Οι γιατροί ανέκαθεν έρχονται αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις που αφορούν την ψυχική υγεία, όμως υπάρχουν τρία σπάνια σύνδρομα, που μοιάζουν βγαλμένα από ταινία επιστημονικής φαντασίας, ενώ έχουν απαιτητική θεραπεία.
Συγκεκριμένα, τα σύνδρομα Walking Dead, της «Αλίκης στη Χώρα των θαυμάτων» και της «ξένης προφοράς» προκαλούνται μόνο υπό ορισμένες προϋποθέσεις, ενώ προκαλούν «πονοκέφαλο» στους ειδικούς, με βάση όσα αναφέρει η nypost.com.
Ακολουθούν τα χαρακτηριστικά των τριών παραπάνω διαταραχών, οι λόγοι που προκαλούνται, αλλά και οι τρόποι αντιμετώπισης τους:
Σύνδρομο Cotard ή του Walking Dead
Ο Παριζιάνος νευρολόγος Dr. Jules Cotard διέγνωσε το 1882 το σύνδρομο Cotard, το οποίο ονομάζεται και διαφορετικά σύνδρομο του Walking Dead.
Πρόκειται για μια σπάνια νευροψυχιατρική πάθηση, που περιλαμβάνει μια «σειρά παραληρημάτων» που πηγάζει από την πεποίθηση ότι ένα άτομο «έχει χάσει όργανα, αίμα ή μέρη του σώματος» ή «έχει χάσει την ψυχή του ή θεωρεί πως έχει πεθάνει».
Συνήθως παρατηρείται σε περιπτώσεις σε ασθενείς με «διαταραχές διάθεσης, ψυχωσικές διαταραχές και ιατρικές καταστάσεις», ενώ οι περισσότερες περιπτώσεις ανταποκρίνονται περισσότερο στην ηλεκτροσπασμοθεραπεία (ECT) παρά στη φαρμακολογική θεραπεία.
«Η Αλίκη στη Χώρα των θαυμάτων»
Το σύνδρομο της «Αλίκης στη Χώρα των θαυμάτων» (AIWS) είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων που προκαλούν μια «αλλαγή της εικόνας του σώματος», σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Journal of Pediatric Neurosciences.
Συγκεκριμένα, βασίζεται σε μια αλλοίωση της οπτικής αντίληψης. Έτσι, τα μεγέθη των τμημάτων του σώματος ή τα μεγέθη των εξωτερικών αντικειμένων γίνονται αντιληπτά με λάθος τρόπο, ενώ τα συμπτώματα εκδηλώνονται συνήθως το βράδυ.
Μέχρι στιγμής, δεν είναι γνωστές όλες οι αιτίες των περιπτώσεων, όμως οι γιατροί θεωρούν ότι μπορεί να προκληθεί από μια τυπική ημικρανία, επιληψία κροταφικού λοβού, όγκο στον εγκέφαλο, ψυχοδραστικά φάρμακα και από λοιμώξεις του ιού Epstein-Barr, ενώ δεν έχει αποτελεσματική θεραπεία.
Σύνδρομο ξένης προφοράς
Το σύνδρομο ξένης προφοράς (FAS) είναι μια εξαιρετικά σπάνια διαταραχή που χρειάζεται συγκεκριμένο πλαίσιο για να προκληθεί, αφού εμφανίζεται από εγκεφαλική βλάβη λόγω εγκεφαλικού ή τραυματικού εγκεφαλικού τραυματισμού. Παρόλα αυτά, μπορεί να οφείλεται και σε σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Η διαταραχή αυτή λοιπόν, προκαλεί ξαφνική αλλαγή στο προφορικό λόγο, καθώς ο ασθενής αρχίζει να μιλάει μεν στη γλώσσα του, αλλά με έντονη ξένη προφορά άλλης γλώσσας. Έτσι, η ομιλία μπορεί να εναλλάσσεται ως προς το χρόνο, τον τονισμό και την τοποθέτηση της γλώσσας.
Χαρακτηριστικά, η πιο γνωστή ίσως περίπτωση είναι μιας 28χρονης που χτυπήθηκε στο κεφάλι από θραύσμα βόμβας μετά την επίθεση βρετανικών βομβαρδιστικών στο Όσλο της Νορβηγίας, στις 6 Σεπτεμβρίου 1941.
Έμεινε σε κώμα για τρεις έως τέσσερις ημέρες, ενώ όταν ξύπνησε είχε ημιπληγία στη δεξιά πλευρά και πλήρη αφασία. Μετά από δύο μήνες ανάρρωσε πλήρως, όμως πλέον μιλούσε τα νορβηγικά με έντονη γερμανική προφορά σε σημείο που αρκετοί πίστευαν πως ήταν Γερμανίδα.
Μετά το τέλος του Β’ ΠΠ λοιπόν, αντιμετώπισε έντονο ρατσισμό, αφού πολλοί απέφευγαν κοινωνικές συναναστροφές μαζί της (σε σημείο που την έδιωχναν από μαγαζιά ή καφέ), αφού θεωρούσαν ότι ήταν Γερμανίδα.