Πώς θα ήταν η ζωή χωρίς τον ήλιο; Δίχως τον ήλιο η γη δεν θα ήταν ένας βιώσιμος πλανήτης. Ο ήλιος είναι θεμελιακή δημιουργική δύναμη, παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη διατήρηση της ζωής (και όχι μόνο της ανθρώπινης), γι’ αυτό και λατρευόταν ως θεότητα σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς. Ο ήλιος όμως δεν είναι μόνο σημαντικός για την ίδια τη ζωή. Εμείς οι άνθρωποι χρειαζόμαστε την ενέργεια του ήλιου και για τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Ο ήλιος βοηθάει τον οργανισμό μας να παράγει βιταμίνη D, δυναμώνει τα οστά, ανεβάζει τα επίπεδα σεροτονίνης, προάγει την παραγωγή μελατονίνης, χαρίζει ευεξία.

Ο «Χαιρετισμός στον Ήλιο» ή «Surya Namaskar» (το ινδικό όνομα του θεού Ήλιου, ενώ ναμασκάρα σημαίνει υπόκλιση με ευλάβεια), με τις 12 στάσεις που εκτελούνται σε συνεχομένη ροή και κινήσεις συγχρονισμένες με αναπνοή, θεωρείται η μητέρα όλων των συστημάτων της γιόγκα. Είναι ο τρόπος να πούμε ευχαριστώ, να καλωσορίσουμε την καινούργια ημέρα και να νιώσουμε ευγνωμοσύνη απέναντι στον ήλιο, στην πηγή ενέργειας και ζωής που απομακρύνει το σκοτάδι και δίνει ζωή και δημιουργία πάνω στη γη. Γι’ αυτό και παραδοσιακά εκτελείται νωρίς το πρωί.

Αν και ο «Χαιρετισμός στον Ήλιο» αποτελεί ένα είδος προετοιμασίας του σώματος που το προθερμαίνει για ένα μάθημα γιόγκα, μπορεί να είναι και μία ολοκληρωμένη άσκηση από μόνη της καθώς γυμνάζει όλους τους μυς, ειδικά όταν δεν έχουμε χρόνο. Ένας κύκλος περιλαμβάνει 12 στάσεις (εμφανίζονται με κάποιες παραλλαγές στα διάφορα συστήματα γιόγκα), οι οποίες μπορούν να γίνουν με πιο γρήγορο ρυθμό, αν θέλετε να δώσετε μία πιο καρδιοαναπνευστική προσέγγιση, ή με πιο αργό ρυθμό για περισσότερο στρέτσινγκ, θεωρείται ολοκληρωμένος όταν επαναληφθεί δύο φορές (μία για κάθε πλευρά του σώματος). Αν κάνετε δύο κύκλους, θα έχετε κάνει 48 ασκήσεις, μέσα σε λίγα μόνο λεπτά.

Πού αλλού σας ωφελεί o «Χαιρετισμός στον Ήλιο»;

Εκτός από την εκγύμναση των μυών και τη γράμμωση του σώματος, ο «Χαιρετισμός στον Ήλιο» επιδρά στο αναπνευστικό σύστημα αυξάνοντας την ικανότητα των πνευμόνων, στο κυκλοφορικό βοηθώντας στην αποτοξίνωση, στο ενδοκρινικό ρυθμίζοντας τις λειτουργίες στο πεπτικό σύστημα και τονώνοντας τα κοιλιακά όργανα, και στο μυϊκό δυναμώνοντας όλες τις κύριες μυϊκές ομάδες και αρθρώσεις. Εξασφαλίζει έτσι την καλή λειτουργία όλου του οργανισμού. Επιπλέον, η καθημερινή εξάσκηση συμβάλλει και στην καλή διάθεση! Σε μία μελέτη του 2015 που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Yoga, διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες που έκαναν την πρακτική σε καθημερινή βάση για 20 λεπτά για δύο εβδομάδες, εμφάνισαν χαμηλότερα επίπεδα στρες, είχαν πιο ήρεμο μυαλό, μεγαλύτερη ικανότητα συγκέντρωσης και βίωναν πιο χαρούμενη και ευχάριστη καθημερινότητα. Αν λοιπόν ο χρόνος σας είναι περιορισμένος, δοκιμάστε να κάνετε αυτή την πρακτική που είναι μία πλήρης πρακτική για το σώμα, το νου και το πνεύμα, αρχίζοντας να απολαμβάνετε και τα οφέλη της γιόγκα!

