Η κεταμίνη που εντοπίστηκε στη Τζωρτζίνα -ενός εκ των τριών νεκρών παιδιών στην Πάτρα– και για την οποία κατηγορείται ότι χορήγησε η Ρούλα Πισπιρίγκου, είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται από τον πόλεμο του Βιετνάμ και χαρακτηρίζεται ως αναισθητικό βραχείας δράσης.
Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει ο ιστότοπος drugs.com, η κεταμίνη και οι συνθετικές μορφές της, χρησιμοποιούνται παράνομα ως ναρκωτικά και μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις, όπου έχει χορηγηθεί και ως χάπι βιασμού.
Συνήθως, οι χρήστες ρουφούν από την μύτη την κεταμίνη, αλλά μπορούν να την καταναλώσουν από το στόμα ως υγρό ή να την καπνίσουν, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να την λάβουν και μέσω ένεσης. Μάλιστα, η ενέσιμη μορφή εμφανίζει γρήγορη απόκριση, με τα αποτελέσματα να εμφανίζονται σε δευτερόλεπτα έως λεπτά, ενώ η κατανάλωση από το στόμα χρειάζεται 5 έως 30 λεπτά για να δράσει πλήρως.
Τα αποτελέσματα της κατάχρησης της κεταμίνης από την στιγμή που έχει ληφθεί ως ναρκωτικό, συνήθως διαρκούν 1 έως 2 ώρες, αλλά τα επεισόδια κρίσης μπορεί να διαρκέσουν 24 ώρες ή περισσότερο. Μάλιστα, μία υψηλή δόση μπορεί να μειώσει επικίνδυνα το οξυγόνο, να οδηγήσει σε μυϊκούς σπασμούς ή αδυναμία, ζάλη, δυσκολία ισορροπίας, μειωμένη όραση, μπερδεμένη ομιλία, ναυτία, εμετό και σοβαρή σύγχυση.
Τι ισχύει στην περίπτωση της Τζωρτζίνας
Ο ιστότοπος drugs.com παραθέτει τον τρόπο με τον οποίο χορηγείται η εκάστοτε ποσότητα κεταμίνης στον άνθρωπο:
- 75 έως 125 mg – Ενδομυϊκή (ΙΜ) ή υποδόρια ένεση
- 60 έως 250 mg – Εμφύσηση
- 50 έως 100 mg – Ενδοφλέβια
- 200 έως 300 mg – Από το στόμα