«Είναι πιθανό να έχουμε και άλλα κρούσματα από το κολομβιανό στέλεχος, αυτό θα εξαρτηθεί από την ιχνηλάτηση και τον περιορισμό που έχει γίνει σε αυτό το ένα κρούσμα που βρέθηκε στην Πάτρα» λέει στο Newsbeast, εξηγώντας τι συμβαίνει με το κολομβιανό στέλεχος που μόλις εντοπίσθηκε στην Ελλάδα, ο Δημήτρης Θάνος, ακαδημαϊκός και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).
Όπως συνεχίζει να μας εξηγεί: «Είναι πιθανό ο άνθρωπος που νόσησε με αυτό το στέλεχος να μην το έχει μεταδώσει σε άλλον, αλλά είναι εξίσου πιθανό και να το έχει μεταφέρει. Ο άνθρωπος αυτός νόσησε και νοσηλεύτηκε. Δεν μπορεί να γίνει κάποια πρόβλεψη στο πόσο μακριά πήγε το συγκεκριμένο στέλεχος το οποίο εντοπίστηκε εντός Ελλάδας και όχι στις πύλες εισόδου».
Ο κος Θάνος λέει πάντως με βεβαιότητα πως θα έχουμε και άλλες μεταλλάξεις μέσα στο καλοκαίρι. «Έχουμε ήδη τον τουρισμό, ας μη το ξεχνάμε- θα πάρουμε εισαγόμενα στελέχη από τις μετακινήσεις. Αυτό δεν μας εκπλήσσει βέβαια, είναι προβλεπόμενο» σημειώνει ο ίδιος και προσθέτει: «Το ότι η Δέλτα είναι ιδιαίτερα μεταδοτική είναι μια πραγματικότητα. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουμε 50 κρούσματα αυτής της μετάλλαξης. Αυτό είναι ένα χαμηλό νούμερο για τη χώρα μας αν σκεφτεί κανείς ότι στην Πορτογαλία για παράδειγμα, έχουν χιλιάδες κρούσματα αυτής της μετάλλαξης. Για την ώρα είμαστε σε ένα καλό στάδιο. Κανείς όμως δεν μπορεί με βεβαιότητα να προβλέψει τι θα ακολουθήσει. Η λεγόμενη ‘αθηναϊκή μετάλλαξη’ που εντοπίστηκε στα μέσα Μαΐου, αυτή τη στιγμή έχει φτάσει στα 3.000 κρούσματα και αποτελεί το 30 με 35% των συνολικών ημερήσιων κρουσμάτων».
«Η Δέλτα εξαπλώνεται με ραγδαία ταχύτητα – μόνο φρένο ο εμβολιασμός»
«Το κολομβιανό στέλεχος είναι απλώς η εξέλιξη του ιού» λέει με τη σειρά της και η πυρηνικός γιατρός και αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Άννα Μαστοράκου και συνεχίζει: «Για την ώρα απλά το παρακολουθούμε. Πρόκειται βέβαια για μια μετάλλαξη που προβάλει μια αντίσταση στον εμβολιασμό αλλά αυτό συμβαίνει με πολλές μεταλλάξεις. Αυτή που μας απασχολεί ιδιαίτερα είναι η Δέλτα αρχίζει να επικρατεί και γιατί είναι υπερμεταδοτική. Το ότι τα εμβόλια μας προστατεύουν από αυτήν είναι όμως δεδομένο. Τα εμβόλια είναι η μόνη ικανοποιητική απάντηση. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι τα 28.000 κρούσματα που καταγράφηκαν χθες στην Βρετανία, σε μια χώρα όπου ο εμβολιασμός με τις δύο δόσεις έχει φτάσει στο 58%. Οι θάνατοι σε αυτή τη χώρα λοιπόν χθες ήταν μόλις 22 κι ενώ η Δέλτα επελαύνει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο κόσμος μπορεί να νοσεί δηλαδή από την Δέλτα, ακόμα και εμβολιασμένοι, αλλά η νοσηρότητα δεν αυξάνεται κι αυτό χάρις στον εμβολιασμό».
«Οι μεταλλάξεις έχουν απομονωθεί ικανοποιητικά στην Ελλάδα»
«Όσο αυξάνονται οι μετακινήσεις θα έχουμε και νέα στελέχη, αυτό είναι αναντίρρητο» μας επιβεβαιώνει και ο καθηγητής κλινικής ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Γιώργος Σουρβίνος.
Όπως συνεχίζει να μας εξηγεί: «Το ερώτημα κάθε φορά είναι αν αυτά τα νέα στελέχη αποκτούν πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων στελεχών στη μεταδικότητά τους. Το επόμενο ερώτημα είναι αν όσο αυτά κάνουν την εμφάνισή τους πόσο υψώνεται παράλληλα το τείχος του εμβολιασμού. Το μεγαλύτερο δηλαδή ζήτημα όλων είναι αν στην κούρσα της καταπολέμησης του κορονοϊο τρέχουν πιο γρήγορα οι νέες μεταλλάξεις ή οι εμβολιασμοί».
Όσον αφορά τώρα στην προστασία που μπορούν να μας παρέχουν τα εμβόλια απέναντι στην κάθε νέα μετάλλαξη που εμφανίζεται, ο κος Σουρβίνος τονίζει πως παρ’ ο,τι οι μελέτες είναι αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη και τίποτα δεν μπορεί να λεχθεί με απόλυτη βεβαιότητα, η μέχρι στιγμής εμπειρία δείχνει ότι όποιο στέλεχος έχει εμφανιστεί μέχρι στιγμής δεν έχει πλήξει σοβαρά τα εμβόλια.
Όπως εξηγεί ο ίδιος: « Και στο Ισραήλ όπου οι πολίτες εμβολιάστηκαν καθολικά, όντως νοσούν ξανά, αλλά βλέπουμε ότι η νόσηση είναι πολύ ήπια».
Σε κάθε περίπτωση, για τον κο Σουρβίνο, οι νέες μεταλλάξεις δε σημαίνουν και τρομαχτικές καταστάσεις με επικράτηση νέων στελεχών. O καθηγητής υπενθυμίζει μάλιστα την ανίχνευση, πριν από ένα μήνα, στην Κρήτη, στελέχους από Ρωσία και Νορβηγία, το οποίο σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο διαφυγής της ανοσίας. Σύμφωνα με τον κο Σουρβίνο το συγκεκριμένο στέλεχος απομονώθηκε και περιχαρώθηκε πολύ γρήγορα και δεν μας δημιούργησε προβλήματα. «Το ίδιο γρήγορα απομονώθηκε και η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη όταν και δημιούργησε μεγάλο πανικό όταν βρέθηκε στον Εύοσμο αλλά και σε ένα μαθητή στα Χανιά. Ούτε αυτό το στέλεχος απέκτησε όμως διείσδυση. Πρέπει να τονιστεί ότι στην Ελλάδα εντοπίζουμε και απομονώνουμε πολύ γρήγορα κάθε νέα μετάλλαξη και αυτό είναι μια επιτυχία μας. Έχουμε καλή εικόνα του τι γίνεται με τα νέα στελέχη κι οι ιχνηλατήσεις τους είναι γρήγορες».