Στο «κόκκινο» βρίσκονται ολοένα και περισσότερες περιοχές της χώρας σύμφωνα με τον εβδομαδιαίο χάρτη του ECDC για τον κορονοϊό, περιλαμβανομένων των πλέον προβεβλημένων τουριστικών περιοχών της χώρας, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, Κρήτη και η Ρόδος.

Ειδικότερα, στον πρώτο και κυριότερο δείκτη που παρουσιάζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων – ο οποίος αφορά τα κρούσματα κορονοϊού ανά 100.000 κατοίκους, τα τεστ και τη θετικότητα των τελευταίων 14 ημερών – στο «κίτρινο» βρίσκονται μόνο η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, μέρος της Στερεά Ελλάδας, η Εύβοια και ορισμένα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Όλες οι υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες, περιλαμβανομένης της Αττικής, βρίσκονται είτε στο «πορτοκαλί», είτε στο «κόκκινο».

Την αμέσως προηγούμενη Πέμπτη, η εικόνα ήταν αρκετά διαφορετική, στο «πορτοκαλί» βλέπαμε μόνο την Αττική, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Επίσης, η Ανατ. Μακεδονία και Θράκη ήταν «πράσινες».

Στον ίδιο χάρτη – ο οποίος, ας σημειωθεί, αποτελεί «οδηγό» των κυβερνήσεων στη λήψη αποφάσεων για ταξιδιωτικούς περιορισμούς – σημαντική επιδημιολογική επιδείνωση εμφανίζουν η Ισπανία, η Γαλλία, περιοχές της Ιταλίας, η Ολλανδία και άλλες χώρες.

Στον χάρτη όπου λαμβάνεται υπόψιν μόνο ο δείκτης της θετικότητας, από την άλλη, η Ελλάδα εμφανίζεται λιγότερο επιβαρυμένη, αλλά, και πάλι, το «πράσινο» μειοψηφεί:

Το Reuters φιλοξένησε δημοσίευμα για τις αλλαγές αυτές στον επιδημιολογικό χάρτη του ECDC για τη χώρα μας, μεταδίδοντας πως «τα νησιά του νότιου Αιγαίου χρωματίστηκαν με “σκούρο κόκκινο” στον χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων για την COVID-19 την Πέμπτη», μετά «την αύξηση των κρουσμάτων, πράγμα που σημαίνει ότι όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια από και προς την περιοχή αποθαρρύνονται».

Οι σκούρες κόκκινες ζώνες στον χάρτη του ECDC βοηθούν στη διάκριση των περιοχών πολύ υψηλού κινδύνου και βοηθούν τα κράτη μέλη της ΕΕ να διαμορφώνουν μέτρα όπως τα τεστ ή η καραντίνα στην αναχώρηση / επιστροφή από τις περιοχές αυτές, ανέφερε το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων.

Δείτε περισσότερα πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Updated 🚦 maps are online!These maps aim to support the Council of the European Union recommendation on travel…

Posted by European Centre for Disease Prevention and Control – ECDC on Thursday, July 29, 2021