Η διατροφή μας είναι κάτι περισσότερο από μια απλή καθημερινή συνήθεια. Η Casey Means, γιατρός και συγγραφέας του βιβλίου Good Energy που έγινε άμεσα το νούμερο ένα best seller των New York Times, μελέτησε σε βάθος την επίδραση των επεξεργασμένων τροφίμων στον οργανισμό μας.

Όπως διαπίστωσε οι διατροφικές μας επιλογές μπορούν να καθορίσουν ακόμη και τη γενετική και φυσιολογική μας «μοίρα». Αντί λοιπόν οι φορείς της δημόσιας υγείας, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, οι γιατροί και οι πολίτες να στηρίζονται αποκλειστικά σε φαρμακευτικές παρεμβάσεις, θα πρέπει στο σύνολο να αναγνωρίσουν τη διατροφή ως έναν εξαιρετικά κρίσιμο παράγοντα.

Η διατροφή επηρεάζει τα γονίδια μας

Όπως επισημαίνει η Casey Means, σε άρθρο της στο περιοδικό Womens Ηealth, oι διατροφικές μας επιλογές μπορούν να επηρεάσουν την έκφραση των γονιδίων μας, ενεργοποιώντας ή απενεργοποιώντας συγκεκριμένους μηχανισμούς που σχετίζονται με την υγεία μας.

Ορισμένα τρόφιμα για παράδειγμα, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και οι φυτικές ίνες, μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή, να βελτιώσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και να ενισχύσουν τη συνολική ευεξία.

Το σώμα μας κατασκευάζεται από τις τροφές που καταναλώνουμε

Κάθε κύτταρο του σώματός μας ανανεώνεται διαρκώς με τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε από την τροφή. Όταν καταναλώνουμε επεξεργασμένα τρόφιμα, γεμάτα με χημικές ουσίες και πρόσθετα, παρέχουμε στο σώμα μας «χαμηλής ποιότητας δομικά υλικά», τα οποία επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία του μεταβολισμού, του ανοσοποιητικού και του νευρικού συστήματος.

Αντίθετα, η κατανάλωση φυσικών, ανεπεξέργαστων τροφών εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία όλων των κυττάρων.

Τα κύτταρά περιμένουν απλώς τα σήματα για να μας χαρίσουν μια καλή ζωή. Χρειάζονται μόνο να λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ώστε να τα χρησιμοποιήσουν για να κάνουν τη δουλειά τους.

Τα τρόφιμα στέλνουν μηνύματα στα κύτταρά μας

Η τροφή δεν είναι απλώς καύσιμο για το σώμα μας, αλλά και ένας μηχανισμός επικοινωνίας μεταξύ των κυττάρων. Όπως αναφέρει η Casey Means, μπορούμε να σκεφτούμε τα κύτταρα ως «στρατεύματα» που υπερασπίζονται την ακεραιότητα και την ασφάλεια του οργανισμού μας.

«Στρατηγός» αυτών των «στρατευμάτων» είμαστε εμείς, οι επιλογές μας και τα τρόφιμα είναι τα μηνύματα – οι «εντολές» – που επιλέγουμε να στείλουμε στους «στρατιώτες» για να τους πούμε τι να κάνουν. Η επιβίωση εξαρτάται από την ποιότητα και τη σαφήνεια των μηνυμάτων.

Πρέπει λοιπόν να μιλάμε καθαρά και σωστά στα «κύτταρά» μας αν θέλουμε μια υγιεινή ζωή. Σε μια βέλτιστη κατάσταση, η τροφή στέλνει στα κύτταρα μας τα ξεκάθαρα μηνύματα για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Ξεχάστε τη μανία με τις δίαιτες – Εστιάστε σε μη επεξεργασμένες τροφές

Η επιστημονική κοινότητα έχει πολλές αντικρουόμενες απόψεις για την «τέλεια» δίαιτα. Κατά καιρούς πολλά διατροφικά προγράμματα γίνονται δημοφιλείς τάσεις, ιδιαίτερα στην εποχή του των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Κάποιοι υποστηρίζουν τη χαμηλή πρόσληψη λιπαρών, άλλοι την υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών. Ωστόσο, τονίζει η Casey Means, αυτό που φαίνεται να έχει καθοριστική σημασία είναι η ποιότητα των τροφίμων.

Οποιαδήποτε διατροφή κι αν επιλέγετε, το σημαντικό είναι να καταναλώνετε φυσικά, μη επεξεργασμένα τρόφιμα που υποστηρίζουν τη λειτουργία του οργανισμού σας.

Η πρωτεΐνη είναι ζωτικής σημασίας

Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης είναι καθοριστική για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας και της μεταβολικής υγείας. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταναλώνουν αρκετή πρωτεΐνη, ειδικά καθώς μεγαλώνουν. Η κατανάλωση τουλάχιστον 30 γραμμαρίων ανά γεύμα μπορεί να συμβάλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, στη διατήρηση του κορεσμού και στην ενίσχυση της μυϊκής ανάπτυξης.

Κάθε μπουκιά χτίζει το μέλλον μας

Η υγιεινή διατροφή δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη. Η αποφυγή επεξεργασμένων προϊόντων και η στροφή προς φυσικά, μη επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να μεταμορφώσει την υγεία μας. Ήρθε η ώρα να δώσουμε μεγαλύτερη σημασία σε αυτό που τρώμε – γιατί κάθε μπουκιά που καταναλώνουμε χτίζει το μέλλον μας.