Η φετινή χρονιά σηματοδοτείται από τη μείωση που παρατηρείται στις νέες διαγνώσεις του HIV κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2021, η οποία θα πρέπει να ερμηνευτεί με προσοχή, καθώς η εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων θα είναι εφικτή, αφού ολοκληρωθεί η αποστολή των δηλώσεων από τους υγειονομικούς φορείς της χώρας μέχρι το τέλος του έτους, τονίζει ο ΕΟΔΥ με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα AIDS, η οποία τιμάται κάθε χρόνο την 1η Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του Οργανισμού, παρατηρείται μια σταδιακή μείωση των νέων διαγνώσεων στη χώρα μας
- τόσο στους χρήστες ενέσιμων εξαρτησιογόνων (ΧΕΝ) ουσιών
- όσο και στους άνδρες με σεξουαλικές επαφές με άνδρες (ΑΣΑ).
Ωστόσο, αναφορικά με την πρώτη ομάδα (ΧΕΝ), σημειώνεται πως «ο αριθμός των νεοδιαγνωσθέντων λοιμώξεων παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πριν το 2011», οπότε και «συνέβη η επιδημική έκρηξη στη συγκεκριμένη ομάδα».
Εξάλλου, βάσει των τελευταίων δεδομένων του ΕΟΔΥ, τo 81% των ατόμων που έχουν διαγνωσθεί και ζουν με HIV στην Ελλάδα έχει λάβει αντιρετροϊκή αγωγή. Ειδικά για την ομάδα των ΑΣΑ, το αντίστοιχο ποσοστό εκτιμάται σε 91%.
Προστίθεται πως για τα περιστατικά που διαγνώστηκαν το 2020, ο μέσος χρόνος έναρξης αγωγής από τη διάγνωση έχει μειωθεί σε, περίπου, 54 ημέρες, με τον Οργανισμό να τονίζει πως «η έγκαιρη έναρξη θεραπείας αποτελεί εκτός από θεραπευτική στρατηγική, και στρατηγική πρόληψης, καθώς η αποτελεσματική αντιρετροϊκή αγωγή μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης του HIV».
«Επιβάλλεται η επέκταση των προγραμμάτων παρέμβασης»
Το προσωπικό των Μονάδων Λοιμώξεων κλήθηκε να υποστηρίξει τη διαχείριση της πανδημίας COVID-19, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο τη φροντίδα των ατόμων που ζουν με HIV και λαμβάνουν αγωγή, συνεχίζει η ανακοίνωση. Η υποστήριξη των Μονάδων Λοιμώξεων με υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό προβάλλει ως «επιτακτική και άμεση ανάγκη για τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών», επισημαίνεται.
Κατά τον ΕΟΔΥ, «ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να δοθεί σε άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως οι ΧΕΝ και οι μετανάστες. Ειδικότερα για τους ΧΕΝ, «ιδιαίτερης σημασίας είναι η ένταξή τους σε προγράμματα απεξάρτησης, η διασφάλιση της διασύνδεσής τους με τις Μονάδες Λοιμώξεων, η παραμονή τους στη θεραπεία και παρακολούθηση, καθώς και η προώθηση του ελέγχου για HIV μεταξύ αυτών».
Επιπλέον, «επιβάλλεται η διατήρηση και περαιτέρω επέκταση των προγραμμάτων παρέμβασης και μείωσης της βλάβης, καθώς και η υλοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της φτώχειας, της έλλειψης σταθερού καταλύματος και των διακρίσεων».
Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας πραγματοποιεί εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στο κέντρο της Αθήνας.
Συγκεκριμένα την Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου (15:00-21:00), στην κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ, που θα βρίσκεται στο Γκάζι – Σταθμός Μετρό Κεραμεικός, εξειδικευμένο προσωπικό θα παρέχει υπηρεσίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον HIV, με στόχο την προαγωγή της ασφαλέστερης σεξουαλικής επαφής, τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ατόμων που ζουν με τον HIV καθώς και την αντιμετώπιση του κοινωνικού στίγματος.
«Ο ΕΟΔΥ πραγματοποιεί διαφορετικές δράσεις με στόχευση στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, καθώς και στην κοινότητα με σκοπό την αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση του HIV/AIDS», καταλήγει η ανακοίνωση.