότι το βάρος του σώματος σας είναι κεντραρισμένο, δηλαδή δεν γέρνετε προς τη δεξιά πλευρά. Στη συνέχεια σύρετε προς τα πίσω το αριστερό πόδι. Κρατήστε το βάρος πίσω στους γοφούς καθώς χαμηλώνετε τον κορμό σας μπροστά και στηρίζεστε στους αγκώνες ή πιο ψηλά στις παλάμες. Εάν η πίεση στα γόνατα είναι μεγάλη, κρατήστε το κλειστό και καθίστε πάνω στην φτέρνα.


5. Στάση της Σφίγγας (Sphinx Pose)

Στη συνέχεια, φέρνετε και τα δύο πόδια πίσω και τοποθετείτε τους πήχεις στο έδαφος με τους αγκώνες κλειστούς και κάτω από τους ώμους σας, και τις παλάμες των χεριών στραμμένες προς τα κάτω. Έχοντας χαλαρούς τους ώμους, ανασηκώνετε το άνω μέρος του κορμού, ανοίγοντας ενεργειακά την καρδιά.

6. Στάση Mισή Λιβελούλα (Half Dragonfly Pose)

Από καθιστή θέση ανοίγετε το ένα πόδι στο πλάι, ενώ το άλλο είναι λυγισμένο με τη φτέρνα στο κέντρο. (Εάν είστε αρκετά εύκαμπτοι, μπορείτε να ανοίξετε και να έχετε τεντωμένα και τα δύο πόδια). Το βάρος σας είναι πάνω στα καθιστικά κόκαλα. Από αυτή τη θέση, κάνετε πλάγια κάμψη προς το τεντωμένο πόδι, τοποθετώντας τον πήχη πάνω στον μηρό. Σηκώνετε το άλλο χέρι και το φέρνετε δίπλα στο κεφάλι σας. Μένετε για μερικές αναπνοές και επαναλαμβάνετε από την άλλη μεριά.

7. Ξαπλωμένη Πεταλούδα (Reclining Bound Angle Pose)

Ξαπλωμένοι σε ύπτια θέση, ανοίγετε τα πόδια, λυγίζετε τα γόνατα και ενώνετε τα πέλματα των ποδιών. Τα χέρια σας είναι κοντά στα ισχία, χαλαρά με τις παλάμες ανοιχτές να κοιτούν προς τα πάνω. Εάν θέλετε, μπορείτε να βάλετε ένα μαξιλάρι ή ένα τουβλάκι γιόγκα κάτω από την πλάτη για να ανοίξετε περισσότερο ακόμα τον θώρακα.


Και κάτι ακόμα: Οι υψηλές θερμοκρασίες καλούνται για τροποποιήσεις και αλλαγές. Προτιμήστε να γυμνάζεστε νωρίς το πρωί ή κατά τη δύση του ήλιου, αντικαταστήστε το τρέξιμο με το κολύμπι, που ενδείκνυται αυτή την περίοδο, ή με το γρήγορο περπάτημα και να θυμάστε να μένετε ενυδατωμένοι!

Η Αϊνόλα Τερζοπούλου είναι δημοσιογράφος, δημιουργός του www.livelifewell.gr, πιστοποιημένη δασκάλα στη μέθοδο πιλάτες και γιόγκα 200-RYT Yoga Alliance και πιστοποιημένη NLP Master & New Code Practitioner από την NLPGreece, τον επίσημο φορέα του πανεπιστημίου Santa Cruz-California. Συμμετέχει με την ιδιότητά της ως wellbeing coach στην ομάδα της nlpingreece®.