Ελπίδες για θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου από νέο πειραματικό φάρμακο το οποίο διευκολύνει το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίζει και να καταστρέφει επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα.
Η μελέτη που έγινε σε 12 ασθενείς παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας, και έδειξε ότι ο καρκίνος εξαφανίστηκε σε όλους τους ασθενείς και δεν ήταν πια ανιχνεύσιμος με καμία μέθοδο (σωματική εξέταση, ενδοσκόπηση, μαγνητική τομογραφία η ΡΕΤ).
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος σε συχνότητα στην Ελλάδα σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Τριανταφυλλίδη, καθηγητή Γενετικής του ΑΠΘ. Περίπου ένα στα 25 άτομα κινδυνεύει να παρουσιάσει αυτή τη μορφή καρκίνουν και αν δεν υπάρχει θεραπεία οδηγεί στον θάνατο.
«Είναι ένα πολυπαραγοντικό νόσημα. Το 30% των περιπτώσεων είναι καθαρά κληρονομικοί και το υπόλοιπο οφείλεται σε παράγοντες του περιβάλλοντος» είπε στο OPEN.
«Είναι πολύ ελπιδοφόρο, είναι σε πρώιμο στάδιο»
«Το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ ανέλυσε χιλιάδες δείγματα καρκινικών όγκων, κυρίως το DNA τους. Διαπίστωσε ότι κάθε τύπος καρκίνου διακρίνεται από τη γενετική υπογραφή των μεταλλάξεών του, από το δαχτυλικό αποτύπωμά του. Έτσι οι γιατροί μπορούν να βρουν πώς προέκυψε ο καρκίνος και να προτείνουν συγκεκριμένη θεραπεία ανάλογα με το DNA του όγκου. Μιλάμε για εξατομικευμένη θεραπευτική αγωγή» πρόσθεσε.
«Γνωρίζουμε όλα τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για τον καρκίνο του παχέως εντέρου. […] Το μονοκλωνικό αντίσωμα επιτάχυνε την παραγωγή των φονικών κυττάρων, αυτών δηλαδή που βρίσκουν τα καρκινικά και τα σκοτώνουν. Για πρώτη φορά βρέθηκε φάρμακο σε μία υποκατηγορία ατόμων που έχουν καρκίνο του παχέος εντέρου. Είναι πολύ ελπιδοφόρο, είναι σε πρώιμο στάδιο. Θεωρητικά μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε μορφή καρκίνου» επισήμανε.