Σε καθημερινό αγώνα δρόμου επιδίδονται πολίτες και φαρμακοποιοί προκειμένου να βρεθούν τα φάρμακα για τους ασθενείς. Από τα ράφια των φαρμακείων, ωστόσο, λείπουν φάρμακα ευρείας κατανάλωσης όπως αντιβιοτικά, εισπνεόμενα και πολλά σκευάσματα για χρόνιες παθήσεις.
Σε δράσεις, στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των ελλείψεων φαρμάκων, προχώρησε μετά την πρόσφατη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της Φαρμακοβιομηχανίας, ο υπουργός Υγείας. Σύμφωνα μάλιστα, με τις προγραμματικές δεσμεύσεις αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, θα πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν μεταξύ άλλων η απαγόρευση των εξαγωγών, η υποχρεωτική δήλωση πωλήσεων και αποθεμάτων μέσω ειδικής πλατφόρμας από τις φαρμακαποθήκες και η αύξηση αποθεμάτων από τις φαρμακευτικές, Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΟΦ ανακοίνωσε πρόσφατα την λειτουργία της νέας πλατφόρμας δήλωσης των αποθεμάτων, αλλά και την νέα επέκταση της απαγόρευσης 120 φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη.
«Ο ΕΟΦ αυτοαναιρείται και υποβαθμίζει τον κομβικό του ρόλο στην προστασία της δημόσιας υγείας, θέτοντας σε απαγόρευση πάνω από 40 φαρμακευτικά προϊόντα, τα οποία διαθέτουν πληθώρα γενοσήμων» τονίζει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων αναφορικά με την επίμαχη απόφαση του ΕΟΦ.
«Ζητάμε από τον ΕΟΦ και το Υπουργείο Υγείας -εφόσον και οι δύο είχαν δηλώσει από Μάρτιο πως η αγορά «είχε ομαλοποιηθεί» κατά 92% λόγω των προσωρινών απαγορεύσεων εξαγωγών-, να εξηγήσουν και να τεκμηριώσουν γιατί διατηρούν την απαγόρευση σε όλα αυτά τα προϊόντα. Παρότι είναι ενήμεροι ότι υπάρχουν μεγάλα αποθέματα στα ράφια όλων των φαρμακαποθηκών και όλων των φαρμακείων στην Ελλάδα», προσθέτει ο Σύλλογος.
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος επιμένει, ωστόσο, πως η απαγόρευση των εξαγωγών στα φάρμακα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και είναι επιβεβλημένη. Ο ΕΟΦ τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση, είναι επιβεβλημένη η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην Ελλάδα κατά προτεραιότητα από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης σύμφωνα με τη ζήτηση και τη νόμιμη συνταγογράφησή τους.