Κάθε αλλαγή χρόνου φέρνει νέες ελπίδες και προσδοκίες. Ίσως επειδή ενδόμυχα πιστεύουμε ότι αυτή η αλλαγή θα αλλάξει κι εμάς. Ένας καινούριος χρόνος ξεκινάει και σε αυτή τη νέα βάση θέτουμε ή ξαναθέτουμε τις αποφάσεις μας, υποσχόμαστε στον εαυτό μας, αλλά λέμε και δυνατά, τα πράγματα που θα κάνουμε και θα τηρήσουμε.
Και το πρώτο που ακούω συνήθως είναι πως «θα αρχίσω γυμναστική» ή «θα μπω πάλι σε πρόγραμμα». Χαμογελάω σε αυτό το «θα». Τους απαντάω ότι πριν από όλα τα «θα», αρχίστε να κινείστε και βάλτε την κίνηση μέσα στο καθημερινό σας πρόγραμμα.
Το σώμα μας είναι φτιαγμένο να κινείται
Η ζωή κινείται. Αν δεν υπήρχε κίνηση, δεν θα υπήρχε ζωή. Το βλέπουμε στη φύση και σε όλα τα ζωντανά πλάσματα στον κόσμο. Τα πάντα μέσα στο σώμα μας κινούνται. Η καρδιά μας χτυπάει περίπου 100.000 φορές την ημέρα και διακινεί 5 λίτρα αίματος το λεπτό. Το αίμα μέσα στο σώμα μας κινείται με μέση ταχύτητα 2 χιλιόμετρα την ώρα. Αυτές οι διαδικασίες και πολλές άλλες ακόμα γίνονται χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, ωστόσο αν δεν υπήρχε η εσωτερική κίνηση, απλά δεν θα ήμασταν ζωντανοί.
Το σώμα μας, ως κατασκευή με τα λειτουργικά τμήματα και μέλη, είναι σχεδιασμένο και φτιαγμένο να κινείται. Όμως στη σύγχρονη εποχή που ζούμε, με την καθιστική ζωή και τις διάφορες ευκολίες που υπάρχουν, τείνουμε να το ξεχνάμε ή να μην το θεωρούμε τόσο σημαντικό όσο άλλα πράγματα έως ότου το σώμα να αρχίσει να εξασθενεί και να εμφανιστούν τα πρώτα προβλήματα, πόνοι και παθήσεις.
Η κίνηση είναι κάτι περισσότερο από άσκηση
Η αξία της κίνησης είναι μεγάλη και τα οφέλη της πολλά, όχι μόνο σωματικά, αλλά και ψυχικά και πνευματικά. Ο Νίτσε, ως μεγάλος περιπατητής που ήταν, έγραφε: «Να μην εμπιστεύεστε κανέναν στοχασμό που δεν γεννήθηκε στο ύπαιθρο και σε ελεύθερη κίνηση – και όπου δεν συνεορτάζουν οι μύες». Η κίνηση επηρεάζει όλα τα συστήματα του σώματός μας, από το κυκλοφορικό και το πεπτικό μέχρι το ανοσοποιητικό και το ορμονικό. Αυξάνει την ενέργεια και για εμάς τις γυναίκες προστατεύει από την οστεοπόρωση, δυναμώνει την καρδιά, τονώνει τους μυς και βελτιώνει τον μεταβολισμό. Ηρεμεί το νου, μειώνει το άγχος, τις αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα.
Τι εννοούμε ωστόσο με το να κινούμαστε περισσότερο; Αυτό που θέλω να μεταδώσω, τόσο ως δασκάλα πιλάτες και γιόγκα όσο και ως NLP wellbeing coach, είναι να γίνουμε πιο δραστήριοι, να είμαστε πιο ενεργοί. Το να κινούμαστε δεν απαιτεί προσπάθεια αλλά δράση που γίνεται με πολλούς τρόπους. Να σηκωνόμαστε πιο συχνά από την καρέκλα όταν εργαζόμαστε, να περπατάμε περισσότερο, να ανεβαίνουμε τις σκάλες έστω δύο ορόφους, να κάνουμε δουλειές του σπιτιού, να πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ. Αυτή η δράση είναι καθημερινή, δεν χρειάζεται να γίνεται μία προκαθορισμένη ώρα ειδικά όταν υπάρχει φόρτος εργασίας, χρειάζεται όμως να την εντάξετε στο ημερήσιο πρόγραμμα σας και να είστε συνεπείς ως προς την τήρησή της. Και κάτι άλλο ακόμα. Δεν κοστίζει τίποτα!
Tip: Για να βάλετε την κίνηση στην καθημερινότητά σας που προϋποθέτει αλλαγή μοτίβου σκέψης, κάντε τις παρακάτω ερωτήσεις στον εαυτό σας:
- Αν συνεχίσω να κάνω αυτό που κάνω μέχρι τώρα, πώς θα είμαι/φαίνομαι στα 70;
- Θα έχω τη διάθεση να ταξιδεύω;
- Την αντοχή να χορέψω στο γάμο της εγγονής/ου μου;
- Την ευλυγισία να σκύψω να δέσω τα κορδόνια;
- Να χαιρετώ την κάθε μέρα με χαρά;
Η Αϊνόλα Τερζοπούλου είναι δημοσιογράφος, δημιουργός του www.livelifewell.gr, πιστοποιημένη δασκάλα στη μέθοδο πιλάτες και γιόγκα 200-RYT Yoga Alliance και πιστοποιημένη NLP Master & New Code Practitioner από την NLPGreece, τον επίσημο φορέα του πανεπιστημίου Santa Cruz-California. Συμμετέχει με την ιδιότητά της ως wellbeing coach στην ομάδα της nlpingreece®.