Όποια και αν είναι η φλεβική σας πάθηση, όποιες και αν είναι οι ιδιαίτερες απαιτήσεις της, έρχεται η στιγμή που πρέπει να την αντιμετωπίσετε.

Και τότε μπαίνει το ερώτημα της επιλογής του Αγγειοχειρουργού σας.

Ποια είναι τα κριτήρια  αυτής της επιλογής σας;

Ποιόν θα εμπιστευθείτε;

Η εξειδικευμένη γνώση, η επιστημονική συγκρότηση, η χρήση όλων των πλέον προηγμένων τεχνικών διάγνωσης, ο συγχρονισμός με τις τελευταίες εξελίξεις, η εξειδικευμένη εμπειρία στις επεμβάσεις, είναι κάποια πρώτα κριτήρια…

Αλλά δεν είναι μόνα αυτά. Η απολύτως ορθή διάγνωση, η επιλογή της κατάλληλης μεθόδου αντιμετώπισης και η παροχή ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής θεραπείας όχι μόνο με κλασικές αλλά και ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους τελευταίας γενιάς.

Για όλα αυτά δεν αρκεί μόνο ο Αγγειοχειρουργός σας να γνωρίζει αλλά και να ενημερώνεται συνεχώς για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Να αναφερθούμε για παράδειγμα για το νέο Laser 1940nm στην αντιμετώπιση των κιρσών .Και αυτό γιατί είναι ότι πιο σύγχρονο μπορεί να σας προταθεί.

Απαραίτητη όμως  προϋπόθεση για να χειριστεί το Laser 1940nm ο Αγγειοχειρουργός , είναι η μεγάλη εξειδίκευση και εμπειρία, στην αντιμετώπιση των φλεβικών παθήσεων και ιδιαίτερα στις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές και ειδικά στις εφαρμογές με χρήση Laser.

Και για να είμαστε και πιο συγκεκριμένοι , απαιτείται εξειδικευμένη  γνώση και εμπειρία στο σχεδιασμό της θεραπείας ,η οποία βασίζεται στην αιμοδυναμική μελέτη του φλεβικού συστήματος και όχι απλά στο κλασικό ‘’τρίπλεξ΄΄ ή στη χαρτογράφηση.

Επιπλέον απαιτείται κατάλληλη εκπαίδευση και μεγάλη εμπειρία στην υπερηχογραφική καθοδήγηση κατά τη διάρκεια της θεραπείας με Laser.

Συνοψίζοντας θα λέγαμε ότι, όπως και σε κάθε άλμα της επιστήμης, έτσι και εδώ απαιτείται πολύ εξειδικευμένη γνώση από τον επιστήμονα που εφαρμόζει την τεχνολογία, ώστε το αποτέλεσμα να είναι πιο ασφαλές, πιο αποτελεσματικό, πιο άνετο και πιο απλό  για τον ασθενή.

Και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό…

Ενημερωθείτε για το τι λένε οι τελευταίες Ευρωπαϊκές οδηγίες για την αντιμετώπιση της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας των κάτω άκρων .

Οι  οδηγίες αυτές, είναι επικαιροποιημένες και κατευθυντήριες  από την Ευρωπαϊκή Ένωση Αγγειοχειρουργών, έχοντας λάβει  υπόψιν όλες τις εξελίξεις που έχουν συμβεί στο χώρο και αφορούν την άσκηση της ιατρικής στη συγκεκριμένη ειδικότητα στην Ελλάδα. 

Δημοσιεύτηκαν το 2022, άρα είναι ότι πιο πρόσφατο ακολουθείται.

Και για να έχετε μια πρώτη εικόνα σας παραθέτουμε ορισμένα βασικά σημεία :

  1. Το τρίπλεξ φλεβών κάτω άκρων πρέπει να γίνεται κατά την αρχική αξιολόγηση του ασθενής, δηλαδή στην πρώτη επίσκεψη
  2. Οι μέθοδοι εκλογής για την αντιμετώπιση των κιρσών είναι οι λεγόμενες θερμικές με κύρια  και πιο διαδεδομένη το Laser και όχι το κλασικό χειρουργείο. 
  3. Οι σύγχρονες μέθοδοι όπως το Laser,προτείνεται να γίνονται με τοπική αναισθησία και όχι με μέθη ή περιοχική ή γενική αναισθησία.
  4. Η μέθοδος αντιμετώπισης  των μικρών φλεβών όπως οι ευρυαγγείες και φλεβεκτασίες, είναι η σκληροθεραπεία.

Το πρωτότυπο κείμενο με τις πρόσφατες ευρωπαϊκές οδηγίες του 2022 για την αντιμετώπιση των φλεβικών παθήσεων θα το βρείτε στο παρακάτω link:

ejves.com/article/S1078-5884(21)00979-5/fulltext

Αυτά είναι ορισμένα κριτήρια για να κάνετε και εσείς με τη σειρά σας την καλύτερη επιλογή και να είστε σίγουροι.

Αυτό το άρθρο γράφτηκε με τη συνεργασία του αγγειοχειρουργού Αθανασίου Σιαφάκα, VeinCenter.gr