Για κάποιους, μια από τις αγαπημένες ασχολίες στις καλοκαιρινές διακοπές είναι να κάθονται κάτω από τον ήλιο και να πίνουν μια δροσιστική μαργαρίτα. Το να πίνετε μια μαργαρίτα στη λιακάδα, σας κάνει να νιώθετε πιο ανάλαφροι και χαλαροί, καθώς το ελαφρύ αλκοόλ κάνει τα μαγικά του.
Όμως, αυτή η πρακτική είναι τόσο αβλαβής όσο ακούγεται; Η αλήθεια είναι πως ο συνδυασμός της πολύωρης παραμονής κάτω από τον καυτό ήλιο με το αλκοόλ, μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους. Παρόλα αυτά, υπάρχει και ένας άλλος κίνδυνος, για τον οποίο προειδοποιούν οι ειδικοί.
Η πολύωρη παραμονή στον ήλιο με μια μαργαρίτα μπορεί να οδηγήσει σε εγκαύματα δευτέρου βαθμού και εξανθήματα, αν ο χυμός λάιμ πιτσιλίσει στο δέρμα σας. Αν η μαργαρίτα είναι το ποτό της επιλογής σας, δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για το «έγκαυμα της μαργαρίτας» και πώς να το αποφύγετε αυτό το καλοκαίρι.
Τι είναι το έγκαυμα μαργαρίτας;
Το έγκαυμα της Μαργαρίτας είναι μια κατάσταση γνωστή ως φυτοφωτοδερματίτιδα. Αν είστε έξω κάτω από τον ήλιο για λίγες ώρες και ο χυμός λάιμ ακουμπήσει το δέρμα σας, ίσως αναπτύξετε μια δερματική αντίδραση, η οποία επιδεινώνεται όταν το δέρμα είναι υγρό ή ιδρωμένο.
Τα εγκαύματα της μαργαρίτας προκύπτουν όταν η φουροκουμαρίνη, μια χημική ένωση που βρίσκεται στα φυτά, αντιδρά με το φως του ήλιου. Η φουροκουμαρίνη βρίσκεται στα λάιμ και στα εσπεριδοειδή, όπως και στο σέλινο, τα σύκα, το μάραθο και πολλά άλλα φυτά, σύμφωνα με το healthline.com.
«Αυτή η χημική ουσία μπορεί να ενεργοποιηθεί από τις ακτίνες UVA», δήλωσε η Dr. Keira Barr, πιστοποιημένη δερματολόγος. «Η φουροκουμαρίνη απορροφάται από τα κύτταρα του ανώτερου στρώματος του δέρματος, της επιδερμίδας σας, με αποτέλεσμα να προκαλείται κάψιμο, ερυθρότητα και φουσκάλες».
Τα εγκαύματα Μαργαρίτας συνήθως ξεκινούν ως εξάνθημα που σχηματίζεται εντός 24 ωρών από την έκθεση. Το εξάνθημα μπορεί στη συνέχεια να εξελιχθεί σε ένα σύμπλεγμα επώδυνων φουσκάλων στο σημείο επαφής μια ή δύο ημέρες αργότερα. Μόλις υποχωρήσει το πρήξιμο, οι φουσκάλες μετατρέπονται συνήθως σε σκούρες κηλίδες που διαρκούν για εβδομάδες ή μήνες.
Πόσος χρόνος χρειάζεται για να ανακάμψετε από το έγκαυμα της μαργαρίτας;
Τα άτομα με ήπια περίπτωση φυτοφωτοδερματίτιδας μπορεί να μην το αντιληφθούν καν, καθώς η κατάσταση τείνει να εξαφανίζεται από μόνη της. Αλλά οι χειρότερες περιπτώσεις μπορεί να εξελιχθούν σε σοβαρές φουσκάλες που μπορεί να σας οδηγήσουν στο νοσοκομείο. «Ο βαθμός της φωτοευαισθησίας βασίζεται στην ποσότητα του χυμού και τη συγκέντρωσή του», εξήγησε η Barr.
«Άνθρωποι που στύβουν πολλά λάιμ ή τους χύθηκε κάποιο ποτό και στη συνέχεια εκτίθενται πολύ στον ήλιο, μπορεί να αποκτήσουν σοβαρές φουσκάλες, καθώς και έγκαυμα δευτέρου ή τρίτου βαθμού. Μπορεί να έχουν ανοιχτές πληγές και τραύματα που απαιτούν ιατρική φροντίδα», συμπληρώνει.
Οι γιατροί μπορούν συνήθως να διαγνώσουν τη φυτοφωτοδερματίτιδα με μια εξέταση και με ερωτήσεις σχετικά με την πρόσφατη δραστηριότητα του ασθενούς. Η θεραπεία για το έγκαυμα μαργαρίτας θα ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα της αντίδρασης.
«Μπορεί να χρειαστείτε υποστηρικτική φροντίδα όπως θα χρειαζόσασταν για το ηλιακό έγκαυμα, συμπεριλαμβανομένων δροσερών επιθεμάτων, αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (όπως η ιβουπροφαίνη) ή τοπικών στεροειδών», δήλωσε η Barr. «Τα άτομα με σοβαρές φουσκάλες ή ξεφλούδισμα, θα αντιμετωπίσουν κίνδυνο δευτερογενούς λοίμωξης, οπότε πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως ένα έγκαυμα», δήλωσε ο Barr.