Οι τροφές που καταναλώνουμε επηρεάζουν τα πάντα, από τη σιλουέτα μας μέχρι τη διάθεσή μας και προφανώς και την υγεία μας. Έρευνες δείχνουν ότι η διατροφή μας μπορεί να επηρεάσει και τον τρόπο που γερνάμε.
Ενώ πολλές τροφές, όπως για παράδειγμα η μεσογειακή διατροφή, βοηθάνε στην επιβράδυνση της γήρανσης, υπάρχουν και τροφές που επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Fortune, αυτές είναι έξι από τις τροφές που μπορεί να μας γερνάνε πιο γρήγορα, όταν καταναλώνονται χωρίς μέτρο, αν και δεν έχουν προβληθεί ιδιαίτερα για τις αρνητικές επιπτώσεις τους.
1. Καφές
Ο καφές μπορεί να είναι απαραίτητος για το πρωινό ξύπνημα, αλλά η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις. Έρευνες δείχνουν ότι όσοι πίνουν πάνω από έξι φλιτζάνια καφέ την ημέρα έχουν αυξημένο κίνδυνο άνοιας κατά 53%.
Επίσης, κάθε 100 mg καφεΐνης σχετίζεται με 2,4 χρόνια επιταχυνόμενης γήρανσης. Ωστόσο, η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να έχει και οφέλη, όπως η βελτίωση της μυϊκής δύναμης και η μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.
2. Γαλακτοκομικά
Αν και η κατανάλωση γάλακτος έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, οστεοπόρωσης και καρκίνου του παχέος εντέρου, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να είναι προβληματική.
Το πλήρες γάλα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και να επιταχύνουν τη βιολογική γήρανση. Η φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει την αναγέννηση των κυττάρων και να επιδεινώσει τη γήρανση.
3. Πικάντικα φαγητά
Η κατανάλωση υπερβολικά πικάντικων φαγητών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας. Έρευνες σε ηλικιωμένους έδειξαν ότι όσοι κατανάλωναν πάνω από 50 γραμμάρια τσίλι την ημέρα είχαν χαμηλότερα γνωστικά αποτελέσματα.
Σε κάθε περίπτωση η κατανάλωση φρέσκων μπαχαρικών αντί για επεξεργασμένα μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή, καθώς τα δεύτερα περιέχουν συντηρητικά και νάτριο που επηρεάζουν αρνητικά την υγεία του εγκεφάλου.
4. Νάτριο
Η υπερβολική κατανάλωση νατρίου είναι επιζήμια για την καρδιά και μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Η υψηλή αρτηριακή πίεση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού, καρδιακών παθήσεων και χρόνιων ασθενειών. Επίσης, η υψηλή πρόσληψη νατρίου έχει συνδεθεί και με την αύξηση του κινδύνου γνωστικής εξασθένισης.
Η μέση κατανάλωση αλατιού στην Ευρώπη είναι στα 8-11 γρ. ημερησίως, ενώ η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) προτείνει τα 6 γρ. αλάτι για τον γενικό πληθυσμό και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει λιγότερο από 5 γρ. ημερησίως (2 γρ. νάτριο). Οι ίδιες συστάσεις ισχύουν και για την Ελλάδα. Η ποσότητα 5 γρ. ισοδυναμεί με σχεδόν 1 κουταλάκι του γλυκού ή περίπου τα 3/4 αυτού.
5. Υδατάνθρακες
Η σχέση μας με τους υδατάνθρακες είναι περίπλοκη. Οι υδατάνθρακες προκαλούν φλεγμονή, που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Ωστόσο, η απόλυτη αποφυγή τους δεν είναι απαραίτητη. Η ορθή κατανάλωση υδατανθράκων -με μέτρο- είναι σημαντική για τη διατήρηση της υγείας και της ισορροπίας στη διατροφή μας, καθώς αποτελούν βασική πηγή ενέργειας.
6. Τεχνητά γλυκαντικά
Η κατανάλωση ενός αναψυκτικού διαίτης (σ.σ. περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά) την ημέρα συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο άνοιας. Επίσης, η υψηλότερη κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού.
Οι παραπάνω τροφές είναι κοινές στη διατροφή μας, αλλά η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση. Η μέτρια κατανάλωση και η επιλογή υγιεινών εναλλακτικών μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας μας, καθώς μεγαλώνουμε.