Όταν σκεφτόμαστε φυτικά τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη, τα φασόλια και τα όσπρια γενικά έρχονται πρώτα στο μυαλό μας. Όμως, υπάρχει ένα συγκεκριμένο που υπερέχει όλων των άλλων σε περιεκτικότητα πρωτεΐνης.

Η απάντηση θα σας εκπλήξει καθώς κατά κοινή αντίληψη το εν λόγω φυτικό τρόφιμο δεν συγκαταλέγεται στα όσπρια, αλλά στους ξηρούς καρπούς. Πρόκειται για το γνωστό σε όλους  μας φιστίκι.

Τα όσπρια είναι μια κατηγορία φυτών που παράγουν καρπούς μέσα σε λοβούς, οι οποίοι χρησιμοποιούνται ευρέως στη διατροφή των ανθρώπων. Σε αυτήν την κατηγορία είναι τα φασόλια, τα ρεβίθια, οι φακές, τα μπιζέλια και –επιστημονικά– και τα φιστίκια.

Σύμφωνα με το Healthline, τα φιστίκια ξεπερνούν όλα τα άλλα είδη δημοφιλών οσπρίων αλλά και ξηρών καρπών, όπως τα καρύδια, τα αμύγδαλα και τα κάσιους, σε περιεκτικότητα πρωτεΐνης.

Σε 100 γραμμάρια ψημένων φιστικιών περιέχονται περίπου 25 με 26 γραμμάρια πρωτεΐνης. Αντίθετα, σε 100 γραμμάρια ρεβιθιών θα βρείτε 8,86 γραμμάρια πρωτεΐνης. Τα πράσινα φασόλια περιέχουν 1,9 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια, ενώ τα μαγειρεμένα πράσινα μπιζέλια περιέχουν περίπου 5 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια.

Διατροφική αξία των φιστικιών

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό από τους αριθμούς, τα φιστίκια υπερέχουν σαφώς σε περιεκτικότητα πρωτεΐνης. Μάλιστα, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Food Science and Technology το 2016, τα φιστίκια έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αργινίνη, μια πρωτεΐνη απαραίτητη για την επούλωση πληγών, την ανοσοποιητική και ορμονική λειτουργία.

Επιπλέον, ως φυτική πηγή πρωτεΐνης, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες έχουν πολλά επιπλέον οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, η υποστήριξη της υγείας του εντέρου και η ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Η διατροφική τους αξία, η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και οι επιπλέον υγιεινές ιδιότητές τους τα καθιστούν εξαιρετική επιλογή για την ενίσχυση της καθημερινής πρόσληψης πρωτεΐνης. Ενσωματώστε τα στη διατροφή σας και απολαύστε τα οφέλη που προσφέρουν.