Αυτό το «ώρα για ύπνο», που μας έλεγαν οι γονείς μας όταν ήμασταν μικροί εκεί γύρω στις 10-11 το βράδυ, έχει λογικότατη βάση, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που φέρνει στο φως το BBC.
Η έρευνα, συγκεκριμένα, δείχνει ότι εφόσον πέφτουμε για ύπνο μεταξύ 22.00 και 23.00, τότε έχουμε καλύτερη υγεία και δυνατότερη καρδιά, μειώνοντας τις πιθανότητες για καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά και άλλες δυσάρεστες καταστάσεις.
Αυτή η ιδανική ώρα ύπνου συνδέεται με καλύτερη υγεία της καρδιάς, λένε οι ίδιοι οι ερευνητές αφού μελέτησαν 88.000 εθελοντές όσον αφορά την υγεία της καρδιάς και του κυκλοφορικού τους συστήματος σε βάθος έξι ετών.
Για τη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal, οι επιστήμονες συνέλεξαν δεδομένα σχετικά με τις ώρες ύπνου και αφύπνισης σε διάστημα επτά ημερών χρησιμοποιώντας μια συσκευή που μοιάζει με ρολόι χειρός και φορούσαν οι εθελοντές.
Τι έδειξαν τα στοιχεία
Από τα 88.000 άτομα, περισσότερα από 3.000 εμφάνισαν κάποια καρδιακή πάθηση. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των 3.000, όπως διαπιστώθηκε, πήγαινε για ύπνο αργότερα από τις 11.00 το βράδυ ή νωρίτερα από τις 10.00 το βράδυ -το διάστημα δηλαδή που θεωρείται «ιδανικό» για την κατάκλιση.
Υπάρχει όμως και μια «επικίνδυνη» ώρα για την διαδικασία του ύπνου μας; Σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης Δρ. Ντέιβιντ Πλανς, η πιο επικίνδυνη ώρα ήταν μετά τα μεσάνυχτα, «ίσως επειδή μπορεί να μειώσει την πιθανότητα να δούμε πρωινό φως, το οποίο ρυθμίζει το “ρολόι” του σώματος και τον κιρκαδιανό ρυθμό του οργανισμού μας».
Ο ύπνος δεν είναι, ωστόσο, ο μόνος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς.
«Εξίσου σημαντικός είναι ο τρόπος ζωής σας, η αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης, η διατήρηση υγιούς βάρους και η τακτική άσκηση, η μείωση πρόσληψης αλατιού και αλκοόλ αλλά και η ισορροπημένη διατροφή», πρόσθεσε η Ρετζίνα Γκίμπλιν, νοσηλεύτρια του British Heart Foundation.
Η αμεριικανίδα ειδικός σε θέματα ύπνου δρ. Λόρα Λέφκοβιτς σημειώνει αναφορικά με τη ευρήματα ότι «ο εγκέφαλος έχει ένα μοντέλο ύπνου. Αλλά δεν είναι όλες οι ώρες το ίδιο. Έχει να κάνει με κύκλους τους οποίους περνάμε όταν κοιμόμαστε. Σε καθένα υπάρχει αυτό που ονομάζουμε ύπνος non-REM και έπειτα ο ύπνος REM».
Κάθε κύκλος έχει διάρκεια περίπου 90 λεπτά και ο ανθρώπινος οργανισμός πρέπει να περνάει 5-6 κύκλους, οπότε το να ξυπνάς στη μέση ενός κύκλου μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να ξυπνάς κουρασμένος, ενώ το να σηκώνεσαι κάπου ανάμεσα στις διαφορετικές φάσεις θα σε κάνει να ξεκινάς την ημέρα σου με περισσότερη ενέργεια και πολύ περισσότερο ευδιάθετος.