Η ισορροπημένη διατροφή και ο ενεργός τρόπος ζωής είναι οι βασικοί πυλώνες για την απώλεια βάρους. Ωστόσο, για εκείνους που επιθυμούν να εντείνουν τις προσπάθειές τους, τα συμπληρώματα μπορούν να προσφέρουν μια σημαντική ώθηση.

Φυσικά, τα συμπληρώματα δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επαρκή άσκηση, την κατάλληλη διατροφή και τον ποιοτικό ύπνο. Συμβάλλουν, ωστόσο, σε μια ολιστική προσέγγιση στη διαχείριση βάρους.

Ο Mark Anton, πλαστικός χειρουργός στην Orange County της Καλιφόρνια, παρουσίασε στην ιστοσελίδα SheFinds τα έξι συμπληρώματα που προτείνει σε όσους επιθυμούν να χάσουν κιλά…

1. Καφεΐνη

Η καφεΐνη αυξάνει τα επίπεδα της επινεφρίνης (αδρεναλίνης) στο αίμα, γεγονός που προωθεί την απελευθέρωση λιπαρών οξέων από τον λιπώδη ιστό. Ως γνωστό διεγερτικό και κατασταλτικό της όρεξης, αυξάνει την ενέργεια, ενώ μειώνει την πείνα. Μπορεί, επίσης, να ενισχύσει τον μεταβολισμό, όπως έχει αποδειχθεί κατά 3% έως 11%, μέσω της διέγερσης του κεντρικού νευρικού συστήματος, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην καύση λίπους, ειδικά κατά τη διάρκεια άσκησης.

2. Εκχύλισμα Πράσινου Τσαγιού

Εκτός από το ότι περιέχει μέτρια ποσότητα καφεΐνης, τα οφέλη της οποίας αναφέρθηκαν παραπάνω, το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού είναι πλούσιο σε κατεχίνες, ενώσεις που έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν την ενεργειακή δαπάνη και την οξείδωση του λίπους. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που λαμβάνουν εκχύλισμα πράσινου τσαγιού μπορούν να αυξήσουν την καύση θερμίδων κατά περίπου 4%.

3. Γλυκομαννάνη

Η γλυκομαννάνη είναι μια πλούσια πηγή διαλυτών φυτικών ινών με ευεργετικές επιδράσεις στο πεπτικό σύστημα, ενώ δεν περιέχει σχεδόν καθόλου θερμίδες. Έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνει την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών. Με αυτόν τον τρόπο βοηθάει στην απώλεια βάρους, καθώς προκαλεί αίσθημα πληρότητας και καταστέλλει την όρεξη, μειώνοντας έτσι την πρόσληψη θερμίδων.

4. Γκαρσίνια Καμπότζια

Η γκαρσίνια καμπότζια είναι ένα τροπικό φρούτο, που περιέχει την ένωση υδροξυκιτρικό οξύ (HCA), το οποίο έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει την αποθήκευση λίπους στο σώμα. Το HCA, το οποίο προσφέρεται και με τη μορφή συμπληρωμάτων, είναι επίσης γνωστό ότι καταστέλλει την όρεξη, συμβάλλοντας στην απώλεια βάρους.

5. Συζευγμένο Λινολεϊκό Οξύ (CLA)

Το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ είναι ένας τύπος ωμέγα-6 λιπαρού οξέος, που βρίσκεται στο κρέας και το γάλα των αγελάδων και των αιγοπροβάτων. Έρευνες έχουν συνδέσει το συμπλήρωμα CLA με την απώλεια βάρους, καθώς έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τη διάσπαση του λίπους και τον μεταβολικό ρυθμό.

6. L-Καρνιτίνη

Η L-καρνιτίνη είναι ένα φυσικά παραγόμενο αμινοξύ, που παράγεται στο ήπαρ και τα νεφρά και αποθηκεύεται στους σκελετικούς μύες, την καρδιά, τον εγκέφαλο και το σπέρμα.

Υποστηρίζει τον μεταβολισμό, μεταφέροντας τα λιπαρά οξέα στα μιτοχόνδρια, όπου οξειδώνονται για την παραγωγή ενέργειας, και οι επιστήμονες την κατατάσσουν στους σημαντικότερους λιποδιαλύτες. Έχει, επίσης, συνδεθεί με αύξηση της μυϊκής μάζας και μείωση της κόπωσης, παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην απώλεια βάρους.