Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μάστιγα για την ανθρωπότητα, καθώς είναι η τέταρτη αιτία θανάτου στον κόσμο και εξαπλώνεται πολύ γρήγορα παρότι δεν είναι μεταδοτική λοιμώδης νόσος. Το 2030 υπολογίζεται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο οι διαβητικοί ασθενείς θα είναι μισό δισεκατομμύριο σε όλο τον κόσμο. Η νόσος δεν θεραπεύεται, αλλά αντιμετωπίζεται θεραπευτικά. Αυτό σημαίνει ότι το άτομο θα έχει διαβήτη σε όλη του τη ζωή. Αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά εμφανίζονται χρόνιες επιπλοκές που αφορούν τα μάτια (αμφιβληστροειδοπάθεια), τα νεφρά (νεφρική ανεπάρκεια), και τα πόδια (διαβητικό πόδι με έλκη που μπορεί να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμό).
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν σε εκδήλωση με θέμα «Σακχαρώδης Διαβήτης: Η μάστιγα του αιώνα» που διοργάνωσε ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη με κεντρικό ομιλητή τον διευθυντή της Διαβητολογικής Μονάδας του νοσοκομείου Παπαγεωργίου και πρόεδρο της Εταιρεία Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού,Χρήστο Μανέ, και ομιλητές τους παθολόγους διαβητολόγους Ιωάννη Σαπάκο, Βασίλειο Ανδρεάδη και Ιωάννη Τσαβδαρίδη.
«Ο διαβήτης είναι η πρώτη αιτία για ακρωτηριασμούς στα κάτω άκρα . Ένα εκατομμύριο διαβητικοί ασθενείς ακρωτηριάζονται κάθε χρόνο παγκοσμίως. Είναι επίσης η πρώτη αιτία για ένταξη στο τεχνητό νεφρό και η πρώτη αιτία τύφλωσης. Όλα αυτά μπορούν να αποφευχθούν και να προληφθούν με τη σωστή ρύθμιση σακχάρου, χοληστερίνης και αρτηριακής πίεσης» επισήμανε ο κ Μανές και πρόσθεσε: «Υπάρχουν νεότερα φάρμακα π.χ. ινσουλίνες που μπορούν να ρίξουν το σάκχαρο χωρίς υπογλυκαιμίες. Αυτό ήταν ακατόρθωτο τα περασμένα χρόνια. . Υπάρχουν επιπλέον και χάπια που μειώνουν το σάκχαρο χωρίς τον κίνδυνο υπογλυκαιμιών Άρα μπορεί να επιτύχουμε καλή ρύθμιση, με μικρότερο κίνδυνο για υπογλυκαιμικά επεισόδια».