Οι 12 στάσεις του «Χαιρετισμού στον Ήλιο»

  1. Σε όρθια θέση με τα πόδια ενωμένα (ή λίγο ανοιχτά) και τεντωμένα, ενώνετε τις παλάμες μπροστά από το στήθος σας και παίρνετε μερικές αναπνοές για να στρέψετε την προσοχή σας προς τα μέσα, εισπνέοντας και εκπνέοντας από τη μύτη.
  2. Ενεργοποιώντας το κέντρο σας, παίρνετε εισπνοή και τεντώνετε τα χέρια προς τα πάνω και πίσω. Ένας καλός τρόπος να τεντώσετε το μπροστινό μέρος του σώματος ανοίγοντας το στήθος αλλά και να πάρετε την ενέργεια από τον ήλιο.
  3. Με την εκπνοή, κάνετε μία βαθιά πρόσθια κάμψη. Οι παλάμες ακουμπούν δίπλα στα πόδια, αλλά αν δεν το καταφέρνετε ακόμα, ακουμπήστε τις στις κνήμες. Αν έχετε ευαισθησία στη μέση έχετε τα γόνατα ελαφρά λυγισμένα.
  4. Παίρνετε εισπνοή και φέρνετε πίσω τεντωμένο το δεξί πόδι σε μεγάλη προβολή ενώ το αριστερό γόνατο είναι λυγισμένο μπροστά. Έχετε το στήθος σας ανοιχτό.
  5. Με την εκπνοή, έρχεστε στη στάση του Κάτω Σκύλου, με τα δύο πόδια τεντωμένα πίσω, την λεκάνη ψηλά, τα χέρια τεντωμένα με τις παλάμες και τα δάκτυλα στο έδαφος και το κεφάλι ανάμεσα στους αγκώνες. Εισπνέετε.
  6. Με την εκπνοή, λυγίζετε τα χέρια δίπλα στο στήθος και χαμηλώνετε το σώμα σας στο έδαφος ώστε να ακουμπήσουν τα γόνατα, στο στήθος και το πηγούνι.
  7. Με την εισπνοή, τεντώνετε τα χέρια και περνάτε στη Στάση της Κόμπρας, σηκώνοντας το άνω μέρος του σώματος από το έδαφος, ανοίγοντας το στήθος και δυναμώνοντας την πλάτη.
  8. Με την εκπνοή, ξαναέρχεστε στη θέση του Κάτω Σκύλου και αντιστρέφετε την αλληλουχία.
  9. Με την εισπνοή ξανά, φέρνετε το δεξί πόδι μπροστά με το πέλμα ανάμεσα στις παλάμες.
  10. Με την εκπνοή, φέρνετε και το αριστερό δίπλα στο δεξί και έρχεστε σε βαθιά πρόσθια κάμψη.
  11. Εισπνέοντας, έρχεστε στην όρθια θέση με τις παλάμες μαζί και τα χέρια ψηλά πάνω από το κεφάλι.
  12. Τέλος, με την εκπνοή επιστρέφετε στην αρχική θέση, στη θέση Namaste.

Επαναλαμβάνετε με το άλλο πόδι. Ξεκινήστε κάνοντας 2-3 κύκλους και αυξήστε στη συνέχεια.

Και κάτι ακόμα: Είναι σημαντικό η παραπάνω πρακτική να εκτελείται με άδειο στομάχι. Εκτελώντας με αργό ρυθμό τις στάσεις, βελτιώνετε τη δύναμη και την ευλυγισία σας, ενώ εκτελώντας τις με πιο γρήγορο ρυθμό, γίνεται μία έντονη γυμναστική και βελτιώνετε το καρδιοαναπνευστικό σας σύστημα.

Η Αϊνόλα Τερζοπούλου είναι δημοσιογράφος, δημιουργός του www.livelifewell.gr, πιστοποιημένη δασκάλα στη μέθοδο πιλάτες και γιόγκα 200-RYT Yoga Alliance και πιστοποιημένη NLP Master & New Code Practitioner από την NLPGreece, τον επίσημο φορέα του πανεπιστημίου Santa Cruz-California. Συμμετέχει με την ιδιότητά της ως wellbeing coach στην ομάδα της nlpingreece®.