Η μεσογειακή δίαιτα διατηρεί την πρωτοκαθεδρία της, κατακτώντας για έβδομη συνεχόμενη χρονιά την πρώτη θέση στη λίστα των καλύτερων διατροφών. Πέρα όμως από τα γνωστά οφέλη της στην υγεία, νέα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι μπορεί να έχει επιπρόσθετα οφέλη ειδικά για τις γυναίκες.

Σύμφωνα με εκτεταμένη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA, η μεσογειακή δίαιτα μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της διάρκειας ζωής των γυναικών. Η μελέτη παρακολούθησε τις διατροφικές συνήθειες περισσότερων από 25.000 γυναικών στις ΗΠΑ για έως και 25 χρόνια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή είχαν περίπου 25% μικρότερο κίνδυνο θανάτου κατά την ίδια περίοδο, με οφέλη τόσο για τον καρκίνο όσο και για τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τις δύο κύριες αιτίες θανάτου.

Η δρ Samia Mora, καρδιολόγος στο Brigham and Women’s Hospital και καθηγήτρια ιατρικής στο Harvard Medical School, δήλωσε:

«Για τις γυναίκες που ενδιαφέρονται για τη μακροζωία, η μελέτη μάς δείχνει ότι η τήρηση ενός μεσογειακού διατροφικού προτύπου μπορεί να οδηγήσει σε περίπου 25% μείωση του κινδύνου θανάτου για περισσότερα από 25 χρόνια, με οφέλη τόσο για τη θνησιμότητα από καρκίνο όσο και από καρδιαγγειακές παθήσεις».

Αν και η μελέτη είχε μερικούς περιορισμούς, όπως το γεγονός ότι οι διατροφικές συνήθειες των γυναικών που συμμετείχαν προήλθαν από αναφορές των ιδίων, μια συνηθισμένη μέθοδος για μακροχρόνιες έρευνες αυτού του τύπου, τα αποτελέσματα εξακολουθούν να είναι σημαντικά.

«Τα οφέλη της μεσογειακής δίαιτας για την υγεία είναι αναγνωρισμένα από τους ιατρικούς επαγγελματίες και η μελέτη μάς προσφέρει νέες γνώσεις για την αιτία που αυτή η δίαιτα μπορεί να είναι τόσο ευεργετική. Οι πολιτικές δημόσιας υγείας θα πρέπει να προάγουν τα υγιεινά διατροφικά χαρακτηριστικά της μεσογειακής δίαιτας και να αποθαρρύνουν τις ανθυγιεινές επιλογές», τόνισε η Samia Mora.

Η μεσογειακή δίαιτα είναι πλούσια σε φυτικά τρόφιμα, όπως ξηρούς καρπούς, σπόρους, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια. Το μεγαλύτερο μέρος των λιπαρών στοιχείων προέρχεται από το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ενώ περιλαμβάνει και μια ποικιλία κυρίως άπαχων κρεάτων, όπως το ψάρι και τα πουλερικά.

Για να κατανοηθεί ακριβώς γιατί η μεσογειακή δίαιτα μπορεί να αυξήσει τη μακροζωία των γυναικών, οι ερευνητές τόνισαν ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες. Ωστόσο, τα τρέχοντα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η υιοθέτηση αυτής της διατροφής μπορεί να αποτελέσει μια ισχυρή στρατηγική για την προαγωγή της υγείας και της μακροζωίας στις γυναίκες.