Σε υψηλό πλατό, με εκτεταμένη διασπορά, βρίσκεται η πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, όπως ανέφερε απόψε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την τακτική ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας.

Tα μέχρι τώρα δεδομένα συνηγορούν υπέρ «μιας ταχείας αποκλιμάκωσης που ολοκληρώθηκε εντός Ιανουαρίου και μιας δεύτερης φάσης η οποία μάλλον πρόκειται για μια βραδεία συρρίκνωση σε ένα πλατό που είναι εξαιρετικά ωστόσο δύσκολο να δούμε πότε θα ολοκληρωθεί». Σημείωσε ότι αυτό το πλατό σχετίζεται με αποσυμπίεση στους σκληρούς δείκτες, με το βασικό σενάριο να θέλει τη συνέχιση της αποσυμπίεσης θανάτων και διασωληνώσεων, τις επόμενες εβδομάδες.

Η αισιόδοξη εκτίμηση, συνέχισε ο κ. Μαγιορκίνης, υποστηρίζει «μία σταδιακή επιτάχυνση στην αποσυμπίεση των σκληρών δεικτών ως συνέπεια της ανοσίας που έχει επιτευχθεί μέσω εμβολιασμού που ολοκληρώθηκε εντός των τελευταίων δύο μηνών». Ωστόσο, «ακόμη δεν έχουμε δει αυτό το τείχος να έχει αποτέλεσμα», κάτι που αναμένεται, όπως υπογράμμισε.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το κύμα της μετάλλαξης Όμικρον μπαίνει σε τροχιά συρρίκνωσης, καθώς οι δείκτες της διασποράς βελτιώνονται, επεσήμανε εξάλλου ο καθηγητής.

Παραμένει υψηλή η πίεση στο ΕΣΥ

Ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε μικρή μείωση της τάξης του 8%, ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε μικρή βελτίωση της τάξης του 8%. Υψηλή παραμένει η πίεση στο ΕΣΥ, με μικρή μείωση στις εισαγωγές και αποσυμπίεση στους σκληρούς δείκτες, ενημέρωσε, ακόμη, το μέλος της Επιτροπής.

Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έδειξε υποχώρηση της τάξης του 5%. Τέλος, ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid-19 μειώθηκε, ενώ μικρή μείωση παρατηρήθηκε και στα εξιτήρια με το ισοζύγιο να οδηγεί σε μείωση ασθενών σε απλές κλίνες.