Ο καφές είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ροφήματα στον κόσμο και πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία του ανθρώπου. Σε αυτό το πλαίσιο μια έρευνα που έγινε σε βάθος ετών, έδειξε ότι όσοι καταναλώνουν από δύο έως και τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα, μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου.

Όπως αναφέρει η nypost.com, Κινέζοι επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια Southern Medical και Jinan στο Guangzhou εξέτασε 171.616 συμμετέχοντες και δημοσίευσε τα αποτελέσματα στο Annals of Internal Medicine.

Κόκοι καφέ

Σύμφωνα με τον επικεφαλή συγγραφέα Δρ. Dan Liu, όχι μόνο φάνηκε ότι η κατανάλωση καφέ μείωνε τις πιθανότητες για πρόωρο θάνατο, αλλά φάνηκε ότι η ζάχαρη δεν επηρέασε αρνητικά την υγεία του ανθρώπου. «Προηγούμενες μελέτες έχουν υποδείξει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του μειωμένου κινδύνου θανάτου, αλλά δεν έκαναν διάκριση μεταξύ του καφέ που καταναλώνεται με ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά και του καφέ που καταναλώνεται χωρίς», είπε χαρακτηριστικά.

Τα στοιχεία λοιπόν, έδειξαν ότι το 55,4% των συμμετεχόντων έπινε σκέτο καφέ ή βάζοντας γλυκαντικά, το 14,3% έπινε καφέ με ζάχαρη, το 6,1% έπινε καφέ με τεχνητό γλυκαντικό και το 24,2% δεν έπινε καθόλου καφέ.

Παρόλα αυτά, 3.177 συμμετέχοντες πέθαναν κατά την διάρκεια της έρευνας, εκ των οποίων οι 1.725 έφυγαν από καρκίνο και οι 628 από καρδιακές παθήσεις. Τότε, οι επιστήμονες εξέτασαν τους ιατρικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο θανάτου και ανακάλυψαν ότι όσοι πίνουν καφέ τα πήγαιναν καλύτερα μακροπρόθεσμα και δεν είχε σημασία αν πρόσθεταν ζάχαρη.

Κούπα με καφέ

Ο ρόλος των τεχνικών γλυκαντικών και της ζάχαρης

Η έρευνα μπορεί να έφερε καλά νέα για τους λάτρεις του καφέ και εκείνον που βάζουν ζάχαρη, όμως τα στοιχεία έδειξαν ότι η χρήση τεχνικών γλυκαντικών είναι αρνητική για την υγεία. Συγκεκριμένα, όσοι έπιναν καφέ με τεχνητό γλυκαντικό, δεν έζησαν σημαντικά περισσότερο από εκείνους που δεν έπιναν καθόλου καφέ.

Έτσι, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι δύο με τέσσερα φλιτζάνια καφέ είναι αρκετά για να ζήσει περισσότερο ένας άνθρωπος και μάλιστα μπορεί να απολαμβάνει άφοβα την ζάχαρη, καθώς για την τελευταία επικρατεί η άποψη πως δρα μόνο αρνητικά στον άνθρωπο.

Ζάχαρη

Η Δρ Christina C. Wee, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και αναπληρώτρια εκδότης του Annals of Internal Medicine, όμως έγραψε ένα συνοδευτικό άρθρο για την έρευνα και έδωσε μερικές διευκρινήσεις για την ζάχαρη.

Όπως είπε, πρέπει να βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού ή οριακά τέσσερα γραμμάρια ζάχαρης στον καφέ, αν θέλουμε να είμαστε υγιείς. «Αν πίνετε καφέ από τα Starbucks που βάζουν οκτώ κουταλιές, μάλλον… θα πεθάνετε», έγραψε χαρακτηριστικά.