Η σιωπή είναι χρυσός λένε και τα επιστημονικά στοιχεία έρχονται να το αποδείξουν. Σε έναν κόσμο γεμάτο θορύβους η σιωπή μόνο καλό μπορεί να κάνει στην υγεία μας, τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική.
Μπορεί για κάποιους η απουσία θορύβου να φαίνεται παράξενη και να δημιουργεί μια αίσθηση κενού στην καθημερινότητά, υπάρχουν, όμως, σοβαροί λόγοι για να κάνετε ησυχία όπως λέει το δημοσίευμα του Healthline.
Η σιωπή μπορεί να βοηθήσει την υγεία με διάφορους τρόπους.
Μείωση της αρτηριακής πίεσης
Η υπέρταση συχνά αποκαλείται «σιωπηλός» δολοφόνος. Μια έρευνα που έγινε το 2006 έδειξε ότι 2 λεπτά σιωπής μείωσαν σημαντικά τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση. Ακόμη και σε σύγκριση με την χαλαρωτική μουσική η σιωπή είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη μείωση αυτών των σημαντικών παραγόντων για την υγεία της καρδιάς.
Παλαιότερη έρευνα του 2003 συνέδεσε ένα χρόνια θορυβώδες περιβάλλον με αυξήσεις στον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση. Παρόλα αυτά χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να προσδιοριστούν οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της σιωπής στην καρδιαγγειακή υγεία.
Βελτίωση της συγκέντρωσης και της εστίασης
Υπάρχει λόγος που οι εξετάσεις δεν διεξάγονται με μουσική στο παρασκήνιο. Η ακουστική ηρεμία μας βοηθά να συγκεντρωθούμε. Απαλλαγμένοι από το εξωτερικό ερέθισμα του θορύβου, ο εγκέφαλός μας μπορεί να συγκεντρωθεί καλύτερα στο έργο που έχουμε αναλάβει. Αυτό μπορεί να έχει οφέλη στην εργασία, στην εκπαίδευση και στις σχέσεις μας.
Σε μελέτη του 2021 59 συμμετέχοντες έκαναν διάφορες εργασίες που απαιτούσαν συγκέντρωση, είτε έχοντας ομιλίες στο παρασκήνιο είτε με θόρυβο. Όσοι έκαναν τη δουλειά τους σε ησυχία βίωσαν χαμηλότερα επίπεδα στρες. «Η εστίαση σε ένα πράγμα κάθε φορά με πλήρη προσοχή μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της αποτελεσματικότητας και της ηρεμίας εν μέσω μια δραστηριότητας. Η ζωή συμβαίνει με μία σειρά. Όταν εστιάζουμε σε ένα πράγμα κάθε φορά, δεν είμαστε διασκορπισμένοι. Η προσοχή και η ενέργειά μας είναι ευθυγραμμισμένες» εξηγεί η κλινική ψυχολόγος Supriya Blair.
Φρένο στις αγωνιώδεις σκέψεις
Οι αγωνιώδεις σκέψεις περνούν από το κεφάλι μας γρήγορα και πέρα από κάθε έλεγχο και αποτελούν κύριο χαρακτηριστικό του άγχους. Η σιωπή δίνει την εντύπωση ότι ανοίγεται χώρος για τέτοιου είδους σκέψεις, αλλά αυτό δεν φαίνεται ότι ισχύει. Αντίθετα η σιωπή μπορεί να φέρει νοητική ηρεμία.
Τελικά, η νοητική ακινησία μπορεί να είναι μια πύλη προς την ενσυνειδητότητα, η οποία έχει αποδεδειγμένα οφέλη για το άγχος. «Στη σιωπή, μπορούμε να επιβραδύνουμε, να πάρουμε χρόνο για να παρατηρήσουμε τα πράγματα γύρω μας και απλώς να είμαστε. Αυτό μας βοηθά να προσέχουμε και να είμαστε παρόντες στη στιγμή, ό,τι κι αν συμβαίνει», λέει η Audrey Hamilton, η οποία διοργανώνει σιωπηλά ησυχαστήρια με τους μοναχούς Καρμελίτες στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Βοηθάει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου
Το να αφήνεις τον εγκέφαλο χωρίς φασαρία μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξή του. Μια μελέτη που έγινε σε ποντίκια το 2013 έδειξε ότι δύο ώρες σιωπής διεγείρει την ανάπτυξη νέων κυττάρων στον ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη και τα συναισθήματα.
Μείωση της κορτιζόλης
Όλοι πιθανόν έχουμε δυσανασχετήσει με τον πολύ θόρυβο σε ένα παιδικό πάρτι και είναι φυσιολογικό. Η ίδια μελέτη που έδειξε τις επιπτώσεις του θορύβου στη συγκέντρωση διαπίστωσε επίσης ότι οι άνθρωποι που εκτελούσαν την εργασία τους με θόρυβο στο παρασκήνιο είχαν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Όταν η κορτιζόλη αυξάνεται μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, δυσκολία στον ύπνο και χρόνιες ασθένειες.
Τόνωση της δημιουργικότητας
Το καθάρισμα του μυαλού από τον θόρυβο μπορεί να αυξήσει τη δημιουργικότητα. Αν και οι κλινικές έρευνες για αυτή τη συσχέτιση είναι ελάχιστες, πολλοί ειδικοί έχουν αναδείξει τα οφέλη της πνευματικής ηρεμίας για δημιουργική απόδοση.
Βελτιώνει τον ύπνο
Οι περισσότεροι από εμάς χρειαζόμαστε ένα ήσυχο περιβάλλον για να κοιμηθούμε. Στην πραγματικότητα, το άγχος που δημιουργεί ο εξωτερικός θόρυβος μπορεί να διαταράξει τη νυχτερινή ανάπαυση στον ίδιο βαθμό που το κάνει και η διαταραχή του ύπνου. Η εξάσκηση της ησυχίας μέσα στη μέρα μπορεί να προετοιμάσει έναν καλό ύπνο.
Σύμφωνα με τους ειδικούς η σιωπή και οι περίοδοι ηρεμίας διεγείρουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου και ανακουφίζουν από την ένταση, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερη αίσθηση ευεξίας, καθώς οι άνθρωποι μπορούν στη συνέχεια να αισθάνονται πιο χαλαροί γενικά. Όταν συμβαίνει αυτό, η ποιότητα του ύπνου βελτιώνεται.