Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές. Αυτό τονίζουν οι επιστήμονες επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS, σημειώνοντας ότι ο ιός HIV δεν κάνει διακρίσεις.

Παρά τις προσπάθειες της επιστημονικής κοινότητας για τον περιορισμό της ασθένειας, τα στοιχεία εξακολουθούν να είναι ανησυχητικά. Υπολογίζεται πως κάθε ημέρα καταγράφονται 6.800 νέα κρούσματα σε όλο τον κόσμο, με την πλειοψηφία των ασθενών να είναι ηλικίας από 15 έως 24 ετών (ποσοστό 45%).

Στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, περίπου το ένα τρίτο των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV δεν το γνωρίζουν καν.

Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που ζουν με τον ιό έχει φτάσει στα 33,4 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο και εξακολουθεί να αυξάνεται, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η υποσαχάρια Αφρική παραμένει η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη και αριθμεί το 71% όλων των νέων μολύνσεων από τον HIV το 2008.

Για το σκοπό καταπολέμησης του ΑΙDS σε παγκόσμια κλίμακα, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η συμβολή της στο Διεθνές Ταμείο για την καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας θα φτάσει περίπου το 1,3 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2002-2013, σημειώνοντας ότι η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος δωρητής στο Διεθνές Ταμείο.