Μία αναπάντεχη ανακάλυψη φαίνεται ότι έκαναν Σκανδιναβοί επιστήμονες, αφού υποστηρίζουν ότι η θεραπεία HRT, δηλαδή η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, μπορεί να μειώσει σοβαρά την πιθανότητα θανάτου από κορονοϊό, σε περίπτωση που νοσεί ένα άτομο.
Η telegraph.co.uk αναφέρει ότι αυτό φαίνεται στα αποτελέσματα μελέτης, που έγινε από Σουηδούς και Φιλανδούς επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Umea και στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι.
Οι ερευνητές, που μελέτησαν συνολικά τα αρχεία 14.685 γυναικών ηλικίας μεταξύ 50 και 80 ετών που προσβλήθηκαν από κορονοϊό μεταξύ Φεβρουαρίου και Σεπτεμβρίου 2020, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έπαιρναν HRT είχαν 54% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από μόλυνση, σε αντίθεση με εκείνες που δεν χρησιμοποιούσαν συμπληρώματα οιστρογόνων.
Επίσης, ανακάλυψαν ότι όσες γυναίκες νόσησαν από καρκίνο του μαστού και έπαιρναν φάρμακα, με στόχο να καταστείλουν τα οιστρογόνα, είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο θανάτου.
Παρόλα αυτά, το δημοσίευμα αναφέρει πως σύμφωνα με τους Βρετανούς ειδικούς, η θεραπεία HRT δεν αρκεί για να προστατευτεί μία γυναίκα από τον ιό.
Χαρακτηριστικά, ο Stephen Evans, καθηγητής φαρμακοεπιδημιολογίας στο London School of Hygiene and Tropical Medicine, δήλωσε: «Τα ευρήματα είναι προφανώς δραματικά. Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχει μακρά ιστορία ερευνών παρατήρησης, ειδικά σε σχέση με την ορμονοθεραπεία, που κάνουν δραματικούς ισχυρισμούς για οφέλη που δεν έχουν επιβεβαιωθεί σε τυχαιοποιημένες δοκιμές.
«Υπάρχουν βραχυπρόθεσμα οφέλη από την ορμονική θεραπεία, αλλά οι γυναίκες δεν θα πρέπει, με βάση αυτή ή άλλες μελέτες, να αρχίζουν ορμονοθεραπείες για να προστατευτούν από τον θάνατο από τον Covid-19», πρόσθεσε στη συνέχεια.
Τι ισχύει με τα οιστρογόνα
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι ερευνητές έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο των οιστρογόνων. Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου 1 στις 10 γυναίκες (10,1%) που λάμβαναν φάρμακα καταστολής των οιστρογόνων πέθανε κατά την περίοδο της έρευνας σε σύγκριση με περίπου 1 στις 50 (2,1%) των γυναικών που λάμβαναν HRT και 1 στις 20 (4,6%) για την ομάδα ελέγχου.
Η σχέση με τα οιστρογόνα μπορεί ακόμα να εξηγήσει γιατί λιγότερες γυναίκες έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια της πανδημίας από τους άνδρες, είπαν οι ερευνητές, υποδεικνύοντας ότι η ορμόνη έχει προστατευτική δράση.