Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet Global Health αποκάλυψε ότι περίπου τα δύο τρίτα των ενηλίκων σε παγκόσμιο επίπεδο δεν καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες τεσσάρων βασικών θρεπτικών συστατικών: ιωδίου, βιταμίνης Ε, ασβεστίου και σιδήρου.

Αυτή η διατροφική ανεπάρκεια μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, επηρεάζοντας τη μεταβολική λειτουργία, την υγεία των οστών, την άμυνα του οργανισμού και την παροχή οξυγόνου στο αίμα.

1. Ιώδιο

Το ιώδιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που χρειάζεται το σώμα για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, οι οποίες ρυθμίζουν τον μεταβολισμό, τη θερμοκρασία του σώματος, την καρδιακή λειτουργία, την ανάπτυξη του εγκεφάλου και το σωματικό βάρος. Σύμφωνα με την έρευνα, το 68% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν καταναλώνει αρκετό ιώδιο μέσω της διατροφής.

Πηγές ιωδίου:

  • Ψάρια (όπως ο μπακαλιάρος)
  • Φύκια
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα (π.χ. γιαούρτι, γάλα)
  • Αυγά
  • Γαρίδες

Οι συνιστώμενες ποσότητες ιωδίου είναι 150 μικρογραμμάρια (μg) ημερησίως για τους ενήλικες και 220 μικρογραμμάρια (μg) για τις εγκύους. Το συνιστώμενο ανώτατο όριο είναι τα 1.100 μικρογραμμάρια.

2. Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι ένα λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η έλλειψη βιταμίνης Ε μπορεί να μειώσει την άμυνα του οργανισμού και να αυξήσει την πιθανότητα οξειδωτικής βλάβης στα κύτταρα. Περίπου το 67% των ενηλίκων δεν λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη Ε από τη διατροφή τους.

Πηγές βιταμίνης Ε:

  • Ξηροί καρποί (π.χ. αμύγδαλα, φιστίκια)
  • Σπόροι (π.χ. ηλιόσποροι)
  • Σπανάκι
  • Μπρόκολο
  • Ακτινίδιο

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 15 mg βιταμίνης Ε με ανώτατο όριο τα 1.000 mg. Συνιστάται η κατανάλωση πηγών βιταμίνης Ε μαζί με υγιή λιπαρά για καλύτερη απορρόφηση, όπως αβοκάντο, λιπαρά ψάρια ή ελαιόλαδο.

3. Ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών, τη μυϊκή λειτουργία, την κυκλοφορία του αίματος και την επικοινωνία των νευρικών κυττάρων. Παρά τη σημασία του, το 66% των ενηλίκων δεν λαμβάνουν αρκετό ασβέστιο από τη διατροφή τους.

Πηγές ασβεστίου:

  • Γαλακτοκομικά προϊόντα (π.χ. γάλα, γιαούρτι)
  • Λιπαρά ψάρια (π.χ. σαρδέλες, σολομός)
  • Σόγια
  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι, λάχανο)
  • Σπόροι chia

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 1.000 mg για ενήλικες κάτω των 50 και 1.200 mg για άτομα άνω των 50. Η κατανάλωση άνω των 2.500 mg την ημέρα μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα και ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ωστόσο είναι δύσκολο να υπερβεί κάποιος αυτό το όριο μόνο από τη διατροφή.

4. Σίδηρος

Ο σίδηρος είναι κρίσιμος για τη μεταφορά οξυγόνου μέσω του αίματος και συμμετέχει στην παραγωγή ενέργειας και στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Περίπου το 65% των ενηλίκων δεν λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες σιδήρου, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο αναιμίας.

Πηγές σιδήρου:

  • Οστρακοειδή (π.χ. στρείδια)
  • Όσπρια (π.χ. φασόλια, φακές)
  • Σπανάκι
  • Κόκκινο κρέας
  • Εμπλουτισμένα δημητριακά

Η ημερήσια ανάγκη είναι 8 mg για άνδρες και 18 mg για γυναίκες και 27 mg για τις έγκυες. Το ανώτατο όριο τα 45 mg για τους περισσότερους ενήλικες.

Συμπέρασμα

Η διατροφή πλούσια σε ποικιλία φυτικών τροφών και οι πηγές των παραπάνω θρεπτικών συστατικών μπορούν να βοηθήσουν να καλυφθούν οι ανάγκες του οργανισμού, βελτιώνοντας την υγεία και μειώνοντας τον κίνδυνο ανεπάρκειας.