Εστία προβληματισμού ανοίγει ο βαθμός μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Omicron, με την επιστημονική κοινότητα να προχωρά ολοένα και περισσότερο σε διατυπώσεις που θέλουν ιδιαίτερα μεταδοτική τη νέα παραλλαγή, χωρίς όμως να προκαλεί βαριά νόσηση.
Σχολιάζοντας ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας, Γιώργος Σουρβίνος, στον ΣΚΑΙ, το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης αυτής στη χώρα μας δήλωσε τα εξής: «Σε κάθε περίπτωση δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας διότι ο ασθενής με το στέλεχος Omicron κινήθηκε με πάρα πολύ μεγάλη υπευθυνότητα πραγματοποιώντας διαδοχικούς ελέγχους μέχρι να βρεθεί θετικός στον ιό και γενικότερα υπήρξε πάρα πολύ καλός συντονισμός στον τρόπο που αντιμετωπίστηκε ως περιστατικό».
Όσον αφορά στον βαθμό διάδοσης επισήμανε: «Δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ τέτοιο στέλεχος με τόσες πολλές μεταλλάξεις και ειδικά συγκεντρωμένες στην περιοχή της πρωτεΐνης της ακίδας».
«Όσο έχουμε αυτή την επιμένουσα λοίμωξη, την εξελισσόμενη πανδημία και τον εξελισσόμενο ιό με νέες μεταλλάξεις, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιο θα είναι το τέλος και ποιος θα είναι ο τελικός αριθμός των δόσεων που θα χρειαστεί να υποστούμε, με την καλή έννοια του όρου, προκειμένου να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και την υγεία μας» τόνισε, ακόμη ο καθηγητής.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων, σε 15 χώρες της ΕΕ έχουν ήδη εντοπιστεί 79 επιβεβαιωμένα κρούσματα της μετάλλαξης Omicron που όμως δεν έχουν, μέχρι στιγμής, επιφέρει θανατηφόρα κατάληξη.