Ένα από τα πιο νόστιμα καλοκαιρινά φρούτα είναι το καρπούζι. Κατά καιρούς, πολλές έρευνες έχουν καταδείξει τη θρεπτική αξία που έχουν τα καρπούζια, καθιστώντας τα υγιεινά, θρεπτικά και νόστιμα. Νέες έρευνες, ωστόσο, δείχνουν πως το καλοκαιρινό αυτό φρούτο μπορεί να είναι ακόμη πιο θρεπτικό από όσο θεωρούνταν μέχρι τώρα.
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nutrients, η κατανάλωση καρπουζιού θα μπορούσε, στην πραγματικότητα, να βοηθήσει στην αύξηση της συνολικής πρόσληψης θρεπτικών συστατικών και της ποιότητας της διατροφής.
Οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν καρπούζι, είχαν μεγαλύτερη πρόσληψη βασικών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών, του μαγνησίου, του καλίου, της βιταμίνης C και της βιταμίνης Α, καθώς και του λυκοπενίου και άλλων καροτενοειδών. Αυτό υποδηλώνει ότι το καρπούζι μπορεί να αυξήσει την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών καθώς και την ποιότητα της διατροφής, τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες. Τα άτομα από την ανάλυση των δεδομένων που κατανάλωναν καρπούζι, είχαν, επίσης, χαμηλότερη πρόσληψη προστιθέμενων σακχάρων και συνολικών κορεσμένων λιπαρών οξέων.
Γενικές διατροφικές πληροφορίες για το καρπούζι
Το καρπούζι είναι γεμάτο νερό, δεν περιέχει σχεδόν καθόλου λιπαρά και αποτελεί πηγή βασικών βιταμινών και μετάλλων. Η κατανάλωση καρπουζιού συνδέεται με τα ακόλουθα οφέλη για την υγεία:
- Χαμηλότερη αρτηριακή πίεση
- Μειωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη
- Μειωμένος μυϊκός πόνος (ταχύτερη ανάκαμψη)
- Συνδέεται, επίσης, με την καλύτερη πέψη, τη βελτίωση της υγείας του δέρματος και τα χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής.
Τα θρεπτικά συστατικά σε 2/3 φλιτζανιού (100 γραμμάρια) ωμού είναι:
- Θερμίδες: 30
- Νερό: 91%
- Πρωτεΐνη: 0,6 γραμμάρια
- Υδατάνθρακες: 7,6 γραμμάρια
- Ζάχαρη: 6,2 γραμμάρια
- Φυτικές ίνες: 0,4 γραμμάρια
- Λίπος: 0,2 γραμμάρια
«Το καρπούζι είναι ένα φρούτο που προσφέρει έναν εξαιρετικό τρόπο για να σας βοηθήσει να παραμείνετε ενυδατωμένοι, με τη μεγάλη περιεκτικότητά του σε νερό, και πλούσιο σε βιταμίνες C, μαγνήσιο, ασβέστιο και κάλιο», λέει η Kristin Kirkpatrick, διατροφολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Skinny Liver». «Είναι, επίσης, χαμηλό στο γλυκαιμικό φορτίο, το οποίο αντισταθμίζει την ιδέα ότι η κατανάλωση καρπουζιού θα οδηγήσει σε ακραίες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα και της ινσουλίνης», εξηγεί η Kirkpatrick.
Η περιεκτικότητά του σε λυκοπένιο και τα οφέλη στην καρδιά
Συγκεκριμένα, όμως, συνδέει τα οφέλη του καρπουζιού για την υγεία της καρδιάς με το λυκοπένιο, ένα φυτικό αντιοξειδωτικό. Το λυκοπένιο είναι η θρεπτική ουσία που δίνει τη ροζ ή κόκκινη χρωστική ουσία σε ορισμένα φρούτα. Οι έρευνες δείχνουν ότι το λυκοπένιο σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων ή πρόωρου θανάτου από καρδιακές παθήσεις.
Το healthline.com αναφέρει ότι μελέτες έχουν δείξει ότι ενάμισι φλιτζάνι καρπούζι περιέχει περίπου 9 έως 13 χιλιοστόγραμμα λυκοπενίου. Έτσι, κατά μέσο όρο, το καρπούζι περιέχει περίπου 40% περισσότερο λυκοπένιο από τις ντομάτες, λέει η Kirkpatrick.
Πώς να εντάξετε περισσότερο καρπούζι στη διατροφή σας:
- Αντικαταστήστε τα επιδόρπια με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη με καρπούζι. «Για παράδειγμα, το να φάτε ένα φλιτζάνι καρπούζι αντί για παγωτό θα σας προσφέρει μεγαλύτερη θρεπτική πυκνότητα», λέει ο Kirkpatrick.
- Πάρτε μαζί σας καρπούζι ως σνακ κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων. «Το σνακ με καρπούζι κατά τη διάρκεια μιας πεζοπορίας θα βοηθήσει στην ενυδάτωση», λέει.
- Καταψύξτε το καρπούζι και φτιάξτε smoothies.
- Προσθέστε καρπούζι σε σαλάτες.