Ότι τα παιδιά φοβούνται τα εμβόλια, δεν είναι κάτι νέο. Έτσι πλέον επιστρατεύονται μέχρι και σκύλοι που βοηθούν τα παιδιά στις ΗΠΑ να ξεπεράσουν τον φόβο τους να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Ένας από αυτούς είναι ο Όλι, ένας εξάχρονος σκύλος ράτσας Goldendoodle.

Ο Όλι καθώς και άλλα 14 σκυλιά αποτελούν μέρος του προγράμματος θεραπείας σκύλων PetSmart Paws for Hope, που με την παρουσία τους βοηθούν παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών να κάνουν το εμβόλιο, όπως αναφέρει το Reuters.

«Η αναμονή για το εμβόλιο έκανε την εννιάχρονη Έιβερι Σμιθ να κλαίει. Τότε ο Όλι μπήκε και κάθισε στα πόδια της», αναφέρει το ρεπορτάζ. «Με βοήθησε γιατί δεν είχα κάνει ποτέ εμβόλιο κατά του COVID πριν και δεν ήξερα πώς ένιωθα. Αλλά όταν είδα το σκυλί με βοήθησε να ηρεμήσω» είπε η ίδια η Έιβερι.

«Μπορούν πραγματικά να αγκαλιάσουν τον σκύλο και να νιώσουν καλύτερα», λέει η ιδιοκτήτρια του Όλι, Κρίστιν Γκιστ, εθελόντρια στην θεραπεία σκύλων και πρώην διευθύντρια προγραμμάτων νοσοκομείων.

Σκυλιά βοηθοί ιατρικών προγραμμάτων

Πριν από το εμβόλιο, τα ίδια αυτά σκυλιά είχαν ήδη δουλειά στο νοσοκομείο φέρνοντας χαρά σε παιδιά που εισάγονταν με προβλήματα υγείας, πολλά από τα οποία μάχονταν με τον καρκίνο ή άλλες ασθένειες που μπορούν να ρίξουν το ηθικό των μικρών ασθενών, των γονιών τους και του προσωπικού του νοσοκομείου.

Όταν επιβλήθηκαν οι περιορισμοί του κορονοϊού στις αρχές του περασμένου έτους, περίπου 20.000 ετήσιες επισκέψεις σκύλων σταμάτησαν. Μετά από σχεδόν έναν χρόνο, οι επισκέψεις ξεκίνησαν ξανά πριν από περίπου τρεις μήνες. «Δεν υπήρχε τίποτα. Ήταν σιωπηλά», είπε ο Κάρλος Ντελγάδο, εκπρόσωπος του αμερικανικού νοσοκομείου. «Έτσι, δόξα τω Θεώ, μπορέσαμε να επαναφέρουμε το πρόγραμμα. Ακόμη και μια επίσκεψη τριών λεπτών με έναν σκύλο κάνει τη διαφορά για την ημέρα».

Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που ζώα χρησιμοποιούνται ως θεραπεία ή ως «αντίδοτο» στην μοναξιά των ηλικιωμένων και την ανακούφιση των ασθενών.

Μια νέα προσέγγιση στην φροντίδα υπερηλίκων και καρκινοπαθών σε τελικά στάδια είναι η χρήση ζώων ως «παρηγοριά» -ζώων που ενώ προτιμούν να βρίσκονται στη φύση και να τρέχουν ελεύθερα, ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν και για πιο ευγενείς σκοπούς.

Κάπως έτσι, οι 152 ηλικιωμένοι που φιλοξενούνται σε ένα γηροκομείο της γερμανικής πόλης Ρούντολσταντ έρχονται καθημερινά σε επαφή με αλπακά και λάμα που κατά τους υπευθύνους του οίκου ευγηρίας αποτελούν μία από τις πιο δημοφιλείς εναλλακτικές θεραπείες για τους υπερήλικους.

Ο επικεφαλής του γηροκομείου, Τομπίας Τσέλινγκερ, λέει εμφατικά πως οι ασθενείς με άνοια ανταποκρίνονται πολύ καλά στην συντροφιά των ζώων που ζητούν τα χάδια τους. Τα ζώα μπαίνουν κανονικότατα μέσα στο γηροκομείο και ανεβαίνουν με το ασανσέρ μέχρι τα δωμάτια των φιλοξενούμενων.

Κάποιες φορές μπαίνουν στα δωμάτια και αφήνουν τους ηλικιωμένους να τους χαϊδέψουν. Στη συνέχεια τα ζώα κατεβαίνουν ως τον κήπο και όποιος θέλει μπορεί να πάει και να τους μιλήσει ή να κάτσει μαζί τους. Και κατόπιν, όπως λένε οι υπερήλικες, ανεβαίνουν στα δωμάτιά τους με μια αίσθηση πληρότητας και χαράς που ήρθαν σε επαφή με τα φιλικότατα αυτά ζώα. Μετά τα συνεχόμενες θετικές αντιδράσεις, οι υπεύθυνοι του γηροκομείου το πήραν απόφαση και φρόντισαν να κάνουν αυτές τις επισκέψεις των τετράποδων, χαρωπών ζώων μια τακτική, ευχάριστη συνήθεια.