Ευχάριστα νέα φέρνει στο προσκήνιο αναφορικά με τον κορονοϊό η φαρμακευτική εταιρεία Merck η οποία ανακοίνωσε πως το πειραματικό χάπι το οποίο ανέπτυξε μειώνει κατά 50% τις νοσηλείες και τους θανάτους.
Σύμφωνα με την εταιρεία και όπως μεταδίδει το Associated Press το φάρμακο ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε ανθρώπους που το έλαβαν πέντε μόλις ημέρες από τη στιγμή που εμφάνισαν τα πρώτα συμπτώματα του κορονοϊού.
Τα άτομα στα οποία χορηγήθηκε αυτό το νέο χάπι κατά του κορονοϊού είχαν περίπου το μισό ποσοστό νοσηλείας και θανάτου σε σχέση με τους ασθενείς που έλαβαν ένα placebo σκεύασμα.
Το χάπι ονομάζεται «molnupiravir», χορηγείται δύο φορές την ημέρα και η εταιρεία που το ανέπτυξε αναμένεται να καταθέσει άμεσα αίτημα για την έγκρισή του στις υγειονομικές υπηρεσίες των ΗΠΑ αλλά και του υπόλοιπου κόσμου.
Αν εγκριθεί θα είναι το πρώτο σκεύασμα που θα κυκλοφορήσει ως θεραπεία για τον κορονοϊό
Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του Associated Press στην περίπτωση που το χάπι εγκριθεί θα είναι το πρώτο το οποίο θα κυκλοφορήσει ως θεραπεία για τον κορονοϊό.
«Δυνητικά μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική πρόοδο στις προσπάθειες για την καταπολέμηση της πανδημίας. Όλες οι θεραπείες κορονοϊού που τώρα εφαρμόζονται στις ΗΠΑ, χορηγούνται ενδοφλέβια ή με ένεση» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο.
Η εταιρεία Merck η οποία συνεργάζεται με την εταιρεία Ridgeback Biotherapeutics επισημαίνει πως οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν τη σχετική μελέτη παρακολούθησαν τη συμπεριφορά 775 ενηλίκων με ήπια έως μέτρια COVID-19. Τα εν λόγω άτομα ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση καθώς ορισμένα ήταν παχύσαρκα αλλά έπασχαν από διαβήτη και καρδιακά νοσήματα.
Η μελέτη έδειξε πως μέσα σε 29 μέρες πέθανε το 7,3% των ασθενών που πήρε το φάρμακο, έναντι 14,1% όσων είχαν πάρει εικονικό φάρμακο (πλασίμπο).
Η εταιρεία θα ζητήσει το «πράσινο φως» για την κυκλοφορία του φαρμάκου και σε άλλες χώρες. Αν το πάρει, το φάρμακο θα αρχίσει να συνταγογραφείται ευρέως σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς με κορονοϊό. Το φάρμακο φαίνεται να είναι αποτελεσματικό έναντι διαφόρων παραλλαγών του κορονοϊού, μεταξύ των οποίων κατά της κυρίαρχης σήμερα Delta.
O Ελληνοαμερικανός αντιπρόεδρος κλινικών ερευνών της Merck, Νικ Καρτσώνης, δήλωσε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «είναι αξιοσημείωτο πως πρόκειται για το πρώτο χορηγούμενο από το στόμα αντι-ιικό φάρμακο για μη νοσηλευόμενους ασθενείς που δείχνει να προσφέρει όφελος. Είναι σαφώς ένα σημαντικό σημείο στην εξέλιξη της μάχης μας κατά της Covid-19».
Η Merck, που προτίθεται να παράγει εκατομμύρια τεμάχια του νέου φαρμάκου σε συνεργασία με τη μικρή εταιρεία Ridgeback Biotherapeutics, βρίσκεται σε «κούρσα» ανταγωνισμού με την Pfizer για την ανάπτυξη του πρώτου ευρέως χρησιμοποιούμενου αντι-ιικού χαπιού που θα αποτρέπει τη σοβαρή Covid-19. Έως τώρα ουσιαστικά υπάρχουν μόνο μονοκλωνικά αντισώματα κατά του κορονοϊού, χορηγούμενα ενδοφλέβια και με υψηλό κόστος.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ίδια την εταιρεία Merck και δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από αρμόδιες υπηρεσίες.
«Όταν βλέπετε 50% μείωση της νοσηλείας ή του θανάτου, αυτό είναι σημαντικό κλινικό αντίκτυπο» δήλωσε ο Δρ Ντιν Λι, αντιπρόεδρος της έρευνας της Merck.