Το πρωινό αναφέρεται συχνά ως το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Είναι η βάση για τη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και τη βελτίωση της εστίασης, της διάθεσης και της παραγωγικότητας.

Όμως η αλήθεια είναι ότι πολλοί είτε το παραλείπουν είτε καταφεύγουν σε εύκολες, επεξεργασμένες επιλογές όπως δημητριακά γεμάτα ζάχαρη ή γλυκά σνακ. Το αποτέλεσμα; Προσωρινή ενεργειακή έκρηξη και ακολούθως ενεργειακή πτώση πριν καλά-καλά φτάσει το μεσημέρι.

Κάνοντας μερικές απλές αλλαγές στο πρωινό σας, μπορείτε να διατηρήσετε σταθερά τα επίπεδα ενέργειας και να ξεκινήσετε δυναμικά την ημέρα σας. Ακολουθούν επτά προτάσεις από διατροφολόγους στη Huffington Post που μπορούν να κάνουν τη διαφορά…

1. Αντικαταστήστε τον χυμό με ολόκληρο φρούτο

Αν συνηθίζετε να πίνετε χυμό πορτοκαλιού, δοκιμάστε να καταναλώσετε ολόκληρο το φρούτο. Ενώ ο χυμός περιέχει βιταμίνες, του λείπει η πολύτιμη φυτική ίνα που βοηθά στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και παρατείνει το αίσθημα κορεσμού. Ένα ολόκληρο πορτοκάλι ή άλλο φρούτο είναι πιο θρεπτική επιλογή και προσφέρει ενέργεια που διαρκεί.

2. Προτιμήστε τα προϊόντα ολικής άλεσης

Είτε επιλέγετε ψωμί, κουλούρια ή κράκερ, στραφείτε στις εκδοχές ολικής άλεσης. Αυτά τα προϊόντα περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες, οι οποίες επιβραδύνουν την πέψη και διατηρούν σταθερά τα επίπεδα ενέργειας. Για παράδειγμα, ένα ποιοτικό ψωμί ολικής άλεσης μπορεί να έχει 3-5 γραμμάρια φυτικών ινών ανά φέτα, σε αντίθεση με το λιγότερο από 1 γραμμάριο που περιέχει το λευκό ψωμί.

3. Ενισχύστε τα smoothies σας με λιναρόσπορο ή σπόρους chia

Τα smoothies είναι γρήγορα και εύκολα, αλλά συχνά προσφέρουν την απαιτούμενη επάρκεια σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Δοκιμάστε να προσθέσετε 2 κουταλιές της σούπας λιναρόσπορο ή σπόρους chia. Αυτή η μικρή αλλαγή θα προσφέρει επιπλέον φυτικές ίνες και υγιή λιπαρά, κρατώντας σας χορτάτους για περισσότερη ώρα.

4. Αντικαταστήστε το βούτυρο με αβοκάντο

Αντί για βούτυρο στο ψωμί σας, δοκιμάστε να βάλετε αβοκάντο. Είναι πλούσιο σε υγιή λιπαρά, φυτικές ίνες και σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως κάλιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Αυτά τα συστατικά ενισχύουν τα επίπεδα ενέργειας και σας δίνουν δύναμη για όλη την ημέρα.

5. Επιλέξτε γάλα πλούσιο σε πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη αφομοιώνεται πιο αργά από τον οργανισμό, βοηθώντας σας να νιώσετε χορτάτοι για μεγαλύτερο διάστημα. Το αγελαδινό και το γάλα σόγιας περιέχουν περίπου 8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι, ενώ άλλα φυτικά γάλατα όπως το αμυγδαλέλαιο ή το γάλα βρώμης περιέχουν πολύ λιγότερο, εκτός αν είναι εμπλουτισμένα. Χρησιμοποιήστε γάλα με πρωτεΐνη για τη βρώμη ή τα δημητριακά σας.

6. Εμπλουτίστε τη βρώμη σας

Η βρώμη είναι ένα γεύμα γρήγορο και εύκολο, αλλά συχνά είναι φτωχή σε πρωτεΐνη και υγιή λιπαρά. Για να κάνετε το πρωινό σας πιο πλήρες, προσθέστε αγελαδινό στραγγιστό γιαούρτι, αυγά ή τυρί κότατζ. Αυτά θα κρατήσουν τα επίπεδα ενέργειάς σας σταθερά μέχρι το μεσημέρι.

7. Ενισχύστε τα δημητριακά σας με φυστικοβούτυρο ή ξηρούς καρπούς

Τα περισσότερα δημητριακά είναι γεμάτα με επεξεργασμένους υδατάνθρακες που χωνεύονται γρήγορα, αφήνοντάς σας πεινασμένους σύντομα. Για να αυξήσετε τη θρεπτική τους αξία, επιλέξτε δημητριακά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (τουλάχιστον 5 γραμμάρια ανά μερίδα) και προσθέστε μια κουταλιά φυστικοβούτυρο ή μια χούφτα ξηρούς καρπούς για υγιή λιπαρά και πρωτεΐνη.

Η σημασία μιας ρουτίνας που σας ταιριάζει

Ένα ισορροπημένο πρωινό που συνδυάζει σύνθετους υδατάνθρακες, πρωτεΐνη και υγιή λιπαρά είναι το κλειδί για μια μέρα γεμάτη ενέργεια και παραγωγικότητα. Με αυτές τις μικρές, απλές αλλαγές, οι διατροφολόγοι υπόσχονται πως θα δείτε μεγάλη διαφορά στα επίπεδα ενέργειάς σας. Και το σημαντικότερο, όπως επισημαίνουν, είναι να βρείτε μια διατροφική ρουτίνα που σας ταιριάζει, ώστε να μπορέσετε να τη διατηρήσετε μακροπρόθεσμα.