Η προσεκτική ανάγνωση των ετικετών τροφίμων μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για την επίτευξη στόχων σε θέματα διατροφής και υγείας. Ωστόσο, πολλοί δυσκολεύονται να κατανοήσουν όσα αναφέρονται σε αυτές και η αλήθεια είναι πως χρειάζεται εξάσκηση και κυρίως γνώση των βασικών εννοιών και στοιχείων που αναγράφονται.
Παρακάτω ακολουθούν 9 βασικές συμβουλές για το τι να προσέχετε στις διατροφικές ετικέτες, σύμφωνα με το Very Well Health. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε καλύτερες επιλογές, προσαρμοσμένες στις προσωπικές σας ανάγκες. Αν έχετε αμφιβολίες, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας ή διατροφολόγο για περαιτέρω καθοδήγηση.
1. Μέγεθος μερίδας και μερίδες ανά συσκευασία
Οι διατροφικές ετικέτες αναγράφουν το μέγεθος της μερίδας (π.χ. γραμμάρια) και τις συνολικές μερίδες ανά συσκευασία. Να θυμάστε ότι οι τιμές θρεπτικών συστατικών αντιστοιχούν σε μία μόνο μερίδα. Αν καταναλώσετε περισσότερες ή λιγότερες από μία μερίδα, προσαρμόστε ανάλογα τις τιμές.
2. Θερμίδες – Ενέργεια
Οι θερμίδες αναγράφονται σε μεγαλύτερη γραμματοσειρά για να φαίνονται ευκολότερα. Αποτελούν τη μονάδα ενέργειας που παρέχει το τρόφιμο στον οργανισμό. Οι ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, το βάρος, τη φυσική δραστηριότητα και τους στόχους (π.χ. απώλεια ή διατήρηση βάρους), οπότε θα πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα και η λήψη τους.
3. Συνολικά λιπαρά
Τα συνολικά λιπαρά περιλαμβάνουν κορεσμένα, ακόρεστα και τρανς λιπαρά. Προσπαθήστε να επιλέγετε τρόφιμα χαμηλά σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά, ενώ τα ακόρεστα (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα) μπορεί να είναι ωφέλιμα για την υγεία σας.
4. Χοληστερίνη
Η χοληστερίνη είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του σώματος, αλλά υπερβολική πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της LDL («κακής») χοληστερόλης. Το συκώτι σας παράγει χοληστερόλη, αλλά μπορείτε να τη λάβετε και από τις τροφές. Τα τρόφιμα που περιέχουν χοληστερόλη είναι κυρίως ζωικά προϊόντα, όπως τα γαλακτοκομικά και το κρέας. Δώστε προσοχή στην ποσότητα, αν έχετε καρδιολογικά προβλήματα.
Όταν κάποια ετικέτα τροφίμου γράφει «Χωρίς χοληστερίνη», αυτό σημαίνει ότι το προϊόν δεν περιέχει χοληστερίνη ως ουσία. Αυτό δεν δηλώνει ταυτόχρονα ότι το τρόφιμο δεν περιέχει άλλα συστατικά, τα οποία μπορούν να αυξήσουν την χοληστερόλη του αίματος, όπως, για παράδειγμα, κορεσμένα λίπη. Οπότε, θα πρέπει να προσέχετε και τις υπόλοιπες αναφορές.
5. Νάτριο (Αλάτι)
Το νάτριο είναι σημαντικό για την ισορροπία υγρών στο σώμα, αλλά υπερβολική κατανάλωση μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Προστίθεται συχνά σε συσκευασμένα τρόφιμα για να βελτιώσει τη γεύση και να αυξήσει τη διάρκεια ζωής. Οι ειδικοί συνιστούν κατανάλωση κάτω των 2.300 mg ημερησίως και ένα ιδανικό όριο θεωρείται λιγότερο από 1.500 mg την ημέρα για τους περισσότερους ενηλίκους, ειδικά εκείνους με υψηλή αρτηριακή πίεση.
6. Υδατάνθρακες, Φυτικές Ίνες και Προσθήκη Ζάχαρης
Οι ετικέτες αναγράφουν τους συνολικούς υδατάνθρακες, τις φυτικές ίνες και την προσθήκη ζάχαρης. Οι υδατάνθρακες παρέχουν στον οργανισμό ενέργεια και βρίσκονται σε διάφορα τρόφιμα. Όταν διαβάζετε μια ετικέτα διατροφικών στοιχείων, οι υδατάνθρακες αναφέρονται συνολικά. (Διαβάστε επίσης: Πόσους υδατάνθρακες πρέπει να τρώτε για απώλεια βάρους;)
Από κάτω, αναγράφονται πόσοι εξ αυτών προέρχονται από φυτικές ίνες, από σάκχαρα και από πρόσθετη ζάχαρη. Προσπαθήστε να περιορίσετε την κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης σε λιγότερο από 10% των ημερήσιων θερμίδων σας. Αντίθετα, αναζητήστε τρόφιμα με φυτικές ίνες που βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου και στην πέψη. (Διαβάστε αναλυτικά: Γιατί πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερες φυτικές ίνες – 10 εκπληκτικά οφέλη για την υγεία.)
7. Ποσοστό Ημερήσιας Πρόσληψης (%DV)
Το Ποσοστό Ημερήσιας Πρόσληψης δείχνει πόσο μια συγκεκριμένη ποσότητα θρεπτικού συστατικού που περιέχεται στο τρόφιμο καλύπτει τις ανάγκες για μια ημερήσια διατροφή 2.000 θερμίδων. Οι τιμές κάτω του 5% θεωρούνται χαμηλές, ενώ πάνω από 20% υψηλές. Εστιάστε σε υψηλές τιμές για βιταμίνη D, ασβέστιο, κάλιο και σίδηρο και χαμηλές για κορεσμένα λιπαρά, νάτριο και ζάχαρη.
8. Θρεπτικά Συστατικά
Η βιταμίνη D, το ασβέστιο, ο σίδηρος και το κάλιο είναι υποχρεωτικά στις ετικέτες. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι κρίσιμα για τη συνολική υγεία και την πρόληψη ανεπάρκειας, γι’ αυτό και θα πρέπει να αναγράφονται.
9. Κατάλογος Συστατικών
Τα συστατικά παρατίθενται κατά σειρά περιεκτικότητας. Για παράδειγμα, αν το πρώτο ή το δεύτερο συστατικό είναι ζάχαρη (ή άλλο γλυκαντικό), αυτό το προϊόν είναι πλούσιο σε ζάχαρη. Για επιβεβαίωση, αναζητήστε και διαβάστε τον αριθμό των γραμμαρίων πρόσθετης ζάχαρης. Δώστε προσοχή σε αλλεργιογόνα ή σε τρόφιμα υψηλά σε ζάχαρη, νάτριο ή τεχνητά πρόσθετα. Επιλέξτε προϊόντα με φυσικά συστατικά και αποφύγετε τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα.