Η περίπτωση εμφάνισης του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας χαρακτηρίστηκε ως μια πολύ δύσκολη υγειονομική κρίση, η οποία προκάλεσε τη συντονισμένη κινητοποίηση επιστημόνων και φορέων που αντιμετωπίστηκε με επιτυχία και η οποία πέρασε σχετικά ελαφρά από την Ελλάδα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης του ιού, οι οποίοι συμμετείχαν σε ημερίδα απολογισμού, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.
«Πήραμε τα εύσημα ότι αντιμετωπίσαμε τη μεγαλύτερη επιδημία του ιού στην Ευρώπη και ο χειρισμός μας θα αποτελέσει παράδειγμα και για τις υπόλοιπες χώρες», τόνισε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Γιώργος Σαρόγλου.
Ο υποδιοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας και εκπρόσωπος της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης, Παναγιώτης Νάνος, συνόψισε τα θετικά στοιχεία της αντιμετώπισης του ιού στην έγκαιρη διαπίστωση της ύπαρξής του, στη δημιουργία δικτύου επιτήρησης των κουνουπιών, στην αδιάλειπτη ενημέρωση του κοινού και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, στην έμφαση που δόθηκε στην αγωγή υγείας των πολιτών, στο γεγονός ότι έγινε έγκαιρα αντιληπτή η κρισιμότητα της κατάστασης και στην επιτυχή διαχείριση των περιστατικών από τις Μονάδες Υγείας.
Τα αρνητικά σημεία που εντοπίστηκαν στη διαχείριση του φαινομένου ήταν μεταξύ άλλων η αρχική δυσκολία συντονισμού των φορέων, η ελλειμματική λειτουργία των υπηρεσιών που ασχολούνται με τη Δημόσια Υγεία, η μη επίδοση ετήσιων αναφορών πεπραγμένων από τους αναδόχους των ψεκασμών, οι δυσκολίες χρηματοδότησης, η περιορισμένη ανταπόκριση των ΟΤΑ (όπως επισήμανε η διευθύντρια Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Στέλλα Πράπα, ανταποκρίθηκαν μόλις οι 14 από τους 45 δήμους του νομού Θεσσαλονίκη) και η απουσία χαρτών με τις οικολογικές καλλιέργειες.
Στις προτάσεις που διατυπώθηκαν, περιλαμβάνεται η σύσταση διυπουργικής επιτροπής για τη μόνιμη διαχείριση των Υγειονομικών Κρίσεων, η δημιουργία φορέα σε επίπεδο Περιφέρειας για τον επανασχεδιασμό των προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών, η συνεχής ενημέρωση των κατοίκων, ακόμα και στα σχολεία, η εξασφάλιση οικονομικών πόρων και η ενίσχυση του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Αρμποϊών του ΑΠΘ.
Η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή, τόνισε ότι το 2011 πρέπει να ενεργοποιηθούν ακόμα περισσότερο οι διοικήσεις της Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να ανταποκριθούν ακόμα καλύτερα σε επίπεδο πρόληψης και προστασίας. «Δεν πρέπει κανείς να αδιαφορήσει για μια νόσο που ήρθε και δεν ξέρουμε αν θα μείνει», παρατήρησε η ίδια.
Σημειώνεται, ότι από τον ιό του Δυτικού Νείλου νόσησαν συνολικά 254 άνθρωποι, από τους οποίους οι 34 έχασαν τελικά τη ζωή τους.
Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η 3η και 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Μακεδονίας- Θράκης.